Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem problem s bullterrierem

Ono je pomerne tazko debatovat s demagogom, ktory povie trosku pravdy, trosku nieco prekruti a v niecom vyslovene zaklame. Takto ro robia casto politici, takze sa potom tazko vyvracaju ich bludy.
Najprv v com s tebou suhlasim. Kazdy pes je iny to som uz pisal a kedze o psovi nic nevieme mozeme sudit len obecne. To, ze pes nie je clovek, som napisal ja btw, takze v tomto sa zhodneme tiez;o). Ze nema poruchu som tvrdil uz na zaciatku. Ze nepozname jeho milnulost, povahu to je tiez fakt. Ze vycvicit tazsie zvladatelneh psa s neznamou minulostou je uloha pre profika to je tiez fakt. Vyborne zatial sama zhoda.
Ale tym asi koncime.
Pes nie je clovek, ale pes nie je macka. Je to inteleginetne spolocenske zviera, ktore zije vo svorkach. Ak ta akecpetuje ako vodcu svorky v zivote neskoci do tvojich deti aj keby mu skakali po hlave. Pes vie, ze su to tvoje deti, ze sice nie su vodcovia svorky, ale podriaduje sa im automaticky. Navyse pes vie rozoznat ked nanho "utoci" dieta a ked dospeli, vychovany pes v takomto pripade ustupi alebo zo seb a necha robit matrac.
Mne je jedno ako dotycna dosiahne to, ze sa stane pre psa vodcom smecky, ci silou, chodenim psychologovi, alebo, ze mu kupi najlepsie konzervy v Tescu. Vseobecne rady uz dostala je na nej ako s nimi nalozi.
Mne sa len nepaci, ked sa veci zbytocne komplikuju a zanasaju sa po rokoch nejake novoty ako porucha osobnosti a pod.
Nemusis byt expertom na ppsie plemena staci pouzit hlavu.
Na zaver priklad z praxe.
Otec ma doma bigla (v panelaku). Kto ma(l) bigla vie asi aku maju povest a na tej povesti je aj kopec pravdy. tento bigl nebol iny, od malicke same problemy, rozhryzene veci, nabytok, pravidelne prenasanie ponoziek, papuc, topanok z miesta na miesto a pod.
Riesenim mojho otca bolo napriklad, ze vsetci si museli topanky vykladat hore na botnik, kde nedociahol. Mojim riesenim bol naucit ho, ze to nesmie.
K nasim nechodim kazdy den, takze som na "vycvik" nemal idealne podmienky.
A predsa som to dokazal, dnes moze prist hocikto a nechat si topanky na chodbe a viem, ze sa mu s nimi nic nestane. Uz si mozes odlozit aj veci na stolicku, nabytok uz netrpi a jediny neduh, ktory mu zostal je asi to, ze ked si nechas na stole nieco, co sa da zozrat a on na to dociahne tak to zozerie (uz tak rozbil par tanierov aj).
A ako som to dokazal? Jednoducho. Ked som bol u nasich nechaval som si topanky/papuce vylozene a zakazdym, ked ich zobral za to dostal (dohovor, obcas bitka). Postupne nabral respekt a ked som tam bol nedovolil si nic. Akonahle som odisiel vystartoval po mojich papuciach a zacal ich roznasat po byte. Stacilo par trestov a postupne prestalo aj toto. Vedel proste, ze sa mojich veci dotknut nesmie. Pomerne coskoro si zvykol, ze nesmie roznasat nic a odvtedy je pokoj.
Moj otec tvrdil od zaciatku, ze to sa neda, ze bigl je proste taky, ze takto to robia aj ini bigli z inych rodin co pozna, ze to by chcelo profika na neho a pod....proste dovod preco nie sa vzdy najde.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny