Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak došlo k změně rychlosti lanovky v gruzií na mínus dvojnásobek?

asi jste Slyšeli jste dnes 16.3: tu hlavní zprávu dne (kromě lísání socanů, komoušů z KSčm a komoušů z ANO do koalice), že v gruzii došlo k obrácení směru pohybu horské lanovky a udajně taky jela 2x rychleji. lidi to prý sami radši padaly než by je odstředivé zrychlení odmrštilo u paty lanovky. (nevím, jestli lanovka je technicky správně..., je to s kabinkama, kde lano se otáčí kolem vrchu a paty a tudíž jedním směrem v kopci lanovka jede nahoru a druhý konec dolu)

zajímá, jak se tohle mohlo stát ( jednak příčina, nějaké přepnutí omylem či nějaká "porucha) a zadruhé čím je způsobeno, že se to točilo 2násobnou rychlostí. (jediné co mě napadá, je souvislost, že převody kol nebo zpátečka v převodovce některé fungují tak, že jejich zařazení/zapojení mění směr, ale i rychlost)

Předmět Autor Datum
Odpojenie motora od lanového systému (rozbitá prevodovka, spojenie medzi motorom a prevodovkou, resp…
ok 17.03.2018 03:19
ok
Něco podobného se stalo před nějakou dobou v Praze na eskalátorech (cestující taky jeli najednou dol…
ml1 28.03.2018 17:47
ml1
Doppelmayr, rakouský výrobce lyžařského vleku, zatím žádnou zprávu nevydal, spekuluje se cosi o kolí…
jirka44 28.03.2018 18:18
jirka44
V Rusku chodia lanovky naopak, vyhoria obchodné centrá, namiesto vody sa pije vodka.. Ak by tam nieč…
pozorovateľ 29.03.2018 15:00
pozorovateľ
Jen názor, pletl jsem se u výroby vleků. Přerušené mechanické spojení výstupu z převodovky s hlavním… poslední
Stefran 03.04.2018 04:32
Stefran

Odpojenie motora od lanového systému (rozbitá prevodovka, spojenie medzi motorom a prevodovkou, resp. prevodovkou a lanovým systémom, výpadok napájania motora a zároveň zlyhanie brzdového systému). Lanovka sa otáčala v protismere poháňaná hmotnosťou pasažierov.

Něco podobného se stalo před nějakou dobou v Praze na eskalátorech (cestující taky jeli najednou dolu dvakrá rychlejc), tam se snad rozlomilo nějaké ozubené kolečko, v reakci na to bylo na všech stejných eskalátorech vyměněno za silnější. Proto mě ta zpráva překvapila, protože se řikalo, že se tohle už v čechách stát nemůže - až když jsem viděl, že to je rusko (pardon gruzie), tak jsem pochopil. Ale jestli tohle je případ ruské lanovky nevim, ze zpráv to vypadalo dost neurčitě, vyznělo to jako by obsluha lanovky podroušená vodkou prostě zařadila zpětný chod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru