Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Platí newtonův zákony optiky i pro Makro objektiv

Zajímalo by mě, jak musí být dlouhý makro objektiv. Připomenů newtonů zákon optíky: 1/x + 1/y = 1/f. Tedy pro případ objektivu s ohniskovou vzdáleností 100mm se obraz z nekonečná promítne ve vzdálenosti 100mm, . Pokud je fotografovaný objekt blíž (například pro 10.1m : 101mm, 1,1m:110mm: 0.6m: 120mm, 0.3m:150mm až 0.2m:0.2m, ), tak se obraz vytvoří až kousek dál (větší vzdálenost než případě obrazu z nekonečna), limitně pokud je obraz ve vzdálenosti H (=2f=200mm), tak se promítne taktéž to vzdálenosti H(=2f=200mm).

Takže by mě zajímalo, jestli například nějaký Nikon makro objektiv s F=85mm musí být fyzicky dlouhý nejméně 170mm a zároveň makro obraz snímá ze vzdálenosti 170mm, což je přesně makro 1:1. (Samozřejmě doufám že s ním jde fotit jako běžným teleobjektivem na nekonečno)

Případně je tam nějaký kompromis (že je kratší), že například snímá ne ze 170mm, ale z 127.5 (1.5x F) ( a tedy vzdálenost objektu je musí být větší:3x85mm=265mm). a zvětšení bude menší (tipl bych si že 1:2 , teď nevím přesně)

Tedy je objektiv skutečně takto dlouhý, nebo tam jsou nějaké speciality, které umožní objektiv kratší, ale s takovouto efektivní "obrazovou" vzdáleností?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Newtonov zákon platí pre každú šošovku v objektíve. Pre zostavu šošoviek teda platí sústava rovníc,… poslední
ok 09.09.2018 11:37
ok

Newtonov zákon platí pre každú šošovku v objektíve. Pre zostavu šošoviek teda platí sústava rovníc, ktorá zohľadňuje každú jednu šošovku a navyše aj pozíciu každej šošovky v priestore. Teda NZ tam je, ale nie je to všetko. Najprv sa skús zamyslieť nad napr. jednoduchým ďalekohľadom či mikroskopom. Makroobjektív je niečo podobné. Všimni si, že vlastnosti objektívu sa často menia bez zmeny jeho rozmeru (zaostrovanie pri ktorom sa mení ohnisková vzdialenosť, či zoom). Makroobjektív pracuje podobne ako mikroskop, dá sa ale zaostriť až do nekonečna a vzdialenosť fotografovaného predmetu nemusí závisieť na ohniskovej vzdialenosti - iste vieš že tá je premenná a prispôsobí sa vzdialenosti fotografovanej scény.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru