Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sousedský spor

Dobrý den, (kdo se chce dostat rovnou k dotazu, nechť přeskočí první odstavec)
dostal jsem se do nepříjemné situace. Cca 15 let vlastníme dům na vesnici, jedná se o staší řadovku s celkovou plochou cca 250m3 včetně domu (místo na dvě auta a malá zahrádka). Před asi pěti lety se přistěhovali noví sousedi. Ze začátku jsme měli bezproblémové vztahy a oni s dalšími sousedy taky. S ostatními sousedy vycházíme výtečně.
Před asi dvěma lety měli konflikt se sousedy ob jeden dům na druhou stranu od nás. Později koupili vedlejší dům a zbořili ho, protože jim vadilo, že v tom domě v zimě topí. (Kdo by to řekl.)
Později se dostali do konfliktu i se sousedy ob 3 domy, když někdo zatopil, griloval, dělal hluk (přes den...).
Časem se to dostalo do stavu, že si paní sousedka stěžovala na OU, že na dětském hřišti, u kterého si koupili dům, si hrají děti a že ji ruší (Kdo by řekl, že na hřišti budou děti?)
Na Silvestra paní volala v 22:05 policii, že je rušen noční klid. Když potkám někoho z druhého konce vesnice, se zlomyslným nebo soucitným pohledem se mě ptá, co sousedi.

V sobotu jsme se rozhodli předělat ložnici. Sundali jsme z půdy prkna z podlahy a vzhledem ke stavu prken jsme se rozhodli je rozřezat a později ztopit. Po nařezání většiny prken elektrickou (!) pilou přišel soused, že je pila ruší a jestli bychom nemohli přestat. Vzhledem k tomu, že jsme už končili, řekli jsme mu, že do deseti minut je klid. Spokojeně odešel.
Po řádově desítkách vteřin přiběhla k plotu sousedka a začala na nás s brekem hystericky křičet.

Odpoledne jsem se snažil se sousedem promluvit, že bychom to dodělali, až třeba nebudou doma. Oznámil mi, že manželka bere antidepresiva a že potřebuje klid, do práce chodí všední dny do dvou a jinak je doma, není šance, že by třeba na víkend byli pryč. A že jim ještě vadí, že používáme míchačku na beton, štípeme dříví, skoro každý týden grilujeme, na zahradě kouříme, občas přijdou na návštěvu kamarádi.... Prostě aby byli spokojení, v podstatě bych tam nesměl být. A sousedi za námi taky. A ti za nima taky. A dětské hřiště taky.

Potřeboval bych poradit, jak se s takovým člověkem vypořádat. Se sousedem se dá alespoň domluvit "lidsky", byť má nesmyslné požadavky, ale u sousedky se bojím, že je psychicky nemocná a že až si jednou vezme/nevezme přášky, mohla by být nebezpečná a docela se bojím o majetek a zdraví. Nevím, čeho je taková osoba schopná. Nicméně dodělat ložnici potřebuju a sedět celý den zavřený doma taky nechci, když už mám dům se zahradou.

Dávám si pozor, abych neporušoval žádné zákony, jakoukoli činnost na zahradě začínám nejdřív v 9 a končím nejpozději v 18. Před 22h končíme i s posezením na zahradě.

Setkal se už někdy někdo s něčím podobným? Není tu nějaký psycholog/psychiatr, který by mi mohl poradit, co mám udělat, abych nevyvoval válku, ale zároveň mohl pozemek normálně používat? Nevím, čeho jsou schopní.

Předem díky, Alke.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny