Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Škodí práce na PC zraku

Zdravím,
co si myslíte, škodí práce na počítači skutečně zraku? A jak se chránit? Nějaké tipy jsem nalezl v tomto článku, nicméně se mi to nezdá, že by to bylo vše. Co tahle nějakou speciální folii před monitor, je to blnost, je v dnešní době ještě potřeba?

Předmět Autor Datum
Čumění na monitor nepoškozuje zrak. Když se bojíš, jde přes monitor přehodit třeba černý hadr.
karel 29.10.2015 10:05
karel
S článkem lze souhlasit, to nejdůležitější je napsáno v prvních dvou větách: Několik studií prokáza… poslední
Machr55 29.10.2015 10:09
Machr55

S článkem lze souhlasit, to nejdůležitější je napsáno v prvních dvou větách:

Několik studií prokázalo, že práce na počítači zrak přímo nekazí a zásadně jej ani nezhoršuje. Co naopak platí již delší dobu je fakt, že dlouhé sezení u PC způsobuje vysychání a celkovou únavu očí.

Největší riziko je právě to, že při soustředění se na monitor přestaneš mrkat, oči vysychají a dříve se unaví. Další, co považuji za důležité:
- stáhnout jas; dnešní LCD monitory mají z výroby nastavený jas na nesmyslně vysoké hodnoty (cca 60-70 %), přitom stačí 25-30 %. Po stažení jasu je potřeba zvýšit kontrast, aby byl obraz dobře čitelný.
- mít dobře osvětlené okolí, +/- ve stejné intenzitě, jako je monitor, hlavně zeď za monitorem (zejména večer je dobré tu zeď nasvítit, ale zase nesmí převyšovat jas monitoru).
- speciální fólie nebo filtr je už víc jak 15 let úplná blbost.

Osobně dělám na PC celý život, někdy i víc jak 10 hodin denně čumím do monitoru a i po více než 25 letech mám pořád stejně dioptrií.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru