Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí nahrávání akustické kytary

Myslím, že obojí řešení je možné. Každé z nich má svoje klady i zápory.
Použití mikrofonu před kytarou poskytne zvuk věrnější zvuku kytary včetně rezonancí ozvučnice v otvoru kytary, tak jak je slyšet přímým poslechem. Chce to ovšem kvalitní mikrofon. nevýhodou může být chytání zvuků z okolí a v případě příposlechu třeba i zpětná vazba. Další otázkou může být, jestli má zvukovka dostatečnou citlivost třeba na dynamický mikrofon, když to snímač kytary nevybudí. Jedná se o podobný signál.
Signál ze snímače v kytaře může mít trochu jiný zvuk, snímá se zvuk z kobylky a méně se uplatní rezonance akustické kytary. Na druhou stranu se neuplatní tolik vliv okolí, i když i kytara se snímačem trochu jako mikrofon funguje, třeba při hlasitém příposlechu může akustickou vazbu chytit.
Osobně bych volil nějaký vhodný předzesilovač, nejlépe s nastavitelnou citlivostí. Ten by potom šel použít jak pro zesílení signálu z kytary, tak i pro mikrofon, pokud by byl potřeba. Vznikla by tak i možnost volit mezi snímáním mikrofonem nebo snímačem. Pokud zvukovka nemá více vstupů, byl by vhodný nějaký předzesilovač se dvěmi vstupy, aby mimo kytary šel připojit i mikrofon na případný zpěv.
Ale teď mě napadá ještě jedna věc. To co jsem napsal by asi bylo vhodné pro dynamický snímač, co se montuje pod struny. Ale snímač pod kobylkou (nemám s tím moc zkušeností), může být na principu krystalu ze siengetovy soli. Něco jako krystalová přenoska gramofonu. V tom případě, pokud to nemá nějaký vlastní předzesilovač, je potřeba předzesilovač s velkou vstupní impedancí, alespoň jeden mohm. To běžné mikrofonní vstupy nemají a může to být důvod, proč to zvukovku nevybudí. Chtělo by to zjistit nějaká tech. data toho snímače.
----- Tak jsem se ještě kouknul na web, o jaký snímač se jedná. Je to skutečně snímač na piezo principu. Takže se pravděpodobně bez předzesilovače neobejde, i když to tam tak píšou. Je potřeba předzesilovač s impedancí nejméně jeden megaohm, jinak to bude slabé a bez basů. Mikrofonní, i jiné vstupy mají zpravidla mnohem menší impedanci. Je to zesilovač jaký se používal pro gramofony s krystalovou přenoskou. Pokud máš možnost zkus připojit kytaru na nějaký takový vstup. Mívaly to rádia, nebo magnetofony a některé zesilovače. Ne vstup pro gramo s magnetickou přenoskou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny