Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nikon d3200 a objektivy

zomuzes to vyzkouset na svem objektivu:
ohniskovka je vzdalenost od hlavniho bodu objektivu, ve ktere se sbiha obraz z nekonecna (vyssi zvetseni=nutna dalsi trubka). ma na svedomi primarne zorne pole(zoom linearne/ polouhel pres arctan), sekundarne hloubku ostrosti. Je i obraz zachycen na fullframe (35mm) snímač, pak pojem ekvivalnentní ohnisková vzdálenost odpovídá i této. V Případě menších snímačů je ekvivalentní ohnisková vzdálenost násobená crop faktorem, protože na menším snímači je vidět menší část obrazu než na fullframe a zdá se, jako kdydy byl z dané vzdálenosti pořízen objektivem s delší ohn. vzdáleností.
svetelnost: je podil prumeru cocky( v objektivu=soustavě čoček je to asi složitější a hůř představitelné) a aktualni fyzické ohniskove vzdalenosti. Její kvadrát (protože plocha ~ průměr^2 hraje roli) určuje množství světla vystupujícího z objektivu.
Světelnost se tomu říká třeba proto, že na větší čočku dopadne víc světla. Nebo proto, když se fotí nějaký objekt, tak stejná světelnost (potažmo clona) zajistí stejné expoziční podmínky při současném oddalování se od objektu a zvyšování zoomu (protože osvětlení od objektu(množství světla na úhel) klesá jako vzdálenost^2 ale současné zoomování zvyšuje jmenovatel pro vzorec světelnosti,jehož druhá mocnina je úměrná množství světla takže při konstantní světelnosti se musí čočka tímto faktorem zvětšovat a oba efekty anulují a obraz je stejně osvětlen pokaždé)-trochu zrychleně řečeno

na měsíc: důležité nejdelší ohnisko. Lepší světelnost pustí víc světla.
na portéty: lepší světelnost dovolí lépe rozmazat pozadí.
Krajina: nízká ohn.vzdálenost zajistí šir.úhel záběru. Světelnost nedůležitá, protože vždy lze přiclonit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny