Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nárok na výživné

Dobrý den,
bohužel nevím, kam zařadit toto téma, tak jsem ho zařadil zde.

Obracím se na Vás s problémem ohledně výživného. Moji rodiče jsou rozvedení. Otec má vlastní rodinu a já bydlím s matkou. Studoval jsem střední elektrotechnickou, kde jsem se úspěšně s průměrně lepšími známkami vyučil. Poté jsem šel na maturitní studium, které jsem bez větších problémů také ukončil s maturitním vysvědčením. Po roce jsem nastoupil na obor na střední škole, který funguje jako rozšíření maturity (státní zkoušky pouze z technických předmětů, kdy na konci roku dostanete další maturitu). Půl roku jsem chodil do školy v pořádku ale druhá půlrok nastal problém. V učivu jsem trochu tápal a nerozuměl jsem tomu, tak jsem dostal z nějaké pětky na začátku druhého pololetí. Potom jsem musel zůstávat doma kvůli srdečním obtížím a obtížím se štítnou žlázou. No na konci šk. roku to vyšlo tak, že mě 4 učitelé klasifikovali za 5 na konci roku, což znamená, že den po vydání vysvědčení už nejsem studentem. Podal jsem si přihlášku na vysokou školu ale rozhodnutí mi přijde až za měsíc a půl. Teď vlastně nejsem studentem, takže nemám nárok na studentské slevy a musím se přihlásit na úřad práce. Můj dotaz tedy zní: Musí otec platit výživné i v tomto "hluchém období",kdy budu na ÚP, když nevím, jestli se dostanu na vysokou školu ( i když si myslím, že ano) až do rozhodnutí o přijetí na vysokou školu, do 31. srpna, a nebo vůbec?

Děkuji všem za rozumné odpovědi a přeji hezký zbytek dne

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Takže konečný verdikt a informace snad pro všechny, která se někomu bude hodit. Cituji slova polici…
Nemám přezdívku 15.05.2019 10:18
Nemám přezdívku
O tom, jestli jsi schopnej se sám živit, rozhoduje soud, pokud na něho dojde. To, že ti z pracáku ne…
Rainy 15.05.2019 19:34
Rainy
Tady je ale jedna zajímavá podmínka: kvůli tomu, že nastupujete na vysokou školu, Na druhou stranu…
Prasak 15.05.2019 21:21
Prasak
Tady nejde o to, že si nejsem schopen si najít brigádu. Já ji mám a celkem slušně placenou. Jde o to… nový
Nemám přezdívku 15.05.2019 22:33
Nemám přezdívku
K tomu výživný ale není. Já fotra neviděl pětadvacet let. Ber to, jak to je. poslední
Rainy 15.05.2019 22:45
Rainy

Takže konečný verdikt a informace snad pro všechny, která se někomu bude hodit.

Cituji slova policisty ČR zabývající se touto problematikou:" Rodič musí platit do té doby, dokud se jeho dítě není se schopno samotné uživit a jelikož na střední škole už nejste, jste na úřadu práce a ten vám žádnou práci nenabídne kvůli tomu, že nastupujete na vysokou školu, tak jste nezaopatřené dítě, které se není schopno se samotné živit. Tím pádem máte nárok na výživné v plné výši i když nejste studentem. Přijdete pouze o studentské slevy, nikoliv výživné. Rodič si musí zažádat o to, aby mohl přestat platit u soudu a tak rozhodne soud, nikoliv rodič sám či status pracujícího. "

Tímto bych asi ukončil celé téma a poděkoval všem, kteří dávali alespoň rozumné komentáře.
Přeji příjemný zbytek dne.

Tady nejde o to, že si nejsem schopen si najít brigádu. Já ji mám a celkem slušně placenou. Jde o to dostat výživné z otce, když už se o mě vůbec nezajímá a ani mi nepíše k narozeninám a vlastně mě i odrazuje od studia aby nemusel už platit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru