Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak začít běhat a něco okolo

Zacinal som uz velakrat, zacinam v podstate cely zivot, pretoze ked naberiem slusnejsiu kondiciu nieco mi do toho vojde a potom zase par mesiacov nic, takze mam velke skusenosti;o).
Niekolko empirickych zasad.
- Obuv. Mam uchylku na tenisky a je to jedina vec, kde uz 30 rokov nosim len znackove veci. V poslednej dobe celkom uchadzam na dizajne Asicsu, proste robia velmi pekne tenisky. A navyse su dobre. Drahe sice, ale dobre. Bohuzial mam problem zohnat cisla na seba, takze som siahol naposledy po Salomonoch Speedcross 3 GTX, co su asi najdrahsie tenisky ake som si kedy kupil, ale su naozaj dobre. Od Asicsu mam momentalne Gel Zaraca 3, co je taky model, co neoslni, ale ani neurazi. Ale stali nejakych 70 eur na rozdiel od 130 eurovych Salomonov. Predtym som mal rozne modely od Adidasu, ci Pumy, ale problem bol, ze sa pomerne rychlo drali. Navyse ak porovnam komfort behu medzi Adidas Kanadia GTX a Salomonmi, co mam teraz je to nebe a dudy. Nehovoriac o tom, ze tie Adidasy strasne smykali na sotoline, co mi Salomony nerobia, nehovoriac o rozdiely vo vahe.
- Zvysovanie zataze. Na zaciatok by som si nedaval vysoke zataze, takze urcite nie 1h beh. Ja, ked som zacinal, daval som si na robehanie 1km cca a zvysok venoval cviceniu vonku (strecing + bradla), takze aj tak mi to trvalo cele cca 30-40min. Prvy tyzden byva hrozny, bolia nohy, tvrdnu lytka, dychanie je nepravidelne a sem tam chytim pichanie v boku. Po cca tyzdni to uz zacina byt beh, okrem zvysenia zataze zacinam mat z toho pohybu radost. Ja osobe nemam rad dlhe behy, takze kombinujem veci z mladosti a to bude 1.5km na cas, alebo 12min. Pamatam si totizto svoje casy a vysledky zo ZS a snazim sa k nim maximalne priblizit. Poviem ti, moc sa mi to nedari, to znamena, ze ako decko som bol rychlejsi a vytrvalejsi ako teraz. Hanba mi.
- Sposoby behanie. Niekto beha na km, cize bezi 1h, niekoho to nebavi a chodi kratsie trasy, ktore si sprijemnuje. Napriklad kamos behava v kopcovitom terene, pretoze behanie do kopca je jedno z najtazsich aerobnych cviceni. Ja skor uprednostnujem posuvanie limitov, behavam tie iste okruhy, casy a priemerne rychlosti si sledujem na mobile a snazim sa prekonavat. Ked mavam uz priemer tak 12km/h viem, ze som uz vo forme;o). Ked som behal okruhy na skolskom ihrisku behal som napriklad striedavo rychle a vyklusavacie kolecka, cize 250m maximalna rychlost, potom 250m vyklus a tak stale dokolecka. Tato metoda sa blizi uz zatazikruhovehu treningu a urcite nie je vhodna pre zaciatocnika.
- Frekvencia. Tu len v skratke. Su jedinci, co behaju kazdy den, podla mna je to blbost. Cim je clovek starsi tym viac casu potrebujem na regeneraciu, ja behavam kazdy druhy den, ale ak citim, ze nohy na tom nie su dobre dam si aj 2 dni prestavku.
- Sposob behu. Dalsi kamos behava pravidelne uz mnoho rokov, ma za sebou aj niekolko polmaratonov a pred istym casom sa docital nieco o novom sposobe behu a presviedcal ma, ze sme cely zivot behali zle. Ehm ja mam sice rad vedu a nove objavy, ale toto mi uz pride pritiahnute za vlasy, aby teraz niekto objavil nejaky novy sposob behanie. Osobne rad experimentujem, napriklad na rozbehanie pouzivam dlhy krok s vysokym kolenom, neskor skusam pre zmenu usporne male kroky s co najnizsim zdvihom nohy, ktore (mna) tak nezatazuju a nemam pri nich kyslikovy dlh (pricom rychlost si udrziavam konstantnu(.
O behu sa da kecat dlhe hodiny, podtstane je zacat, este podstatnejsie vyrtvat a ked raz dostanes bezecky orgazmus, co je pocit, ked sa zacnes pri behu podvedomie usmeivat a pohyb ti bude sposobovat rozkos tak vtedy budes v bode, ked budes vediet, ze uz behas spravne.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny