Předmět Autor Datum
V lepsim pripade jen prujem, nebo taky nic. nový
HPET 10.05.2020 21:13
HPET
Mně nic. Ty chytneš choleru. nový
mif 10.05.2020 21:14
mif
Užitková voda je hygienicky nezávadná voda, které se však nepoužívá jako pitná voda a na vaření, ale… nový
Wikan 10.05.2020 21:25
Wikan
Předně ve vlaku neni užitková, ale nepitná voda. To je rozdíl, užitková nesmí být jedovatá, když to… poslední
ml1 10.06.2020 18:05
ml1

Užitková voda je hygienicky nezávadná voda, které se však nepoužívá jako pitná voda a na vaření, ale jen na mytí, koupání a pro výrobní účely. Může pocházet z jakéhokoliv zdroje, pokud vyhovuje zdravotním a technickým požadavkům.
Na užitkovou vodu se nekladou taková přísná kriteria, pokud jde o fyzikální vlastnosti (teplota, barva, zákal), jako na pitné vody, ale nesmí obsahovat toxické látky a ze zdravotního hlediska musí vyhovovat většině požadavků na pitnou vodu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/U%C5%BEitkov%C3%A1_voda

Předně ve vlaku neni užitková, ale nepitná voda. To je rozdíl, užitková nesmí být jedovatá, když to tak řeknu, nepitná může být cokoliv. (Užitková voda při občasném požití nesmí způsobovat zdravotní problémy.) Pokud se nic nedělo, tak je asi všechno v pohodě. Oni to do těch nádrží pumpujou z normálního vodovodního řádu, dneska teda někde v zázemí, ale jako děti to pamatujeme, jak to dělali na nádraží do odstavených vagonů (naposledy jsem to vídal ne zase tak dávno ve Vršovicích). Zdroj pitný bude, spíš jde o to, že ty nádrže a rozvody nejsou opečovávané jako rozvody pitné vody, takže nikdo nezaručí, že nebudou následovat nějaké zdravotní komplikace. Mě třeba přijde, že po jejím použití na ruce (v normálních vozech B, prostě těch 30 a víc let starých) jsou cítit železem, ale to by bylo asi to nejmenší (železo ve vodě nevadí), jde o věci, které cítit nejsou (bakterie). Nikdy jsem to nepil, protože odmalička vím, že ve vlaku je voda nepitná, na nádražích je (respektive v dávných dobách bývala, dnes je to spíš vzácnost) obvykle pitná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru