Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je elektronická cigareta opravdu zdravější?

Dobrý den, psal jsem tady jeden dotaz před chvílí a mám další. Je skutečně elektronická cigareta "zdravější"? Vdechujeme pouze tu vodní páru nasáklou nikotinem? Nevdechujeme tisíce sloučenin ze samotného hoření? Co si o tom myslíte?

loading...
Předmět Autor Datum
http://ona.idnes.cz/elektronicka-cigareta-skodi-zd ravi-dub-/zdravi.aspx?c=A130827_104329_zdravi_pet
Wikan 16.01.2017 09:20
Wikan
Je to asi o něco menší "sajrajt" než klasický cigára.Přešel jsem na e-cíga,jelikož nedisponuju silno…
Nuty 16.01.2017 10:09
Nuty
Tak obecně asi vše, co dostáváš do těla a co tam primárně být nemusí (tedy krom základních živin, am…
helemese 16.01.2017 11:42
helemese
Pozoruju to na kolezích, kteří se rozhodli tímto způsobem přestat. Je to podobné jako s čicháním roz…
karel 16.01.2017 11:59
karel
jj, u nás to je podobný. Pořídili si to, aby přestali a místo toho potahují pořád, protože stačí vyt…
helemese 16.01.2017 12:16
helemese
Nevdechujeme vodni paru, vdechujeme smes pary glycerinu a propylenglykolu. Glycerin je telu vlastni…
bahno 16.01.2017 12:36
bahno
Zdravý to určitě není, ale zdravější, než hoření tabáku, papíru a lepidla to určitě je. Já přestával…
Rainy 16.01.2017 14:49
Rainy
Vdechovat cokoli jiného než kyslík není zdravé. Třeba tam není dehet a jiné chujoviny ale za to je t…
IkaSGC 16.01.2017 20:07
IkaSGC
vdechovat kyslík bych dlouhodobě nedoporučoval.
kmochna 16.01.2017 21:00
kmochna
To by člověka zruinovalo i finančně. poslední
karel 16.01.2017 21:02
karel

Je to asi o něco menší "sajrajt" než klasický cigára.Přešel jsem na e-cíga,jelikož nedisponuju silnou vůlí s tím normálně seknout.Přestal jsem kašlat,líp se mi dýchá a místo 150 korun denně prokouřim 2 stovky za 10 dní.Ideál je, se na to vybodnout úplně.Nejvíc na tom stát štve,že to není tak "krvavě" zdaněný jako normální cigára.Zatim.Znám lidi,co postupně kupovali náplně se slabším obsahem nikotinu a ted si jenom do hospody berou nápln bez nikotinu.Že by někdo začal kouřit E-cígo primárně aniž by před byl klasickej kuřák asi nehrozí,protože s tím vypadám jak kretén:-D.

Tak obecně asi vše, co dostáváš do těla a co tam primárně být nemusí (tedy krom základních živin, aminokyselin,vitamínů,tekutin...), může a nejspíš bude mít nějaké zdraví škodlivé účinky. První věc, co mě učili v toxikologii je to, že nezáleží na látce, záleží na množství :) Toxická může být i voda. Cukrem se zabíjíme už 100 let.

Ale ano, zdravější než klasická cigareta nejspíš bude.

Osobně si dokonce myslím, že není ani až tak dobrá k přestání kouření. Nejlepší způsob je prostě přestat. Ze dne na den. Ta závislost tu bude celý život, první rok, klidně 2 roky je psychická závislost dokonce dost velká i po úplném přestání. Myšlenka, že jenom proto, že snížím dávku nikotinu se snad snižuje závislost...nesnižuje. Proč by měla. Jednou jsi závislej a stále do sebe rveš nikotin. Kddyby to bylo tak lehké, pak by se ze závislostí léčilo lehko :) Prostě postupně snižovat, až bychom se umsívali :) Ale bohužel to takto nefunguje...

Pozoruju to na kolezích, kteří se rozhodli tímto způsobem přestat. Je to podobné jako s čicháním rozpouštědel, chybí kontrola, kolik toho feťák do sebe dostal. Takže místo normálního kouření mají tohle v hubě prakticky celý den a závislost se spíše zvyšuje.

jj, u nás to je podobný. Pořídili si to, aby přestali a místo toho potahují pořád, protože stačí vytáhnout z kapsy kdykoliv, nesmrdí to...už takto přestávají 3 roky :) Sníží dávku nikotinu, ale za to budou více kouřit. Celková dávka je zachována :) Nějak se ta závislost ukojit přeci musí.

Ostatně já nemluvím do větru, byl jsem dost silný kuřák, docela vím, jak to funguje :) Na závislost funguje jen vůle. Ostatní věci jsou jen takové berličky...asi jako prášky na hubnutí :)

Nevdechujeme vodni paru, vdechujeme smes pary glycerinu a propylenglykolu. Glycerin je telu vlastni latka, pokud travis nejakej tuk, tak prvni se z nej ustipne glycerin. Toxicita glycerinu je mala a je to spis metabolickej rozvrat, kdy pri predavkovani to telo neureguluje, asi jako kdyby clovek dostal prilis glukozy do zily - v kazdym pripade e-kourenim predavkovani nehrozi ani omylem. Propylenglykol neni normalne v tele pritomen, nicmene jeho toxicita je taky nizka(o neco vyssi nez alkoholu) a predavkovani taky nehrozi. Nekteri lide jsou ale alergicky a pak muzou mit problemy.
Nikotin je prudce jedovatej, predavkovani hrozi a temer kazdej kdo prechazi na e-cigo se alespon jednou prekouri, ale nic z ceho by se nedalo vyspat. Ale je nutny to brat v potaz, uz jenom vstrebavani kuzi, takova lahvicka likvidu vytekla do kapsy neni nic prijemnyho.
Posledni otazkou jsou prichute - a to je fakt otazka. Jsou sice potravinarsky testovany, ale...
V kazdym pripade je para z e-ciga jednodussi co do slozeni nez kour z cigarety, zatezuje organismus mene a prakticky neobtezuje okoli.

Zdravý to určitě není, ale zdravější, než hoření tabáku, papíru a lepidla to určitě je. Já přestával kouřit s ecigaretou když začínaly, to mi nevyšlo, ale vrátil jsem se k tomu jak se v česku objevily nějaký pořádný gripy a udělal jsem si z toho takový koníček. Po cca roku a půl na elektronické cigaretě jsem přestal kouřit úplně.
Na jednu stranu ji kouříš kontinuálně, což se může zdát, že je pro tvou závislost ještě horší, na druhou stranu si ale odvykáš rituály, který právě stojí mezi tebou a závislostí (ranní cigareta / u kávy / po jídle / atp.).
Vzdát se elektronické cigarety bylo bez problémů - prostě jsem si řekl (respektive mojí jsem to řekl) "dokouřím tady ten liquid a další si už kupovat nebudu". A od té doby nekouřím.
Liquid si kup třeba šestku (obsah nikotinu), to bohatě stačí, nevím ani, proč se dělají silnější (to už je jed) a doporučím zkusit i nějaké ovocné příchutě. Ty, co mají chutnat jako cigarety, jsem nesnesl. Za to takovou broskev / malinu / borůvku, chutná to jak nějaká limonáda a hlavně jak si na to zvykneš, chuť cigarety stejně nestrpíš.
Tak hodně štěstí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...