Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Letní praxe v zahraničí - Obavy, strach, francouzština - 2. ČÁST

a že se nemám čeho bát.

Já ale nevím, pořád nevím, kde bych měl s tou svou francouzštinou začít. Přece musím rozvíjet ten druhý jazyk, nemůžu se spoléhat jenom na nejrozšířenější prostředek pro komunikaci, angličtinu. Říká se, že kolik jazyků umím, tolikrát jsem člověkem.. A to je docela motivační. Mám strach, že se tam nedomluvím, že na mě někdo začne mluvit a já nebudu schopen odpovědět, protože neumím francouzsky. Jenom slovíčka nestačí a já nevím, kde začít. Nevím, jak bych se do toho měl ponořit tak, abych si byl schopen v polovině června zabalit věci a říct si:"Jo, tak teď jsem připravený a můžu vyjet do světa."

A tak se chci zeptat na veškeré rady a jakékoliv tipy pro to, jak se začít opravdu učit francouzsky a překonat tu bariéru, díky které jsem ve stresu a která mi tu praxi kazí. Chtěl bych vědět, co byste dělali na mém místě Vy či kdyby Vám bylo 16, jestli byste na nějakou takovou stáž vůbec jeli a proč. Zajímá mě, jestli se tady nenajde někdo, kdo si něčím podobným prošel či koho třeba čeká to samé, abych měl alespoň představu, jak by to mohlo vypadat. Díky všem, kteří jste to dočetli až sem, kdo jste si našli čas a koho zajímají mé pocity a obavy z něčeho doposud neprozkoumaného, něčeho, co bude mým prvním pobytem mimo ČR delší, než 2 týdny bez rodiny (která se za mnou ale přijede podívat v průběhu prázdnin).

Spíše se ale těším na to, až poznám nové lidi, což chci již nějakou dobu, že jestli to zvládnu, tak na sebe budu hrdý a prožiju léto plné nezapomenutelných zážitků, srandy a dobrodružství, která mi Francie přichystá. Ještě jednou díky všem, kteří napíšou třeba něco povzbudivého, něco, co by mi zkrátka pomohlo v létě na praxi, díky čemuž bych se nebál ničeho..

Krásný zbytek dne!:)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jasně. Byl jsi třetí na soutěži a přitom nedáš dohromady větu. Tvým problémem nebude znalost jazyka…
Wikan 16.04.2019 16:43
Wikan
Tvým problémem nebude znalost jazyka ale nízké sebevědomí. Toho se tam za týden zbavíš. - Tak. - Na… nový
XoXoChanel 16.04.2019 18:02
XoXoChanel
Vsak jasne, proto jsem to pomyslne rozdelil. Mladsi generace (cca do tech 30-35 let jak rikas) je fa… poslední
vopicak 16.04.2019 18:47
vopicak

Tvým problémem nebude znalost jazyka ale nízké sebevědomí. Toho se tam za týden zbavíš.

- Tak.
- Navic skolni francoustina nema s francoustinou skoro nic spolecného, v nekterych regionech by se IMHO ani nedomluvil, treba na takové korzice uz vubec né na vychode nebo jihu kde mluvi tak rychle, ze by vlasne ani nic nepochopil.
Par takovych cechu uz jsem potkal, X let studovani ciziho jazyku a pak musi mavat rukama a ukazovat prstem aby si koupili obycejnou bagetu..
(ve skole uci "Je ne sais pas " -> "ž n sé pa", ale frantik rekne "šé-pa")
* Bych chtel videt cizince co se ucil cesky, jak by se domluvil kdyby dojel na hanou, nebo do ostravy :-D

PS : Ne neni se ceho bat, jde jen o "adapci". Nevim jak tam budes dlouho, ale casem ti ani nepripadne ze se v tvém okoli nemluvi cesky. Celé jsem to necetl, ale urcite tam nebudes sam kdo bude ve stejné situaci jako ty.

Vopicak : S tou anglictinou je to pravda. Mladsi generace ji docela ovladaji, ale takovy ti 30 a vice uz je to horsi. Hodne z nich jsou dokonce negramotni, dislektni a neumi psat, nebo nemaji ani zakladni skolni dochazku.

Vsak jasne, proto jsem to pomyslne rozdelil. Mladsi generace (cca do tech 30-35 let jak rikas) je fakt v pohode, az me to prekvapilo :-) Jak kdo umi psat, jake maji poruchy a prip vzdelani me ale prece vubec nezajima, kdyz se ptam napr kde najdu obchod :-)

Kazdopadne nejvic jsem se naucil mluvit, kdyz jsem se po par dnech otrkal a prestal mluvit anglicky (schvalne jsem pri rozhovorech bral jen lidi 50+, tj mala sance že ze slusnosti preskocej na anglictinu). Tj nejlepsi metoda na nauceni se jazyka, je nutnost ten jazyk pouzivat :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru