Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Víno a žáha

Pálení žáhy zpravidla nezpůsobuje obsah kyselin v potravě ani v pití. I například hodně na chuť kyselý nápoj, je slabá kyselina na to, aby naleptávala jícen při refluxi, což je ono pálení. Pokud by nápoj tak kyselý byl, naleptával by bolestivě už ústní dutinu při pití.
V žaludku je pro trávení dost silná kyelina solná, kterou si organismus vyrábí sám. Žaludek je proti ní odolný, ale pokud se dostane jinam, do jícnu, tak jej leptá.
Za normálních okolností se tvorba kyseliny přizpůsobuje podle potravy. Ale může vznikat nadprodukce kyselin a to i u zdravého člověka, kde může být vyvolána určitým druhem potravy. Refluxe, kdy nedochází k dobrému uzavření vstupu žaludku bývá často s tím spojená.
K překyselení žaludku tedy může docházet i potravinami a nápoji, které kyseliny vůbec neobsahují. Například je mnoho lidí citlivých na čerstvé buchty, nebo chleba. V případě vína to může být způsobeno například obsahem alkoholu, cukru nebo jiných složek.
Rada: Lék Pantoprazol (Omeprazol, Nolpaza a jiné názvy, pantoprazol je účinná látka), je v provedení
20mg volně prodejný. Lék upravuje tvorbu kyseliny a výrazně omezuje pálení žáhy. Nejedná se o neutralizaci kyseliny jako u léků na žáhu, ale upravuje samotnou tvorbu.
Brát jednu tabletku asi půl hodiny před hlavním jídlem, případně před jídlem známým reakcí.
Mně pomáhá jedna tabletka denně, braná večer před večeří.
Lék vyrábí mnoho firem pod různými názvy. Pokud lék napíše lékař, tak některé varianty můžou být s doplatkem a jiné bez doplatku. Je lépe se pradit s lékařem, který dávkování určí přesněji.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny