Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Ryžová kúra – zázrak z východu?!

O ryžovej kúre (pozor, nie diéte, pretože primárne ide o detoxikáciu organizmu a nie o chudnutie) som počul prvý krát snáď pred desiatimi rokmi. Ako bývalý športovec a pracovník fitnes centra som pomerne alergický na slovné spojenia diéta, chudnutie a pod. Preto som informáciu, že existuje nejaká „ryžovka“, istú dobu ignoroval. Našťastie ma však môj zhoršujúci sa zdravotný stav prinútil siahnuť po radikálnom riešení a ja som si spomenul na ryžovku.

Ako sme sa stretli s ryžovou kúrou (RK)

Vždy som patril medzi tých zdravých, choroby sa mi celkom vyhýbali, moja zdravotná karta je veľmi tenká a k lekárovi chodím asi raz za 10 rokov s nejakou prkotinou. Napriek tomu som pred cca 15 rokmi pocítil raz v lete jemné svrbenie v očiach. Svrbenie sa postupne zvyšovalo, až prerástlo na celkom slušnú alergiu. Ak niekoho zaujíma, na čo som alergický, tak netuším. U lekára som s tým samozrejme nebol, pretože poznám veľa alergikov, ale žiadneho vyliečeného, pričom všetci navštevujú špecialistov. Čiže doktor je u mňa strata času.

Bohužiaľ som trpel z roka na rok viac a viac. K svrbeniu očí sa pridalo kýchanie, plný nos a neskôr aj nepríjemné svrbenie v ušiach a v hrdle. Našťastie som netrpel celoročne, ale vždy cca 1 mesiac v roku, takže sa to dalo vydržať. Podstatné bolo nedotýkať sa očí. Prípadne, keď bolo najhoršie, vypláchnuť si ich prúdom studenej vody.

Pred asi 5-6 rokmi som však stratil trpezlivosť a prinútil sa skúsiť to, čo som chcel už dávno. Už dlhšiu dobu som sa totižto vzhľadom na môj vek pohrával s myšlienkou detoxikácie organizmu. Proste som cítil, že tie trúbky sa museli časom niečím zaniesť, a že ich treba nejako prečistiť. Len som nevedel ako. Premýšľal som nad dlhšou hladovkou, či inou detoxikačnou kúrou, ale veľmi ma neoslovili. A tak som si spomenul na ryžovku, ktorú mi tak nadšene opisovala moja advokátka. Neveril som a neverím v zázračné veci, takže keď som sa rozhodol, že idem do toho, šiel som do toho s dešpektom. Moje rozhodnutie ísť do toho padlo zo dňa na deň, keď som už bol nervózny z toho neustáleho svrbenia a keď som sa zase raz omylom dotkol svojich očí a odmenou mi bolo neznesiteľné svrbenie. Okamžite som šiel na Google, ktorý ma odkázal na http://www.eutrofia.sk/node/123. Celý návod k ryžovke som si vytlačil, pretože sú to desiatky strán, a začal študovať. Po zakúpení surovín som o pár dní začal.

Prvý dojem... hrozný

Prvý deň bol hrozný. Ryža bola hnusná, zapíjal som ju čistou vodou. Hodinu po raňajkách sa môj žalúdok začal dožadovať ďalšieho jedla. Bol som v kuse hladný a začala ma pobolievať hlava. Málokedy niečo vzdám a tak som vytrval a zázrak prišiel takmer okamžite. Na tretí deň som si ráno uvedomil, že som si pretrel oči a takmer nič necítim. Že nekýcham hneď, ako sa prebudím, a že nos si cez deň už nefúkam. Preboha, veď necítim takmer žiadne svrbenie. Ako je to možné? Matematicky vyjadrené môžem za seba povedať, že moja alergia sa takmer vytratila počas 2 dní a sprievodné obtiaže sa zmenšili o 90 percent! Lietal som v oblakoch, ryža síce so mnou bojovala ďalej, ale vedel som, že vydržím do konca.

Ryžovku som dotiahol do víťazného konca a odvtedy každý rok čakám na príchod alergie. Akonáhle sa zjavia prvé príznaky, absolvujem kúru opäť.

Ryžová kúra k nám prišla, ako už mnohí správne tušia, z ďalekého východu, kde, ako je všeobecne známe, pre vyše miliardu ľudí tvorí ryža základ potravy. Medzi jej nadšených šíriteľov na Slovensku a v Českej republike patrí Viktor, ktorý už roky odpovedá na stále sa opakujúce problémy ryžovkárov na stránke http://www.eutrofia.sk/node/123. Dá sa povedať, že je to ryžový guru. Pokiaľ máte nejaký problém a nejasnosť, neváhajte sa ho spýtať - jeho odpovede na seba nenechajú dlho čakať.

O čo vlastne pri ryžovej kúre ide? Ako už názov napovedá, základ potravy tvorí celozrnná ryža. Pozor, nie biela brúsená - to je len úbohá náhrada zbavená vitamínov a výživných látok. Celá kúra sa delí do základných 4 fáz.

Takto vyzerá váš tanier počas tretej fázy RK.

http://zivot.poradna.net/file/view/3-rk2-jpg

Prvá fáza

Prvá fáza trvá 9 dní. Počas tohto obdobia konzumujete výhradne len ryžu. Keďže ryža nie je solená, pripravte sa na trošku inú chuť, než na akú ste boli zvyknutí pri bielej ryži. Môžete experimentovať so značkami a výrobcami. Ja som zostal verný značke Lagris. V prvej fáze prechádza telo detoxikáciou a zbavuje sa rôznych nánosov, takže reakcie bývajú rôzne. Takmer každého začne bolieť hlava, pretože ryža je prirodzené diuretikum a zbavuje vás vody. Je preto viac ako vhodné zvýšiť váš bežný príjem tekutín, hlavne čistej vody. Napriek tomu sa boleniu hlavy asi nevyhnete. Veľa ľudí hlási často únavu, niektorí majú problémy s pokožkou, zopár šťastlivcov hlásilo návaly energie. Pozor, veľmi pravdepodobne sa vám zmení zloženie stolice. Vďaka malému množstvu vody v organizme dochádza k jej zhustnutiu, a tým pádom k zápcham. Osobne som žiadne problémy nemal, ale v prípade týchto problémov sa odporúča nasadiť zvýšený príjem tekutín. Počas tejto fázy dochádza aj k prudkému poklesu váhy vďaka tomu, že sa vaše telo zbavuje vody. Pozor, je to dočasný a nestály jav, pretože vodu neskôr naberiete znovu, takže časť kilogramov sa vám vráti späť. Ryžovka je primárne aj určená ľuďom s problémami príjmu potravy, a preto sa odporúča každé sústo v ústach pred prehltnutím poriadne rozžuvať. Dôvody sú jednoduché. Sliny v ústach obsahujú rôzne enzýmy - napríklad pepsín by ste mali poznať ešte zo ZŠ. Pepsín pomáha s trávením jedla tým, že ho začne rozkladať už v ústach, čím uľahčuje žalúdočným šťavám trávenie potravy. Je to účinná metóda, bohužiaľ časovo veľmi náročná, pretože bežné raňajky mi trvali cca 30-40 minút. Nakoľko ja s trávením problémy nemám, ani iné žalúdočné ťažkosti, snažil som sa ryžu len dostatočne rozžuvať a nedodržiaval som tak predpísaný počet "predžutí".

Ak niekomu napadlo, ako môžem jesť celé dni iba ryžu, keď v reštauráciách sa taká nepodáva, tak odpoveď je jasná. Umelohmotné tégliky a nosenie si obeda, či olovrantu alebo večere so sebou. Osobne som chodil s kamarátom na obedy, akurát, že ja som si vypýtal k obedu len pohár vody a lyžicu. Pokiaľ sa on ládoval polievkami a vyprážanými vecami, ja som si poctivo ujedal zo svojej ryžovej zásoby. Všetko sa dá, keď sa chce.

Druhá fáza

Po deviatich dňoch prichádzame do druhej fázy. Tu pridávame k ryži varenú alebo dusenú zeleninu. Pozor, v pomere asi 1:5 v prospech ryže, takže žiadne megadávky. Počas tejto fázy som na sebe pozoroval, že som intenzívnejšie vnímal vône a zostrila sa mi aj chuť. Nebol som žiadny veľký jedák zeleniny, ale zrazu tá zelenina chutila božsky. Zbožňoval som všetko, od mrkvy, cez karfiol, až po brokolicu. Zoznam vhodnej zeleniny nájdete v príručke ryžovkára. Pridaním varenej zeleniny dosiahnete, že zvýšite záťaž žalúdka a zároveň aj množstvo vitamínov. Druhá fáza je oproti prvej oveľa ľahšie znesiteľnejšia, avšak pozor na krízu, ktorá môže prísť kedykoľvek.

Tretia fáza

Ak prídete do tretej fázy, ste už jednou nohou v cieli. Tretia fáza je raj oproti predchádzajúcim. Pridávajú sa totižto strukoviny ako zdroj bielkovín. Bielkoviny naše telo potrebuje predovšetkým na budovanie svalovej hmoty. Keďže naturálna ryža obsahuje minimum bielkovín, naše telo počas predchádzajúcich 18 dní kúry trošku strádalo. Strukoviny majú navyše k tomu ešte ďalšiu výbornú vlastnosť. Sú veľmi chutné. Vďaka RK som zistil, že zbožňujem napríklad sóju, ktorú som predtým neznášal. Sója patrí medzi rastliny s najväčším podielom bielkovín, a preto ju používajú aj kulturisti-vegetariáni. Výborný je samozrejme aj hrach, bôb, či fazuľa. Túto fázu som vždy zvládal bez problémov, pretože jedlo je naozaj chutné a dokonca, ak si dožičíte viac, je možné, že začnete v tejto fáze aj priberať na váhe.

Štvrtá fáza

Štvrtá fáza je už vlastne brnkačka. Medzi najťažšie stráviteľné veci pre človeka je surová rastlinná potrava. Darmo, nemáme toľko žalúdkov ako krava. V štvrtej fáze preto pridávame surovú zeleninu, ktorá nie je zbavená vitamínov varením či dusením. Táto kombinácia ryže, varenej a surovej zeleniny + strukovín, simuluje plnohodnotnú záťaž žalúdka a plne pokrýva potreby nášho organizmu. V tejto fáze by ste už zlyhať nemali.

Vítame víťazov, česť porazeným

Ak ste prišli až na koniec a RK ste úspešné zvládli, tak vám gratulujem. Patríte medzi elitu. Sám som ako nadšenec RK šíril jej dobrú povesť a bol som pri tom, keď s RK začalo cca 15 ľudí v mojom okolí. Úspešne ju však absolvoval len jeden - všetci ostatní to vzdali. RK robím už niekoľko rokov a napriek tomu, že sa na ňu teším, ma vždy prekvapí, ako drsné je prejsť na čistú ryžu. Na druhej strane, ľudia, ktorí RK absolvovali, úspešne si ju všetci do jedného pochvaľovali a každý opisoval nejaké zlepšenie zdravotného stavu. U mňa došlo ku skoro úplnému potlačeniu prejavov alergie, u iných zase k úprave žalúdočných problémov, či problémov s pleťou.

Na záver prikladám graf vývoja mojej hmotnosti počas RK. Je to síce údaj z jedného roku, ale ostatné roky sa odlišujú len minimálne a krivka je defacto nemenná, takisto ako moja štartovacia a konečná hmotnosť. Vždy zhodím za 28 dní cca 10 percent mojej hmotnosti.

http://zivot.poradna.net/file/view/2-rk-jpg

Pokiaľ niekoho zaujíma tajomné zvýšenie hmotnosti v 18. deň, šlo o oslavu kamarátovych narodenín, čiže o porušenie RK. Ako však vidieť z ďalšieho vývoja hmotnosti, nič hrozného sa nestalo. Mimochodom, moja prirodzená hmotnosť z čias, keď som aktívne cvičil, je 70 kg a je vidieť, že len úpravou stravy sa na ideálnu hmotnosť dostať nevieme. RK držím upravenú na cyklus 4x7 dní a nie 4x9 dní, pretože je primárne namierená proti môjmu alergickému obdobiu, ktoré trvá cca práve tých 28 dní. Na prvý krát však odporúčam dodržať plných 4x9 dní.

Výhody RK

1. RK je vhodná snáď pre každého, od ľudí s poruchami príjmu potravy až po cukrovkárov.
2. RK môžete hocikedy prerušiť bez negatívnych dôsledkov na váš organizmus na rozdiel od rôznych šťavových kúr a pod.
3. RK vám isto pomôže - každý, kto ju úspešne absolvoval a s kým som bol v kontakte, si výsledky pochvaľoval. Drvivá väčšina úspešných ryžovkárov kúru pravidelne opakuje.
4. Úprava rôznych zdravotných problémov počas alebo po celkovej detoxikácii. V mojom prípade šlo o zmiernenie účinkov alergie.
5. V prípade jednorázového zlyhania sa nič nedeje, pokračujte v RK akoby sa nič nedialo, viď môj graf.

Nevýhody RK

1. RK nie je diéta. Ak chcete s RK schudnúť, určite schudnete. Ale po jej skončení zase stratenú vodu a hmotnosť naberiete späť, takže jojo efekt je zaručený.
2. Počas RK klesá hladina hormónov a pripravte sa na takmer nulovú chuť na sex. Podobné príznaky popisuje väčšina ryžovkárov.
3. Vedľajšie príznaky detoxikácie a straty vody (najmä bolesti hlavy, prípadne únava) pociťuje väčšina účastníkov RK, takže sa treba na ne pripraviť. Odporúčaná obrana je piť veľa vody a pohyb na čerstvom vzduchu.

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články