Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako zapojiť sporák aby sa neprehrieval kábel?

Protoze prodluzovak mu hreje proto, ze jim tece znacny proud. A i kdyz vyresi prodluzovak, tak tam ten znacny proud potece porad.

Teda, na dnesni dobu nic strasneho - bezne v kuchyni bezi elektricky gril v troube, mikrovlnka, rychlovarka a mycka, zatimco vedle pere pracka a synator pari gamesy na hernim pocitaci s 1kW zdrojem a takhle velkym monitorem, zatimco televizi pustenou v obyvaku stejne nikdo neposloucha, ale na to dnesni rozvody jsou stavene.

Pokud tam ale ma 50 let stejny ssporak, je velka sance, ze tam ma i 50 let stare rozvody, dimenzovane podle tehdejich beznych potreb. A ty byly vyrazne nizsi. Pamatuju (a to jeste z dob, kdy ten sporak uz nebyl novy) na domek v meste, kde nejsilnejsi zarovka byla 60W, pracka byla rucni na kliku a z dalsich spotrebicu tam bylo jen radio a zehlicka. A nebylo to zadne socialni bydleni. Presto ty zarovky vecer obcas lehce pohasinaly, jak e do podobnych domku v okoli vraceli houfne obyvatele z prace a rozsveceli. Tam by vyse zmineny pripad moderni domacnosti vyrazil pojistky i na ulici. A ty draty, co to jima bylo vedene byly dostatecne dimenzovany na tehdejsi odbery. Ale uz nikoli na soucasne. I kdyby byly plne podle tehdejsich norem, soucasnyma by neprosly. Neco jsem videl, kdyz se tam delala rekonstrukce a divil jem se, ze e do ni nic neprihodilo - hlinikove draty, ojiskrene pod mosaznymi srouby v medenych listach v krabicich, zpuchrela a misty ocazena izolace, celkovy pristup k rozvodum ...

Takze proto o nich mluvim - pokud to po 50 let neproslo rekonstrukci (a pri ni by se asi udelala i zasuvka u sporaku), tak pouzitim lepsi prodluzky mu nebude hrat ta prodluzka, ale ty draty ve zdi porad jo. Mozna se nic nestane a mozna se zanedlouho osklive podivi. Takze by mel o teto okolnosti vedet.

Kdyz za tebou nekdo prijde, ze se mu pri zavesovani rozkosateho lustru v drevenem zahradnim altanu vyrval ze stropu kus zpuchreleho, drevotocem prozraneho tramu a co ma delat, tak samozrejme muzes poradit, jak vyspravit ten jeden tram - ale je rozumne projit celou konstrukci na toho cervotoce a zpuchreni, aby mu za chvili nespadla na hlavu cela strecha, i kdyz ten opraveny tram by to preckal bez uhony.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny