Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zjištění,zda už jsem měl koronavir

JaFi do ....uz ma neser. Co ti nieco padlo na hlavu?
Tu nejde o optimizmus ved premyslaj hlavou kua.
PCR testy su najpresnejsie, ale kapacity na SK je 10, maximalne 20k testov za den, cize je nerealne pouzit na hromadne testovanie PCR testy (uz som pocul aj taketo idiotske vyzvy). Navyse stoja desiatky eur, co je 10-15x viac ako tie co sa pouzivaju teraz.
Neviem ako CR, ale nase testy pochadzaju z Juznej Korei a nemam pocit, ze su urcene pre rozvoje krajiny. Ale v principe je mi to jedno.
Takisto ich proklamovana uspesnost je dostatocne vysoka vzhladom na ceny, aby nam vyrazne preriedila pocet roznasacov v populacii. Jasne, ze ich nechyti 100%, ale je 30-40-50% malo? Ved si kua sprav matematicky model na pc a uvidis, co to spravi ak z exponencialnej funkcie zoberies 30% hodnoty v urcitom case.
Takze si to zhrnme.
Pouzijeme jedny z najlacnejsich testov na trhu, ktore maju prijatelnu chybovost. Stoji nas to miliony eur, co je 10-15x menej ako pri najspolahlivejsich PCR testoch.
A hlavne...vieme otestovat hromadne statisice ludi v priebehu dni, pretoze vysledky mame hned a nepretazujeme uz beztak pretazene laboratoria (dnes som pocul o pripade znamych, na testoch boli v piatok a dodnes nemaju este vysledok).
Kua co sa vam na tom nezda?
Je lacne, je to ucinne a je to preveditelne.
Poznas lepsie testy? S lepsim pomerom cena/vykon? Co sa daju pouzit za v rovnakom casovom horizonte? Tak sem s nimi.
A co sme furt pletiete nemocnine? Ja predsa neriesim co sa robi s pozitivnymi po testovani, ci su v hoteli, v nemocnici alebo doma. Ak sa krivka bude vyvijat rovnakym tempom aj keby v nemocniach boli len naozaj tazko posithnuti pacienti aj tak vam do par dni/tyzdnov skolabuju.
Ja riesim ako splostit exponencialnu krivku, aby nam klesli cisla dennych prirastkov do uspokojovych hodnot.
A na to je vhodne plosne testovanie, kludne aj s tymito lacnymi testami.
Je problem sa na to pozriet ocami matematiky, teorie pravdepodobnosti a neriesit kto si napakoval vacky pri nakupe a ci su v nemocniciach len ludia, ktori tam maju byt?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny