Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem NASA uspěla s první kvantovou teleportací

[h4]Tým vědců z NASA a dalších organizací se podařilo dosáhnout první kvantové teleportace na velkou vzdálenost. Může to být první krok ke skutečné internetové revoluci [/h4]

https://www.designboom.com/technology/nasa-long-distance-quantum-teleportation-12-22-2020/

[92057-qdi-jpg]

• Vědcům se podařilo dokončit kvantovou teleportaci na velkou vzdálenost . Tento výkon spočívá v posílání několika qubitů (kvantových bitů : https://cs.wikipedia.org/wiki/Qubit) fotonů kabelem z optických vláken.
Vědci úspěšně zaslali qubits přes 44 kilometrů sítě optických vláken s věrností 90%. Síť byla navržena ze zařízení, která by mohla být kompatibilní s již existujícími internetovými infrastrukturami.
Tohoto přenosu kvantového stavu bylo dosaženo kvantovým zapletením : "dvě částice jsou spojeny dohromady, takže informace sdílené s jednou jsou sdíleny s druhou přesně ve stejnou dobu."

• Jak je to možné ? Protože částice existují ve "stavech pravděpodobnosti" . Jejich polohy, hybnost a rotace nejsou určeny, dokud nejsou změřeny. Fotony se tedy stávají vlnami nebo částicemi v závislosti na tom, jak jsou měřeny.
Viz video :

• Tento úspěšný vědecký experiment by mohl být prvním krokem k vývoji "kvantového internetu" , který by znamenal revoluci ve výpočetní technice a ukládání dat. Byl by to začátek nové éry komunikace .
Nedávno americké ministerstvo energetiky představilo svůj plán pro národní kvantový internet v Chicagu . Tato úspěšná kvantová teleportace by mohla položit základy pro tuto síť budoucnosti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_computing
(Výsledky by mohly být dále vylepšeny aktualizacemi systému, které se očekávají ve druhém čtvrtletí roku 2021).

• Nicméně, Čína se chce také etablovat jako vůdce v Quantum Computing.
Na začátku prosince 2020 dosáhla Čína "kvantové nadvlády" s počítačem 100 bilionů krát rychlejším než nejpokročilejší superpočítač. Dříve se podařilo "kvantové nadvlády" dosahnout pouze Googlu.

(Do této technologie také investují americti giganti. Kuprikladu IBM představila svůj plán pro kvantové výpočty. Do roku 2023 plánuje vytvořit kvantový počítač o velikosti 1 000 qubitů, zatímco současný Hummingbird má pouze 65 ..)

Zdroj: internet
Předmět Autor Datum
Zajímavé. Akorát s tím čínským "100bio krát rychlejším počítačem" bych to tak žhavě neviděl. TrueCr…
L-Core 11.01.2021 16:04
L-Core
Jistě, může se to zdát přehnané, ale musíš brát v potaz PC (binární) v Quantum PC a v jakých výpočte… poslední
HPET 12.01.2021 20:54
HPET

Zajímavé.

Akorát s tím čínským "100bio krát rychlejším počítačem" bych to tak žhavě neviděl. TrueCrypt container tím stejně bez pomocí pendreku neotevřou. A když použiji Vernamovo šifrování, nepomůže jim ani když se jejich počítač zrychlí o dalších 10 či koli řádů.

Jasně, vím, že kvantové počítače nemají sloužit jen na lámání šifer.

Jistě, může se to zdát přehnané, ale musíš brát v potaz PC (binární) v Quantum PC a v jakých výpočtech.
("nejrychlejší dnesni PC", ve smyslu dnešních klasických desktopu)

Pro více informací stačí do Google zadat : China claims fastest quantum computer in the world
PS: Ale jak můžeš sám konstatovat, nejde zrovna o počítač velikosti kalkulačky:)

K te kryptologii je to kupříkladu zde možná obecneji vysvětleno pomocí mojich oblíbených cukrovinek, preclíků a kyselých gumaků :

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru