Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co je to za optickou vadu: hvězdy na okraji zorného pole jsou radiální čárky

Mám dotaz k dalekohledu: Když pozoruji něco hodně v dálce, například hvězdy a mám zaostřeno, abych perfektně viděl na hvězdy uprostřed, tak hvězdy na okraji zorného pole nevypadají jako body, ale jako radiální čárky (čárky rovnoběžné s tečnou okraje kružnice zorného pole ; tedy kolmé na spojnici střed u zorného pole a samotné hvězdy). Zkoušeno také na každém oku zvlášť krát i při prohození dalekohledu levý-pravý.

čekal bych, že hvězdy, pokud už vůbec se rozmažou (a proč se rozmažou, když jsou v nekonečnu a tedy nedá se říci, že by se rovina ostrosti deformovala na zakřivenou plochu ostrosti???) na klasické symetrické rozmazané kolečko ( kulatý symetrikcý bokeh). Proč se rozmazaly "do čáry"???

Pozor: Když si zaostřím kousek jinak, tak najednou ty samé hvězdy u okraje zorného pole jsou vidět krásně jako body (a současně hvězdy ve středu jsou docela ještě ostré). To znamená, že dalekohled není nekvalitní (že by na okraji zorného pole měl nekvalitní obraz). ale musí jít o nějaký optický jev (optickou vadu), že se bod Zaprvé rozmaže(protože přeci mám zaostřeno na nekonečno a ve středu pole vidím ostře) a za druhé rozmaže do radiální čárky (místo běžného většího rozmazaného kroužku)... Obojí bych chtěl vysvetlit. PS: otázka 3: Jde o fenomén oka nebo fenomen dalekohledu?

Předmět Autor Datum
Nejdřív napíšete Mám dotaz k dalekohledu: pak tři odstavce textu, ale abyste napsal to nejdůležit… nový
Kurt 05.10.2018 15:51
Kurt
nejspíš astigmatismus Optick%C3%A1_chyba nový
jirka44 05.10.2018 16:01
jirka44
Nejde o chybu (v zmysle výrobnej vady), ale o optickú nedokonalosť ďalekohladu. Táto nedokonalosť je… poslední
ok 06.10.2018 08:07
ok

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru