Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bydlení s prarodiči - zkušenosti

Prarodiče již delší dobu nabízí možnost přestavět přízemí rodinného domu na byt 2+kk nebo 3+kk (s většími úpravami). Jde o dům typu okál, co stavěl Rýmařov za minulého režimu, takže zděné přízemí a dřevěné první patro (se specialitami jako azbestocementové desky apod. :-D ale to jsou detaily). Byt by měl samostatnou koupelnu s wc, pouze vchodové dveře a předsíň by byly společné. Dlouho to pro mě nebylo aktuální, protože bylo studium a pak několik let praxe v jiném městě, nicméně jsem se rozhodl, že zůstanu věrný svému kraji a vrátím se. Na bydlení s rodiči v bytě už nejsem nejmladší, takže bydlení řeším nájmem. Přítelkyně bude ještě min. 2 roky studovat a zatím spolu nebydlíme. Takže je otázka, zda 2 nebo 3 roky valit peníze do nájmu (cca 10 tis. měsíčně), nebo je použít k oné rekonstrukci. Z pohledu člověka co vyrostl v bytě, by šlo o dva téměř oddělené byty, jako by prarodiče bydleli v bytovce o patro výše. Ale stejně bych se chtěl zeptat vás, kdo s tím má zkušenosti, v podobných podmínkách, tedy sdílíte dům a pozemek, nicméně obytné prostory máte samostatně. Má to nějaká úskalí? Děkuji.

Předmět Autor Datum
Pokud si budeš přestavovat přízemí pro sebe tak to nemá logiku (prarodiče budou mít čím dál tím větš…
nerady 10.07.2019 23:00
nerady
Tvoje názory jsou těžce pragmatické a dobře jsi tazateli nastínil ev. potíže - sám bych to neřekl lé… nový
tojezdenek 11.07.2019 06:52
tojezdenek
Ještě bych tomu do budoucna přidal děti - staří budou chtít mít klid, řvaní děcek jim nejspíš bude v… nový
Prasak 11.07.2019 07:37
Prasak
A zase naopak. Ta horní patra nejsou moc kročejově zvukově izolovaná. Pokud budo urodiče dole a mlad… nový
Jan Fiala 11.07.2019 09:23
Jan Fiala
Děkuji za tipy, tohle si určitě dobře promyslíme. nový
Niko Bellic 11.07.2019 13:06
Niko Bellic
Jak jsou staříčci staří? Jak jsou na tom se zdravím? Nechcu strašit, ale pokud jsi mileniál (pravděp… nový
mif 11.07.2019 10:27
mif
Starým je 84 a 75 let, zdraví jsou zatím natolik, že jsou plně soběstační. Děda (starší) dokonce stá… nový
Niko Bellic 11.07.2019 13:04
Niko Bellic
Pokud si tam nakonec bydlení uděláš, doporučuji ti vyřešit majetkové záležitosti dřív, než začneš ně… nový
Prasak 11.07.2019 14:12
Prasak
Já osobně bych nechtěl bydlet takhle napůl. Svoje rodiče/prarodiče rád vidím, ale zase rád jdu pěkně… poslední
Al Capone 11.07.2019 15:04
Al Capone

Pokud si budeš přestavovat přízemí pro sebe tak to nemá logiku (prarodiče budou mít čím dál tím větší problémy s pohybem). Dále jde o to jak se snáší s Vaší přítelkyní? chovají zvířata? budou Vám kecat do vztahu? napíšou na Vás část nemovitosti? neváznou na nemovitosti dluhy? jak se podělíte o topení, vodu a elektřinu? budete si moc vyčlenit část pozemku pro svoji zeleninovou zahrádku? kdo bude mít auto v garáži a kdo venku? kdo bude hradit opravy domu, plotu atd? budou Vám kecat do výchovy vnoučat? jaký je jejich zdravotní stav? nebudete se muset o ně za pár let starat? atd. Napiš si všechny možné střety na papír a pokus se na ně odpovědět a pak se rozhoduj. Může se také stát že pokud nebudete mít vyřízeno vlastnictví tak barák zdědí někdo jiný.

Ještě bych tomu do budoucna přidal děti - staří budou chtít mít klid, řvaní děcek jim nejspíš bude vadit. Samotnýmu mi už začíná vadit, když cizí děcka vřeští před barákem.
A naopak - nahluchlej děda si pustí TV na plný kule v deset večer, když uložíš sviště ke spánku.
Pokud to jsou jeho prarodiče, tedy pro případný děcka to bude praděda a prabába, tak bych zapomenul na možnost hlídání dětí a přihodil tu možnost hlídání a obskakování starých.
Zní to morbidně, ale nastěhoval bych se tam, až staří opustí svět.

Jak jsou staříčci staří? Jak jsou na tom se zdravím? Nechcu strašit, ale pokud jsi mileniál (pravděpodobně jo), budou tam ještě dlouho. Jestli plánujete s přítulkou děti, může být problém (viz výše) s hlukem a "bordelem". Na druhou stranu - máš zajištěné hlídání :-). Velmi dobře si společné soužití rozmysli - aby ses krom vlastní rodiny nestaral ještě o staříčky. Já osobně bych do toho nešel.

Starým je 84 a 75 let, zdraví jsou zatím natolik, že jsou plně soběstační. Děda (starší) dokonce stále řídí. Ale je jasné že se to může rychle změnit. Tak jako tak se o ně budeme muset postarat. To co "morbidně" navrhuje Prasak, ano jistě že to by bylo "nejlepší". Barák už je napsaný na matku, staří tam mají břemeno dožití. Potom se při nejhorším o něj podělím se sestrou, ale pravděpodobnější je, že ona o dům nebude jevit zájem, s manželem a dítětem žijí ve městě. Proto je tu možnost si upravit to spodní patro a investovat tak prakticky do svého, i když papírově to dáno není.

Pokud si tam nakonec bydlení uděláš, doporučuji ti vyřešit majetkové záležitosti dřív, než začneš nějak důkladněji předělávat. Tedy vyrovnat se s mámou, jestli ti to přenechá (nejspíš i s břemenem prarodičů) a vyrovnat podíl sestře - hypotéky jsou ještě nízké, takže ji vyplatit z budoucího dědictví. Časem totiž nejspíš cena baráku poroste a tak vyplácený podíl může být v budoucnu vyšší a ségře se můžou prachy hodit víc teď, než za nějakých 10-15 let. Samozřejmě se smlouvou u notáře. Může se totož stát ledacos, ségře rupne v kouli a bude ti dělat obstrukce, nebo se dostane do sraček a bude z tebe chtít vytřískat co nejvíc půjde. Nechci malovat čerta na zeď, ale stát se to může.

Sorry za morbidnost, jen už mám trocha životních zkušeností a je lepší ukázat na všechny aspekty, než něco posrat kvůli korektnosti a přecitlivělosti. Život se s nikým nemazlí.

K tomu hlídání - v jejich věku už je to pasé.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru