Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemoc z klimatizace

Ahoj,

jsem na vazkach, zda se zeptat na pravni poradne nebo tady. Nechci ale jen vylozene pravni rady, tak to davam sem.

Jde o to, jak prinutit zamestnavatele spravne nastavit klimatizaci v budove. Bohuzel jde o vetsi statni organizaci, kde je chaos a tudiz se se mnou nikdo nebavi a nedari se mi normalnim zpusobem (rozmluvou) s lidmi, kteri pracuji jako technici a klimatizaci maji pod palcem, si vynutit spravne nastaveni klimatizace.

V soucasne dobe je nastavena na 23 stupnu, pricemz nam venkovni teploty lezou i na 35 stupnu, coz je velky rozdil, lekari bezne rikaji, lehce se da docist i pres Google na ruznych webech, ze rozdil teplot v klimatizovanem prostoru a mimo nej by mel byt 5 stupnu, no u nas to bylo v minulem tydnu 12 stupnu a ja z toho po dvou dnech v praci onemocnel. Mel jsem do utery dovolenou a chodil jsem tak do prace jen dva dny a uz jsem byl nemocen. Dnes jsem si vybral placene zdravotni volno, ktere zamestnavatel poskytuje, takze mi to je jedno, ale stve me, ze vzhledem k bolestem hlavy urcite ani zitra nebudu moc vyrazit za vikendovym sportem a obavam se i o nedeli, to uz mi nikdo nezaplati.

Premyslim o tom v pondeli napsat otevreny dopis (email) rediteli, zaroven to vyvesit na nastenku a pozadat ho, aby s tim neco delal.

Nevedeli byste nejaky odkaz na studii pripadne i nejake pravni zdravotni normy, ktere by mi potvrdili, ze rozdil 12 stupnu je prilis velky, abych podporil sve argumenty, aby bylo prislusnym zamestnancum narizeno klimatizaci nastavit na nizsi rozdil teplot?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ziadna norma neexistuje, apson u nas nie, pretoze tento problem som videl (ne)riesit uz vo vela firm…
fleg 14.08.2015 20:58
fleg
Mýlíš se. V ČR je to upravené zákonem/nařízením vlády. https://www.patria.cz/pravo/2105955/jak-mate-…
Gloton 15.08.2015 03:00
Gloton
U takychto clankoch, ktore nieco tvrdia mi vadi, ze nie je mozne priamo z nich zistit odkial cerpaju…
fleg 15.08.2015 14:37
fleg
asi 30s hledání.....tvl ty také patříš mezi negramoty, neschopné zjistit si cokoliv, byť sedíš u zdr…
Gloton 15.08.2015 19:37
Gloton
Fleg se musí nejprve zamyslet: Nie na rozdiel od vas mam skor rozum, skor nez nieco vyblivnem z bru… nový
Dale Cooper 15.08.2015 20:09
Dale Cooper
Zajímavé čtení, možná by ale bylo jednodušší, kdyby strana a vláda v součinnosti s EU ty vysoké tepl… nový
karel 15.08.2015 20:21
karel
Poroučení větru a dešti tady už bylo, ne? nový
Dale Cooper 15.08.2015 20:52
Dale Cooper
jenze ochrana zamestnancu patri k rozvinute spolecnosti vsude na svete, pouze rozvojove chude staty… nový
RedMaX 15.08.2015 22:52
RedMaX
Vždyť píšu, že se mají ty vysoké teploty zakázat. I sklon opěradla úředníkovy židle musí být podchyc… nový
karel 15.08.2015 22:55
karel
To je nesmysl a uplny protipol toho co tu resim, ja bych rad spis zakaz klimatizaci, stejne jako to… nový
RedMaX 15.08.2015 23:07
RedMaX
Ty chválíš USA? To vypadá na přehřátí. nový
karel 15.08.2015 23:09
karel
Ne, to ne, ja chvalim USA i v zime, takze to prehratim byt nemuze. :-) nový
RedMaX 15.08.2015 23:14
RedMaX
ja chvalim USA i v zime Když to není přehřátím, tak to je skoro případ pro psychiatra...:-) nový
Dale Cooper 15.08.2015 23:16
Dale Cooper
A uz si v tych skvelych USA bol? Ja ked som bol v kalifornii na skoleni tak vonku bolo tak 30, a dnu… nový
MM.. 17.08.2015 21:16
MM..
nemuzu v tom textu najit ani 24,5 stupne ani to, ze by nemel rozdil venkovni a vnitrni teploty byt m… nový
RedMaX 15.08.2015 22:50
RedMaX
Jaq predsa nepisem, ze som to nevedel najst, ja som len poznamenal, ze tie odkazy by tam seriozne pi… poslední
fleg 17.08.2015 22:05
fleg
No nevím. Klimatizaci mám v baráku a chladíme taky na 22-23 stupňů. Venku je už 14 dní přes 36. To…
L-Core 15.08.2015 15:14
L-Core
Tak v praci byla nemocna kolegyne, ale neda se rict, ze stoprocentne z tohohle, bolelo ji v krku, ta…
RedMaX 15.08.2015 16:12
RedMaX
Zažil jsem ale také klimatizaci, která mi nepříjemná opravdu byla. Hodně nepříjemná. V Pittsburghu… nový
L-Core 17.08.2015 21:34
L-Core
23° sveter? Zo mna sa pri 23° este leje. Pot. v tricku. To ta klima fuka rovno na teba ci co? nový
MM.. 17.08.2015 21:49
MM..
Takový 10°C rozdílu by neměl dělat problém. nový
ms 15.08.2015 21:59
ms

Ziadna norma neexistuje, apson u nas nie, pretoze tento problem som videl (ne)riesit uz vo vela firmach, od malych az po velke, kde su odbory a nic sa nevyriesilo. Nie je len problem na kolko stupnov ne klima nastavena, ale aj kde je umiestnena. Ovladanie klimy si totizto asi vsade kde som to videl nastavuju zamestnanci a ten co sedi pod klimou je vo svetri a napriek tomu chyti zapal priedusiek (klima vyusuje sliznicu) alebo reumu (najcastejsie v ramenach) a ti co su dalej nadavaju, ze je teplo a potia sa.
Rozdiel ma byt maximalne 5 az 7 stupnov, ale ten je odporucany pokial casto menis prostredie (napriklad auto, ze za den parkrat vystupis a nastupis).
Pokial si 8h v miestnosti, kde je nastavenych 23 stupnov je to v poriadku bez ohladu na vonkajsiu teplotu.
Btw ak zacnu byt zamestnanci chodri z klimy a su PN je to skoda najma pre zamestnavatela.

U takychto clankoch, ktore nieco tvrdia mi vadi, ze nie je mozne priamo z nich zistit odkial cerpaju informacie.
Kde je ten zakon, co sa tam spomina, respektive novela? Cislo? Paragraf? Preco sa dalej uz spomina nariadenie vlady a uz sa neodvolava na novelu zakona?
Mne to pride ako vycucane z prstu.

To je nesmysl a uplny protipol toho co tu resim, ja bych rad spis zakaz klimatizaci, stejne jako to maji v nekterych statech USA. Nechapu proc EU vymysli kdejakou pitomost, kdyz v USA uz je vsechno vymyslene a staci to jen prejmout i sem. :-/

A uz si v tych skvelych USA bol? Ja ked som bol v kalifornii na skoleni tak vonku bolo tak 30, a dnu tak 15. Vonku som sedel v tricku, a dnu v bunde. :-) Ked sme sa ich pytali ze preco mrznu tak len krcili ramenami ze oni nevedia nic.
P.S. a 23 je OK, ja by som si tiez nedal viac (v aute som si nastavoval teraz v tych horucavach 19° a fukal to rovno na seba a kochal sa stastim :). choroba je z bakterii a ne z teploty.

nemuzu v tom textu najit ani 24,5 stupne ani to, ze by nemel rozdil venkovni a vnitrni teploty byt maximalne o 6 stupnu. potreboval bych vedet, co z toho teda plati, kdyz by byla vnitrni teplota tech 24,5 a zaroven byla venkovni 36 a teda oboji soucasne nejde splnit.

Jaq predsa nepisem, ze som to nevedel najst, ja som len poznamenal, ze tie odkazy by tam seriozne pisany clanok mal mat.
Slusny clanok svoje informacie podpori zdrojmi hlavne, ked operuje s pravnickymi pojmami.
Nariadenie vlady nie je zakon, v clanku sa raz spomenie nariadenie vlady a hned na to zakon. Takze clanok pise o com? Pritom je to celkom dolezite aku vadu ma v CR nariadenie vlady (malo by byt definovane v ustave), ale to sa mi uz hladat nechce samozrejme.
Navyse nariadenie vlady z tvojho linku sa odvola na tabulky, ktore tam prave nie su, takze overit si tvtdenie clanku o teplotach priamo z linku nie je mozne.

No nevím.

Klimatizaci mám v baráku a chladíme taky na 22-23 stupňů. Venku je už 14 dní přes 36. To bych tedy měl chladit jen na 31? No to by byla pohodička :-|

Nepotřebuju střídat doma-venku, takže se těmi 5 stupni neřídíme. Klimatizaci máme doma asi 15 let, nemocný nikdo nebyl.

Tak v praci byla nemocna kolegyne, ale neda se rict, ze stoprocentne z tohohle, bolelo ji v krku, takze spis nejaka letni angina. Ja mam ale vsechny znamky nemoci z klimatizace, teoreticky by se dal jeste uvazovat upal - celkove prehrati organizmu, ale ta pravdepodobnost je mala. Za prve na upaly netrpim, v nove praci pod klimatizaci jsem letos prvne a cely predchozi tyden na dovolene jsem v tech vedrech behal (vetsinou teda les - ne prime slunce, ale stejne) a v pozdnim odpoledne jezdil na inlajnech na silnici, takze kdybych mel dostat upal, tak ho nedostanu po tydnu veder, kdyz stravim 2 dny v praci pod klimatizaci. Troufam si teda tvrdit, ze jsem dostal na 99% onu nemoc z klimatizace, coz je mozne, ze jsem proste na to nachylnejsi.
Ale i ostatni kolegove a kolegyne v praci se kteryma jsem v kontaktu by si prali zvysit teplotu (mozna by treba stacilo o 2-3 stupne), jenze tomu brani mozna neochota odpovedneho pracovnika, mozna nejake technicke obtize, cimz je treba to resit pres reditelstvi a tam urcite nebudou slyset na to, ze jim jeden zamestnanec napise email bez nejakych relevantnich podkladu (zakony, studie, atp. ze soucasna situace je nevyhovujici). Nestane se ani to, ze by si stezovalo vic lidi, protoze vetsina lidi nez neco resit tak si radsi vezme svetr. (To je samozrejme moznost i pro me, ze pro pristi leto uz budu vedet, ze proste pokud to nepujde jinak, tak svetr, salu, cepici, ale proste bych to chtel zkusit lajcky jednodussi cestou, zvysit teplotu v mistnostech.)

Zažil jsem ale také klimatizaci, která mi nepříjemná opravdu byla. Hodně nepříjemná.

V Pittsburghu chladí autobusy snad na +15°C či kolik, opravdu hodně akčně. Vraceli jsme se v noci domů (minimálně půl hodiny busem před námi), předtím jsme hodně zmokli (až na kost) v nějaké bouřce z dusna. To jsem měl opravdu obavu, zda to neodchrchláme. Naštěstí to dopadlo dobře; protože ale vevnitř doslova foukalo ze všech stran, držel jsem si většinu cesty uši, abych nechytl zánět středního ucha..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru