Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Smartphone jako logopedická pomůcka pro nácvik mluvení

K logopedce chodím jednou v týdnu od roku 2004. S diktováním do tabletu/mobilu mě totiž napadlo, že by to šlo využít i na jakési "domácí cvičení". Sám to i dělám, protože s mými ochrnutými lícními nervy špatně mluvím. Diktuji třeba města, řeky, hory, barvy... a koukám, co se mi napsalo.

Tomu, kdo mluví dobře, se při hlasovém zadávání Google napíše téměř vše dobře. Chce to však mluvit v celých větách, nebo u těch "seznamů", říct nejméně 3 barvy/města/řeky atd. Automat totiž nemá logické myšlení a rozpoznává z okolních slov, nebo ze známých frází. Je to "rychlý blbec", jak s oblibou říkám počítačům.
Samozřejmě, že by to byl pouze jakýsi doplněk k logopedii v ambulanci. Prostě jen na takové domácí cvičení, zejména třeba pro afatiky. A není k tomu potřeba nic složitého. Stačí nějaký ten smartněco (smartphone/tablet), který umožňuje zadávání textu hlasem (to dnes snad všechny). Je úplně jedno, v jakém programu se diktuje, stačí stisknout na klávesnici symbol mikrofonu (zkuste si). Do starších verzí Androidu se však muselo stahovat, instalovat, případně povolit v nastavení "hlasové zadávání". Jak to je na přístrojích od Apple (iPhone/iPad), nevím. Hlasové zadávání na nich je, ale nikdy jsem přístroj od Apple neměl. Samozřejmě je potřeba připojení přístroje k internetu, například přes domácí Wi-Fi (router), nebo datové (SIM karta).
Hlasové zadávání jde v čemkoli, kde se dá psát (e-mail/SMS/Skype/atd.), ale pohodlnější to však je v nějakém textovém editoru. Osobně používám "Jota text editor". Přehled volně dostupných editorů (zadarmiko) pro Android je třeba na http://tabletnet.cz/android/746-test-volne-dostupn e-textove-editory-pro-android
V Jota text editoru jde nastavit velikost a barvu písma, barvu pozadí a mnoho dalšího, což u zadávání v e-mailu/atd., ne. Navíc je okno editoru přes celý displej a nejsou rušivé prvky, jako formátovací panel, smajlíci a podobně.
Nedá mi to a musím také zmínit aplikaci pro osoby s postižením sluchu. Je to eScribeDroid (http://www.transkript.cz/index.php/nase-sluzby/pro -neslysici), která kromě toho, co je prima v textovém editoru, zalamuje řádky (velmi přehledné), umí i skupinový přepis, nebo přepis živým přepisovatelem/kou (prima třeba na úřadě). Aplikace je funkční jen s registrací (běžné hlasové zadávání ne).

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru