Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolik vypijete denně šálků kávy ? V kolikati jste začali pít kávu ?

My kupujeme kávu v lokální pražírně, doma si ji sami nameleme a uvaříme ve french pressu (překapávané kávy fanoušek nejsem a kávovar, kterej opravdu udělá dobrý espresso bych si nepořídil, i kdybych na něj měl [jakože nemám]).
Kávu pijeme max jednu denně, přece jen to 10 minut trvá, než navážíš, nameleš, vylujuješ a dvakrát by se mi nechtělo.
Všeobecně platí, že lepší kávy mají méně kofeinu, než komerční nesmysly nebo ty instantní hnusy, kterýma bych neotrávil ani nejhoršího nepřítele. Jde tam hlavně o odrůdu (arabica) a tuším, že se obsah kofeinu odvíjí od nadmořský výšky, ve který se káva pěstuje. Takže ne, po kávě se spí relativně normálně. Po zeleným čaji se usíná mnohem hůř.
Instantní káva a turek... Instantní se dělá tak, že se udělá extra silnej turek z extra hnusné kávy, co by se jinde už nedala použít (ani pomletá) a to pak zbaví vody. Ty už si tady tu jednou uvařenou kávu jen naředíš vodou. Turecká káva se dělá v džezvě, ale to až jindy. Českej "turek" je sice z lepší kávy, než instantní (musí mít už i nějaký vizuální vlastnosti), každopádně zase tratí na tom, že se pomalu nedá vypít a že z té nekvalitní robusty za 10 minut luhování dostaneš akorát kopec kofeinu a aroma bláta.
Na nakopnutí je určitě lepší zelenej čaj, a tím nemyslím z pytlíku, nebo z oxalisu. Např. dobrá čajovna je skoro všude a přesto si zachovali kvalitní čaje.

Když si člověk koupí v pražírně kávu, chutná to úplně jinak, než všechny kávy, co do té doby pil. My jsme si oblíbili kávu s přívlastkem mléčné čokolády a meruněk, ve french pressu krásně vynikne aroma jak v ničem jiném. Nesladíme, nemlékujem. Jak káva chladne, ztrácí trpkost a vyvstávají ty přívlastky. Mě nejvíc chutná někde uprostřed, když přechází z kyselé do sladké :-)
Sem tam zkusíme něco nového, ale vracíme se vždy k ní. Jmenuje se Brasil Facenda, kdyby někoho zajímalo.
Jeden z největších rozdílu u chuti kávy je taky doba od namletí, když bych udělal 2 kávy, jednu z den namleté a druhou z 5 minut namleté, každej pozná rozdíl (i když možná místní poradňáci ne, ti nepoznají rozdíl ani mezi 60 a 144 hertzy).
A ještě dodám; když jsem někde v kavárně, kde mají např. jen illy, radši si dám vodu, než si kazit chuť. A když se kolem sebe podívám, tak vidím, že to stejně nechutná nikomu. Každej tam sere dvě lžičky cukru a kotel mléka, aby tu pachuť přebil.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny