Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Koktam...

No, píšeš, že spíš jen zadrháváš. To zase není tak hrozné. Jsou lidé, kteří opravdu koktají tak, že téměř nevysloví dobře ani jedno slovo. A žijí s tím. Pokud okolí dělá nějaké posměšky, bývá to tak, ale většinou přestanou, když uvidí, že si z toho nic neděláš a třeba na svou vadu uděláš nějaký vtip sám.
Lidé jsou už takoví, že dělají narážky a podobně, dokud vidí, že to padá na úrodnou půdu.
Pokud to už nemá efekt, přestane je to bavit.
Pravděpodobně ti to samotnému velmi vadí a máš z toho trauma. Ale i to samo o sobě může mít částečně důvod, proč se ti to stává. Zažíváš nervozitu, že se zasekneš a to samo vyvolá ten efekt.
Čím víc budeš mluvit s lidmi, kteří si již zvykli, nevadí jim to a nedělají narážky, tak na to přestaneš myslet a bude se to zlepšovat.
Myslím, že u maturity, když zkoušející budou vědět, jaký máš problém, projeví pochopení. Neděláš přece zkoušku z mluvení.
Je spousta zaměstnání, kde se toho moc nenamluví a při vzájemné konverzaci s kolegy si zvyknou.
Samozřejmě asi nebude vhodné, být poslancem a pronášet hodinové projevy. Přednášet jako učitel,
být hlasatelem v rádiu a podobně. Jak už tady někdo napsal, pomáhá zpěv.
Dobrý způsob by byl naučit se pár akordů na kytaru (na trampské a country písničky to není velký problém) a k tomu si zpívat. Rytmus hraní tě podrží v rytmu zpěvu a tím i mluvení. Četl jsem o tom, že to velmi pomáhá a časem to zcela vymizí. I soustředění na udržení rytmu hraní, ti odpoutá pozornost na případné zakoktávání. Mozek má velké schopnosti se učit. Také nebudeš mít ze začátku schopnost na kytaru brnkat ve správném rytmu, ale přijde to a pak to bude samozřejmost. Zrovna tak se mozek naučí, mluvit ve správném rytmu. Zkus to, uvidíš. A navíc, hraní na kytaru přitahuje holky. 8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny