Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Protein s vodou po cviceni

OT No mě na té výživě fascinuje, jak skoro každý, kdo trochu sportuje, je vlivem všelijakých reklam přesvědčený, že do sebe musí cpát všelijaké potravinové doplňky, zejména bílkoviny v těchto směsích.
Drahé je to jako prase a ve skutečnosti je to sušená syrovátka. Syrovátka je dnes velký problém. V mlékárenském průmyslu toho vznikají kvanta. Dříve se to míchalo do krmení prasatům, nebo prostě vylévalo do odpadu. Dnes se prasata krmí jinak a do odpadu to nesmí přijít, protože je to bráno jako biologický odpad. Musí se to likvidovat v kafilérii, což je drahé. Nikdo nevěděl co s tím, tak se vymyslelo, že bude nejlepší to sníst. Vymyslela se technologie na sušení a míchá se to skoro do všeho (dorty, zákusky, náplně sušenek, různé nápoje, i chleba a další). Syrovátka obsahuje 95 až 97% vody. To se sušit "fakt" vyplatí. Ale stačilo tvrdit, jak je syrovátka zdravá, že obsahuje minerály vitamíny a pod. Ale už se nezdůrazňuje, že je to jen zbytek z mléka. Takže mléko obsahuje mnohem víc.
Dobrým marketingovým tahem je, z toho dělat bílkovinné přípravky pro sportovce. Tak se to dá zpeněžit mnohem lépe, než sušená syrovátka, jako taková. Ta v obchodě stojí asi 70kč za kilo. Takže smíchat sušenou syrovátku s obyčejnými ovesnými vločkami a uvařit si zelený čaj je v podstatě ten přípravek z odkazu, ale mnohem levnější. A případně ten karnitin, nebo co se asi taky dá koupit samostatně,pokud vůbec je potřeba.
Než do sebe cpát tyhle přípravky, je lepší si koupit třeba kvalitní šunku a navíc si pochutnám. Třeba 10deka dobré šunky obsahuje okolo 20 gr. čisté svalové bílkoviny. Nebo tvaroh, sýry, jogurty, všechno je velmi bohaté na bílkoviny.
A strach z cukru? Také přehnaná teorie. Je nutno si uvědomit, že mozek a svaly nepracují vůbec na nic jiného, než na glukózu.
Pokud má tělo vydat výkon, zejména při sportu, potřebuje cukr na energii. A co udělá, když má cukru málo?? Nezbude mu nic jiného, než na glukózu přeměnit v játrech to co má. Spálí na energii právě ten přebytek bílkovin. Vlastní rezervy jako uložený tuk spaluje až když nemá dostatek potravy. Pokud už nemá ani ten tuk, spaluje bílkoviny ze svalů.
"Překrmovat" tělo bílkovinami nad určitou mez, může dokonce mít velké zdravotní následky. Vzniká jejich spalováním přemíra močoviny, kreatininu a kyseliny močové, což může značně poškodit ledviny, protože to nestačí zpracovat. Dále může dojít k závažnému překyselení organismu, který se s tím nestačí vyrovnat. Takže všeho s mírou. Zvýšený příjem bílkovin v přirozené stravě, se současným příjmen uhlohydrátů (cukr, škrob), v případě sportu je namístě. Ale jednostranně nevyvážená strava z potravinových umělých doplňků,může víc uškodit, než prospět. Osobně bych dopručoval dát si například sladký ovocný jogurt, ne po sport. výkonu, ale před.
A svaly si na tom cukru budou šmakovat. A neměl bych strach že ztloustnu. Svaly ten cukr spotřebují úplně jako první. A bílkoviny nechají na stavbu svalů a nebudou je spotřebovávat na energii. Co se týče minerální vody, je její pití, zejména při větším pocení na místě. Ale zase nepřehánět. Přílišné pití minerálek může způsobit přebytek minerálů v těle a vznikají z toho močové, nebo ledvinové kameny. Jedna láhev denně úplně stačí. Také v případě těch syrovátkových přípravků, ty obsahují minerálů až až.
:puff::beer:

Tak a teď se ozve řada nutričních specialistů a setřou mě jak malýho kluka - :-) Protože odborník nejsem, jen jsem "hodně sečtělý" 8-)
A taky to beru tak, že nutriční specialisté jednou tvrdí, že není zdravý cukr, pak zase živočišný tuk, pak zase rostlinný tuk, jednou máslo, jednou Rama, pak výzkum amerických vědců prokáže (nedávno), že je nejzdravější vepřové sádlo, protože má nasycených a nenasycených mastných kyselin akorát, ve správným poměru, jednou to a jindy tohle. A přitom stačí trochu vědět jak tělo funguje. A že je nejlepší sníst to na co má člověk chuť. Tím si tělo říká co potřebuje. Jen je potřeba ho trochu hlídat aby nechtělo moc. Protože je to tělo lidské a někdy člověk a jeho tělo neví, kdy má dost. A tělo, geneticky upravené z minulosti nevěří, že bude dost vždycky a má snahu dělat zásoby, co kdyby bylo hůř. A dělat přebytečné zásoby, i v jiném směru je zvlášť lidem vlastní.
Takže všeho s mírou. Třeba s Mírou na pivo. :beer: :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny