Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Propadám z matematiky v 9. třídě.

No, většina rádců má jasno - málo makáš, ale ze svý vlastní zkušenosti vím, že problém může být jinde.

Měl jsem kdysi dávno tu "čest" doučovat pár děcek, kterým opravdu matika nešla. Většinou se zjistilo, že problém vězí někdo dávno v minulosti. Problém je totiž v tom, že učivo matiky navazuje na předchozí znalosti, tvoří logický celek. A když je v těch základech díra, dříve či později se to někde projeví. Ne nadarmo se říká, že matika se nedá naučit, ta se musí pochopit. Ale když ji pochopíš, nemusíš se z ní učit vůbec nic. Pak - řečeno s mírnou nadsázkou - ze znalosti 1+1=2 můžeš odvodit třeba i integrální počet.
Abych se vrátil k tomu doučování - pamatuji si jednoho sedmáka, kterýmu taky matika vůbec nešla. Po asi dvou měsících marnýho boje jsem se vrátil k základům a zjistil, že ten kluk vlastně vůbec nechápe násobení. Měl sice násobilku nabiflovanou, uměl ji, ale netušil, co se za tím skrývá a jak ji vlastně použít. Když jsem mu ukázal, že třeba 3x5 si může představit jako 5+5+5 nebo 3+3+3+3+3 (tj. sečte tři pětky nebo pět trojek), čučel na to jak tele na nový vrata (jak jsem zjistil později, když se bralo ve škole násobení, chyběl asi 6 týdnů, marodil s opakovanou angínou). Takový člověk pak třeba určitý věci nedokáže vůbec pochopit, ať mu je vysvětluješ sebelíp a jak chceš dlouho (myslím, že jsme tehdy bojovali s trojčlenkou, už si přesně nevzpomínám). Ale když si tyhle vztahy ujasnil a doplnil mezery, které na téhle znalosti byly založené, začal postupovat s učením poměrně rychle dopředu. V sedmičce měl ještě z matiky 4, ale osmičku končil s trojkou (a to učitel váhal i nad dvojkou, ale opatrnost zvítězila), v devítce to na tu dvojku dotáhl a nakonec i odmaturoval na gymplu!

Prostě - chce to sehnat někoho, kdo má matiku opravdu v malíku, umí logicky myslet a hlavně je trpělivý a dokáže zjistit, kde je základ Tvých problémů. Není to snadné, ne každý tohle dokáže vyhmátnout. Můžeš si to zkusit i sám, začni opravdu od základních počtů a postupuj ke složitrější látce, až narazíš na něco, co Ti nejde. Tam se zastav a někoho požádej, ať Ti to vysvětlí. Jen nečekej zázraky ihned, bude to fakt tvrdá práce. Držím palce, ať někoho takovýho najdeš a ať se Ti zadaří!

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny