Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna brzdového lanka na kole

Dobrý den.
Otázka na cyklokutily. Je výměna opotřebovaného lanka něco náročného,nebo to lze udělat doma bez speciálního nářadí? Představu mám takovou, že jednoduše vytáhnu staré lanko a všemi těmi trubičkami, hadičkami a rámem to pak zase protáhnu novým. Je to tak, nebo jsou v tom nějaké záludnosti?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Přečíst nebo se podívat na video a zkusit to. Je to individuální, někdo nezvládne ani výměnu žárovky… nový
karel 13.02.2020 20:34
karel
V podstate to tak je, je potreba dobre uchytit konce a pripadne zajistit proti roztrepeni. Nekdo uva… nový
gilhad 14.02.2020 01:13
gilhad
Je to zcela jednoduchý, záleží samozřejmě na konkrétním kole, ale neni na tom nic složitého. Speciál… poslední
ml1 14.02.2020 10:09
ml1

Je to zcela jednoduchý, záleží samozřejmě na konkrétním kole, ale neni na tom nic složitého.
Speciální nářadí: Klíč na matky nebo imbusový klíč podle konkrétního kola (předpokládám, že každý, kdo se o své kolo stará sám toto má)

Lanko koupené jako brzdové lanko (ne v metráži v železářství) bývá na jednom konci opatřené boulí potřebného tvaru, na druhém něčím slepené (možná měkkou pájkou) takže se netřepí. Do bovdenu vklouzne úplně samo. Teda aspoň mě, ale já tam nemám žádné zákruty. Nevim, jestli by se nemělo namazat.

Pak je potřeba brzdu seřídit, aby brzdila tak akorát (a jenom po zmáčknutí páky), a to se nepodaří hned napoprvé (teda asi lidi, co to dělaji denně to umí), takže je dobré pro začátek než se to usadí jezdit opatrněji a mít s sebou na výlet potřebné klíče na doladění.

Pokud už je lanko přetržené, je možné, že chybí konec bovdenu (něco jako toto http://www.bombasport.cz/sport/cyklistika/komponenty/brzdove-a-radici-vedeni/prislusenstvi---lanka/vedeni-bowdenu-k-ocelove-pace-eska.html ), ale opět záleží na brzdě, některé páky to nepotřebují. Při přetržení lanka to odletí a neni šance to na ulici najít. Mě třeba dalo dost velkou práci sehnat, byl jsem v několika i osvědčených obchodech, kde jinak mají všechno, ale toto buď neměli, nebo nepochopili, co vlastně chci. Nahradil jsem to nějak (až je s podivem, že to už dost dlouho funguje bez problémů) ale pro příště už to mám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru