Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak jezdit autobusem?

Oranžovobílá papírová kartička je studentsý průkaz. Mohou ho mít dojíždějící studenti 15 - 26 let. V kartičce je uvedeno místo trvalého bydliště a pak místo, kam student dojíždí (tj. město, ve kterém je jeho škola). S ní máš nárok na slevu na jízdném na trase ze škola-domov. Pochopila jsem to tak, že ty máš školu v místě bydliště, takže tato karta je ti k ničemu.
Ta druhá, plastová bude nějaká čipovka. Je jich víc druhů, podle toho jaký dopravce u vás jezdí. Existuje většinou víc typů (studentské - pro středoškoláky, osobní - pro dospělé, pak bývají i pro důchodce a tak). Slouží jako elektronická peněženka - u řidiče si řekneš o dobití na určitou částku a pak jízdenku platíš jen přiložením karty k vyznačeném místu na strojku u řidiče. Jízdné s kartou je také levněší, i když nemáš nárok na další slevy (studenstké, důchodce atp.) ale jen o korunové položky. Pokud jsi student a dojíždíš, tak se vyplatí mít tu papírovu oranžovou, s ní máš studentskou slevu na jízdné (nevím kolik, ale je to znát) a platíš normálně penězma. Když k tomu máš ještě tu plastovou, tak máš ještě nějakou tu další minislevičku, platíš nahranýma penězma v té kartě. A u nás v kraji je to tak, že si na tu kartu můžeš koupit vícedenní jízdenky (třeba měsíční, týdenní) na stejnou trasu. Pak jen u řidiče pípneš na tom terminálu, ani mu nic neříkáš a jedeš. A tyhle dluhodobější jsou ještě levnější.
To ty ale momentálně nevyužiješ. Pokud máš školu v místě bydliště. Ty jen vlezeš do autobusu, řekneš dobrý den a název zastávky, kde chceš vystoupit. Šofér se tě možná zeptá, jestli obyčejnou. Tak řekneš jo (nemáš nárok na žádnou slevu). Zaplatíš, vezmeš si lístek a jdeš si sednout. Pak už si jen hlídej, abys vystoupil na správné zastávce. (Buď si zjisti, kolikátá zastávka to je, nebo máš určitě chytej telefon, tak se koukej do map, kde zrovna jsi, nebo jeď se spolužákama).
Jinak je smutný, že dnešní skoro dospělí lidé jsou takhle nesamostatní... A to, že se neuvidíš se spolužákama není výmluva v dnešní době Facebooku atp. Prostě se jen stydíš být před nima za blbce, tak se ptáš anonymně na netu...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny