Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je sedenie vedla rozvodnej skrine bezepecne?

Caute, pracujem v prevadzke kde velmi vela casu travin hned vedla rozvodnej skrine ktora ma asi 3x3 metre, je tam vysoke napatie a je to len v klasickej kovovej skrini bez izolacie, casto vedla nej sedim a niekedy mam aj hlavu opretu o nu. Myslite ze je to zdraviu skodlive? Ake ziarenie vobec tieto rozovnde skrine vyzaruju? Dakujem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud je dobře udělaná, tak nehrozí nic.
Wikan 17.06.2021 18:59
Wikan
Musi byt plechy z olova?
Jano22 17.06.2021 20:12
Jano22
Pro jistotu bych zkusil alobalovou čepičku, je mnohem lehčí než olověná přilba.:-) nový
Karel04 18.06.2021 10:36
Karel04
Pokud tam tečou opravdu velký proudy, bude v okolí nezanedbatelné magnetické pole (otázka, jak jej t… nový
aki 18.06.2021 08:29
aki
Izolace tam bude. Jinak by to nefungovalo. Úrazu elektrickým proudem bych se tedy tak nebál. Kovová… poslední
ml1 18.06.2021 18:04
ml1

Pokud tam tečou opravdu velký proudy, bude v okolí nezanedbatelné magnetické pole (otázka, jak jej ta skříň stíní) a osobně bych se takovým místům dlouhodobě vyhýbal.
Moc se o tom nemluví, ale některé výzkumy ukazují neblahý vliv EM na nervový systém

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5129380/
http://ijomeh.eu/Heart-rate-variability-hrv-analysis-in-radio-and-tv-broadcasting-stations-workers,2236,0,2.html

Izolace tam bude. Jinak by to nefungovalo. Úrazu elektrickým proudem bych se tedy tak nebál. Kovová skříň je připojená na stejný potenciál jako všechno ostatní, takže by od ní nic hrozit nemělo (bavíme se o zavřené skříni, ne o tom, co se stane, když tam někdo bude strkat prsty nebo šroubovák, nebo ji hasit vodou). Pokud je to skříň (ze které nic nekouká) tak bych opravdu strach neměl, předpisy vyžadují, aby takové věci byly bezpečné i pro ty, co nemají zbrojní pas.
Jak už tu někdo psal, vysoké napětí je nad 1000V mezi fázemi nebo nad 600V proti zemi; neni to sice nemožné (mohl by to být třeba průmyslový standard 6 kV, to se ještě dá dát do skříně), ale spíš to bude 400V a i kdyby ne, je to jedno, je to zavřené ve skříni a chráněné.

Jak je to s vyzařováním, to se nechci do toho pouštět, myslím, že magnetická pole, která by mohla vadit jsou o několik řádů výše, než kolik dokáže vygenerovat taková skříň. Navíc kovový obal tato pole stíní, takže ven pronikne ještě míň.
U vysokého napětí by se ještě dalo uvažovat o elektrickém poli, ale zase uzavřené ve skříni to ničemu nevadí.
Pominu-li nějaké rušivé složky, bude to hlavně 50 Hz, možná ještě 300 Hz, v průmyslovém provozu by se daly očekávat i harmonické 5. 7. (250, 350) a 11. 13. (550, 650), ale všechno jsou to nízké kmitočty.
Z těch článků druhý se zabývá pracovníky vysílačů, to je jiná kmitočtová oblast. To spíš ten první. Tam autoři testují magnetické pole 50 Hz řádu uT, nevím jaké pole dokáže vytvořit rozvaděč, ale očekával bych něco zhruba takového. A jistě stojí za pročtení i články, na které se odkazuje. A pokud ho někdo cituje, tak také (našel jsem toto https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5518414/ ale to jsou krátké vlny).Takže se to asi ve světě studuje (přinejmenším v Austrálii a Číně) a my se holt musíme spolehnout, že se s výsledky počítá v předpisech. Ze školy si mlhavě pamatuju limity někde v řádu Tesla (byly stanovené nějak pro hlavu, ruku, celé tělo), tady jsou v nějakých mikroteslech. Ještě taková poznámka, vydavatelství mdpi se nedávno dostalo na černou listinu, nevím čím si to vysloužilo, v mém oboru (elektro) vydává poměrně kvalitní časopis (rozhodně nestačí zaplatit CHF1600 aby článek vydali, probíhá normální recenzní řízení, takže k predátorům to má daleko).

Ještě taková perlička, někde na střední škole nám přinesl třídní ukázat, co si ti novináři nevymyslí. Byl to článek, kde se psalo, že pokud se muž zdržuje v magnetickém poli (transformátoru a podobně, tedy tento případ), tak to ovlivní jeho plodnost a neporodí kluka, jen holky (což vzhledem k tomu, že on měl 3 kluky a při své práci ve zkratovně si magnetického pole užil víc než dost bylo k smíchu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru