Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Novořidič a divný pocit ze spojky v Peugeotu 206 - Co s tím? Má to tak být?

Zdravím:-)

Nenapadlo mě kam to hodit, tak zkusím "Volný čas"..
V Srpnu jsem udělal závěrečky, dostal řidičák a začal se rozježďovat v babiččině Fabii II (Rok 07, 1.2 HTP).
Na Fábku jsem si, i přes určitý odpor k těmto autům, rychle a snadno zvykl.. a už po pár dnech jsem cítil, že mám auto (alespoň k mým schopnostem) pod kontrolou.

Kolegyně z práce mi nabídla velmi levně její staré auto, Peugeota 206 (Rok 03, 1.4i Benzín), jezdím s ním už třetí den a mám hrozný problém v podstatě se vším.. Rozjezdy, i couvání, .. chcípe to, poskočí to nebo naopak vystartuju až moc rychle, vůbec nemám kontrolu nad vozem.. a nedaří se mi pocítit ani minimální zlepšení. Nemám z jízdy vůbec dobrý pocit a naopak se mi vůbec jezdit nechce.. Auto je motorově naprosto OK, nové gumy, nové brzdy, nová spojka, olej, atp.. všechno v pořádku (její syn je automechanik, takže se jí o to auto staral výhradně on (teď jí opravil Peugeot 307, se kterým jezdí)).

Ten problém je jen v jedné jediné věci.. Pedál spojky.. nechám stranou příšerně měkké Francouzské sedačky a celkově takový zvláštní posed, ale prostě ta spojka.. Takovou zažívám poprvé a vůbec nerozumím proč je taková a k čemu je to vůbec dobré..

Pokusím se nějak vysvětlit co myslím..

V autoškole jsem jezdil jedničkovou Octávii v naftě, po autoškole v té naší Fabii v benzinu..
Spojka v obou Škodách byla | od sešlápnutí, až po úplné puštění | naprosto plynulá, puštění jsem kontroloval prostě tím, jak sundávám nohu.. prostě jsem si jen našel záběr, rozjel se, pustil.. druhý den už jsem měl pod kontrolou kolik plynu, jak se rozjet bez skákání, bez chcípnutí.. neměl jsem problémy s rozjezdy do kopce bez ručky (na nožní brzdu). Pohoda (alespoň pro mě, jako novořidiče) a dobrý pocit, jezdit mě bavilo.

Jenže ten Peugeot je úplně jiný, divný.. Sešlápnu spojku, citím, že chce víc síly, je tvrdší.. jenže když přijde na pouštění spojky.. nedokážu pouštění spojky kontrolovat nohou.. Zhruba v 80% puštění spojky je tam nějaká tendence, jako kdyby mi tu spojku někdo chytl a pustil jí proti mé vůli.. Nevím jak to popsat lépe.. takový hrbol? Nějaká pružina co si to přítáhne sama? .. Průšvih v tom je, že záběr spojky je kousínek před tímto "stavem".. takže pokud mi noha uklouzne nebo se mi nepovede naprosto přesně regulovat sílu podle toho, jak se ta spojka sama zvedá v každé částí jinou silou.. tak přeskočím záběr a okamžitě mi to chcípne.. Nebo to jakž takž ještě podchytnu a vyrazím jak blesk.. Pří řazení nahoru to zase lehce poposkočí, .. což mi tolik nevadí (ale autu asi ano). Odrazují mě rozjezdy a couvání.. vůbec si netroufnu do plného provozu a radši jezdím v době, kdy je provoz mírnější nebo je už tma..

Snažil jsem se googlovat, ale nevím jak přesně to popsat.. to co jsem našel mi říká, že některé spojky jsou hrozně "tvrdé", jiné zase jak když mačkáte "bláto".. ale nějak jsem úplně nezjistil, jestli k té "tvrdé" spojce patří i to divné přitáhnutí..

Najdu tu někoho kdo dokázal pochopit o čem mluvím a nějak mi dokáže vysvětlit proč to tak je, k čemu je to dobré a jak to ovládat? Jestli je to normální stav? Jestli se to dá nějak zeštelovat nebo to tak prostě některá auta mají? ... Chápu, že za 3 dny si moc nezvyknu, ale upřímně, vůbec mi to nevyhovuje a vyloženě mě to odrazuje od řízení, protože mě to nebaví.. soustředím se furt jen na to, abych to nepouštěl cuknutím a ještě se pylně snažit vychytat ten bod, kdy to trhne spojku nahoru.. Prostě děs..

Díky za případné odpovědi, rady nebo informace.. :-/

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny