Předmět Autor Datum
Nebudu psat, co si myslim o podobnych pripravcich. Ale "Doba minimalni trvanlivosti", ktera se uvadi…
gilhad 24.12.2020 14:11
gilhad
S tou solí máš pravdu, ta se nezkazí. Je tu ale nebezpečí, že za pár let se budou používat obaly, kt…
Karel04 24.12.2020 16:34
Karel04
Viz moje prvni veta :) poslední
gilhad 24.12.2020 16:44
gilhad

Nebudu psat, co si myslim o podobnych pripravcich.
Ale "Doba minimalni trvanlivosti", ktera se uvadi na obalech je doba, po kterou vyrobce ruci za to, ze se (ani jeden) vyrobek nezkazi pri skladovani alespon v priblizne pricetnych podminkach.
Samozrejme vyrobce ji tim padem vetsinou stanovi tak, ze bere v uvahu i relativne nepricetne podminky a variabilitu vyrobku a vrazi tam neco, kde si je celkem fakt jisty, ze to vydrzi a nic se nezkazi (a jeste si da nejakou rezervu).
Dusledkem toho je, ze pokud to skladujes tak nejak normalne, tak ti to vetsinou vydrzi v pohode podstatne dele (jen na to nebudes mit razitko).

Osobni zkusenost u trvanlivych potravin mam tu, ze ackoli je ta doba minimalni trvanlivosti treba dva roky, tak i po peti letech je to v poradku a bez problemu pozivatelne (pravda, v pripade koreni treba vycichle, ale srtejne s tim nic spatneho neni)

Ostatne nedavnou jsem kupoval v krame normalni kamennou sul - doba minimalni trvanlivosti dva roky - hmm, to by fakt museli byt extra odbornici v urcovani trvanlivosti, ze by po tech kdovikolika milionech let, co tu bylo more a ona se tu usadila, tak ji dokazali vytezit presne dva roky predtim, nez se zacne kazit - jak pravi klasik "nechci se srovnavat s radioaktivnim uhlikem, ale ..." mam tak nejak tuseni, ze pokud ji nenecham zmoknout nebo rozsypat, tak bude stejne dobra i po nejake te dalsi stovce let :-)

S tou solí máš pravdu, ta se nezkazí. Je tu ale nebezpečí, že za pár let se budou používat obaly, které se samy ekologicky rozpadnou chvilku po datu trvanlivosti. Takže sůl vydrží, ale na hromádce někde v polici, tam pak zvlhne a časem rozežere tu polici.:-)
Jinak já bych se nějakými extrakty z kuřecích embrií necpal ani zadarmo.

Zpět do poradny Nahoru