Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem tesařík v trámu - je tam nebo tam není????

Zdravím, vím, že už tady takový dotaz byl, ale nenašla jsem odpověď na svou otázku. Máme dělaný krov - jen částečně - což byla naše největší chyba, za kterou se budeme chytat do konce života za hlavu. Chytrý, totiž líný tesař, nám vyměnil část krovu a trám, který byl viditelně napadený broukem, nám tam zanechal - asi na památku (oba jsme byli v práci, takže jsme práci nemohli kontrolovat a když jsme přišli domů, tak už na krov dávali palubky). Trám je ošklivý, je v ložnici a zároveň i v dětském pokojíčku. Teď k mému dotazu. Je tam ten brouk, když nic neslyšíme? Ale vůbec nic neslyšíme, žádné chroupání, rachotění, prostě nic. Trám manžel natíral a teď po cca měsíci jsou na něm viditelné bílé cestičky - přikládám fotky. Tak je tam ten brouk nebo se ten trám prostě jenom sype, když je nahlodaný a ztrouchnivělý? Děkuji Všem za trpělivost při čtení slohové práce a děkuji za případné odpovědi a rady. Již jsme zvažovali mikrovlnné ošetření, ale vyšlo by to na cca 10tisíc a to je docela síííla. Tak fotka nebude, nejde mě nahrát :-?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý večer Jen pár postřehů z vlastní zkušenosti,dřevokazný hmyz se většinou dobře odhalí poslechem…
Petr M. 18.08.2015 20:37
Petr M.
Děkuji moc za reakci. Jelikož v ložnici uspávám dítě a v naprostém tichu tam s ním dobu ležím a nic…
RadusZel 18.08.2015 20:59
RadusZel
Tak fotka je moc osvětlená což trošku omezuje vidění ale dle mně "nic strašného":-) To že je na povr…
Petr M. 18.08.2015 21:22
Petr M.
ostatní fotky jsou moc velké a ty mě nahrát nejdou...ještě jednou děkuji moc ;-)
RadusZel 18.08.2015 22:14
RadusZel
rádo se stalo :-) poslední
Petr M. 19.08.2015 10:59
Petr M.

Dobrý večer
Jen pár postřehů z vlastní zkušenosti,dřevokazný hmyz se většinou dobře odhalí poslechem, tzn. v době kdy je klid je většinou slyšet, takže pokud pravidelně, po delší dobu týdnů měsíců zejména když je klid "neslyšíte" žádné "škrabkání" (většinou co jsem poslouchal je to tak 5x pauza zase 5x pauza a tak se to několikrát opakuje)je pravděpodobné že dřevo napadené není.(respektive bylo ale nyní v něm nic nežije) I když trám "vypadá škaredě a na povrchu se sype" znamená to že sice napaden byl ale vůbec to nemusí znamenat že je takový po celém průřezu,měnil jsem stropní trám vypadal "okousaný a strouchnivělý" ale po vyjmutí a rozřezání se ukázalo, že napadení je jen cca 1-2cm na povrchu a uvnitř je zdravý a pevný, pokud trám ponechali je možné že ho prohlédli tj. odstranili na nějakém místě napadenou část a zkusili do něj dloubnout šroubovákem nebo zarazit hřebík, jde-li to ztuha, je pravděpodobné že trám může být ještě uvnitř pevný, viditelné napadení totiž většinou znamená že z něj hmyz již vylétl naopak někdy můžete dát trám na pohled "zdravý nový" a za čas ho mohou zevnitř rozežírat larvy. Jednou mi "užrali" kus v průměru asi 10 cm trámku (byl ale již 50 let starý)takové totální rozežrání ale poznáte hned stačí dloubnout nebo i rukou stisknout sypal se celý nejen na povrchu,takže pokud by tomu bylo tak i ve vašem případě (totálně rozežraný) předpokládám že by ho tam tesaři určitě nenechali, většina napadení nevede "k absolutní destrukci" většinou zůstává pevné jádro byť to může na první pohled vypadat "hrozně":-)
A také pozor na to že červotočivý hmyz bývá často i v drobných domácích dřevěných předmětech !! Slyšel jsem typické "hlodání červotoče" a "šel tedy po zvuku" v místech odkud se zvuk šířil ale nebyl žádný trám ani deska ale docela nenápadná proutěná ošatka přiložil jsem ucho a bylo to ono!! Hned letěla do kamen:-) Takže i to se může stát zvuk nemusí jít hned z trámu může jít i o napadený nábytek :-)!

Děkuji moc za reakci. Jelikož v ložnici uspávám dítě a v naprostém tichu tam s ním dobu ležím a nic neslyším, ani škráb, ani chroust, tak tam ten zmetek už asi nebude ]:) manžel trám obloží, aby nevypadal tak příšerně a budeme se modlit, aby se tam žádný chroustal nikdy neobjevil ::) hned mám lepší náladu, protože vyhazovat tisíce zbytečně, na to tak zámožní opravdu nejsme ;-)

Tak fotka je moc osvětlená což trošku omezuje vidění ale dle mně "nic strašného":-)
To že je na povrchu nažraný ještě neznamená že musí být "špatný" a naopak jak jsem psal jistotu nemáte ani u nového trámu, to tak prostě je ani nové nemusí být 100% a někdy staré trámy a dřeva mívali "hustější" strukturu letokruhů čili byly kolikrát i pevnější (pomaleji rostoucí dřeviny atd.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru