Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak hrát na kytaru podle not

Zdravím všechny, našel by se tu prosím někdo, kdo by mi vysvětlil akordy a jak hrát podle not? já nevím, asi jsem úplně blbý, ale vůbec to nechápu. Chtěl bych se začít učit na písničce: "Když mě brali za vojáka" od Jarka Nohavici. Začátek písně začíná na akordu Am, noty jsou A, následuje C-E-D-C-H, pak je akord C atd. Prosím vás, když chci tyhle noty zahrát, znamená to, že celou tu dobu pořád držím akord Am a hraji na struny, na kterých jsou tyhle noty? Nebo když chci zahrát notu H, tak musím přechytit na druhý pražec struny A? Moc bych prosil o radu. děkuji

Předmět Autor Datum
Zajímavé, možná by to chtělo začít od základů, nebo se aspoň podívat na Mistra. Trochu potrénuj, je…
karel 18.01.2018 18:24
karel
::) Ty vole, to je bomba!
mif 20.01.2018 07:59
mif
Najdi si, jak tahle slečna hraje Eruption od Van Halen. Vůbec to nevypadá složitě :) edit: https://…
L-Core 20.01.2018 12:47
L-Core
Skoda ze to holka "ukradla"
Dwane Dibbley 20.01.2018 14:19
Dwane Dibbley
The piece was arranged for electric guitar by Dr. Viossy. https://www.guitarworld.com/tag/tina-s poslední
karel 20.01.2018 14:25
karel
My jsme kvůli tomu přihlásili synka na ZUŠ, aby uměl číst noty a hrabat na ty správný struny. Chodí…
Prasak 18.01.2018 20:38
Prasak
Otázka je, co vlastně chceš? 1. jen vybrnkat melodii, tón po tónu (styl "kytarové sólo") - pak Tě ak…
Machr55 19.01.2018 09:52
Machr55

Otázka je, co vlastně chceš?
1. jen vybrnkat melodii, tón po tónu (styl "kytarové sólo") - pak Tě akordy nemusí zajímat, mačkáš tu správnou strunu (jednu) na správném pražci a druhou rukou na ni drnkneš. Začátečník tohle zvládne za předpokladu, že zná noty a ví, jak je zahrát (kombinace struna + pražec). Zvládnutí hezky v rytmu může zpočátku trvat i měsíce.
2. jen zahrát doprovod (styl "vole hobluj") - pak Tě nezajímají tóny melodie, ale jen akordové značky. Na hmatníku měníš akordy, druhou rukou drnknáš přes více strun v tom správném rytmu. Na tohle znát noty nepotřebuješ, důležité je naučit se hrát potřebný rytmus a rychle poskládat prsty na ten správný akord, abys neměl pauzy při hraní. Rychlé přehazování těch nejběžnějších akordů bys taky mohl zvládnout za pár měsíců.
3. kombinace obou předchozích - tedy mačkáš akordy a současně volnými prsty k tomu mačkáš tóny pro melodii. Synchronizuješ to s drnkáním druhou rukou. Machři k tomu zvládají i basovat na spodní dvě struny. Tohle je to nejobtížnější, řek bych že pokud na kytaru začínáš, tohle budeš umět tak za dva roky učení se (anebo taky nikdy, pokud na to nemáš talent). Samozřejmě předtím musíš zvládnout obě předchozí možnosti.

V každém případě je důležité cvičit samostatnost prstů a jejich rychlost. Dá se to cvičit třeba tak, že držíš ruku volně nad stolem, bříška prstů máš v kontaktu se stolem a postupně zvedáš jeden prst po druhém tak, aby ostatní zůstaly v kontaktu se stolem. Anebo naopak - všechny prsty máš ve vzduchu těsně nad stolem a postupně vždy jedním prstem klepneš o stůl. A samozřejmě tohle musíš zvládat co možná nejrychleji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru