Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pohled do zahraničí

Asi blbá otázka. Ale jak poslat pohled do zahraničí v rámci eu? Stačí klasicky koupit pohled a známku na poště a poslat? Nebo musí být nějaká speciální známka, jde to někde koupit online? Díky.

Předmět Autor Datum
To je tak těžké se podívat na stránky České pošty? https://www.ceskaposta.cz/sluzby/psani/zahranici/… nový
Wikan 04.12.2019 17:21
Wikan
Já se přidám k otázce. Mám opačný problém, chystám se do zahraničí (německa) a při hledání pobočky p… poslední
ml1 12.12.2019 15:39
ml1

Já se přidám k otázce. Mám opačný problém, chystám se do zahraničí (německa) a při hledání pobočky pošty na stránkách německé pošty (protože sehnat známku mimo poštu je v civilizivaném světě obvykle nemožné) jsem narazil na položku "Briefmarken online kaufen" tak jsem se proklikal až k tomu, že to po mě nechtělo (výhradně) německou adresu (nechci ani účet ani známky poslat domu, vytisknu si je sám, jako to dělám s jízdenkama a na to stačí jen email). Takže jsem zaplatil €1,90 za dvě známky na pohled po Evropě, na email mi došlo pdf-ko které jsem vytisknul na samolepku, ty dvě známky vystřihnul a předpokládám, že až je v sobotu nalepim na pohledy že to bude fungovat jako normální známka (asi jako u online jízdenky, tak jako průvodčí, si pošťák naskenuje čtvercový kód, zjistí, že známka ještě použitá nebyla a uzná pohled za vyplacený). Ty známky maji na sobě dnešní datum, volba data nikde nebyla, a nenašel jsem nikde jak dlouho jsou použitelné, což koupené ve čtvrtek a použité v sobotu jsou snad v pohodě, ale kdybych si chtěl koupit do zásoby, nebo neposlal dva pohledy a jedna mi třeba zbyla (použil bych ji třeba za rok), tak by mě to zajímalo, jestli to půjde, nebo si rozšířím sbírku o vytištěnou online známku. Má s tím někdo zkušenosti? Nechce se mi prokousávat německým textem ani nevím kterým bych měl. Normální nepoužité známky platí teoreticky navěky, minimálně do přijetí eura (písmenkové by měly platit i potom) nebo rozpuštění pošty (zatím pokud vím, platí veškeré známky od roku 1993 znějící na Kč).

Na stránkách české pošty jsem nic takového nenašel, lze si pouze online objednat a nechat poslat na dobírku známky v rámci filatelistické služby (postfila) což by byla i odpověď na dotaz, od nějakého objemu (600Kč) by to mělo být zadarmo (jsou to samozřejmě běžné známky, kterými lze pohled vyplatit a sběratelé to také dělají, když něco kolegům posílají). Německá pošta tedy už je v jedenadvacátém století, ta česká pořád ve dvacátém a to kdo ví jestli.

To že na pohled do Evropy je potřeba známka s písmenem E nebo známky s odpovídající cenou (39Kč) si asi už tazatel zjistil na stránkách pošty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru