Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bakterie přenášené mouchami

Ano, mouchy samozřejmě bakterie přenáší. Přenáší je stejně jako lidé, zvířata, jiný hmyz, jako třeba klíšťata, a další. Bakterie se přenáší kontaktem třeba s hlínou, vodou v řece, snědením utrženého jablka.
Naštěstí naše obranyschopnost tzv. imunita, většinu bakterií hned zlikviduje.
Taková moucha, která si zrovna libovala na louce uprostřed kravince, nebo na zahnívajícím mrtvém slimákovi, si hned potom s oblibou zalétne otevřeným oknem do kuchyně, aby ochutnala trochu z našeho bramborového salátu a kousek řízku.
Samozřejmě na svých přísavkovo drápkových nožkách, kousek předchozího přinese.
Moucha tzv. domácí, ale nemá zuby, tedy si nemůže kousek naší potravy ukousnout. Má jen sosáček, který kousat neumí. Ale tak má na to jiný způsob. Jak sedne k potravě, tak na její povrch vyvrhne z trávicího traktu kapku trávicích enzymů. Tyto enzymy během chvilky naleptají potravu a moucha tuto rozpuštěnou hmotu zase sosáčkem odsaje.
Ale my lidé, většinou uděláme chybu. Kdybychom mouchu nechali v klidu najíst, i když našeho pokrmu, moucha by svoje "zvratky" i s kouskem naleptané potravy odsála sosákem a v klidu odlétla. Ale my ji hned, jak na jídlo vyvrhla enzymy, odeženeme mávnutím ruky. A moucha je nucena odlétnout a naleptaný kousek potravy tam nechat. Ale má chuť na náš řízek, tak akci zopakuje.
A ty pokusy vydrží dost dlouho. Takže kolikrát ji odeženeme, tolik vzorků jejího trávicího traktu na jídle máme.
Ale tohle se děje už po miliony let, tak si zvykly mouchy i naše imunita. Ty kousíčky kravince, slimáka i obsah střev mouchy klidně spořádáme s jídlem a naše imunita si s tím poradí.
Takže mouchy, ačkoliv jsou často velmi otravné, málokdy nám onemocnění způsobí.
Mnohem horší je ale mnohý jiný hmyz, zejména bodavý, jako komáři, klíšťata a další.
To tím, že svůj bodavý sosák zapíchnou přímo do krevního řečiště. Tam je náš organismus mnohem zranitelnější. A třeba komár, či klíště používají podobnou metodu. Do místa vpichu opět vstříknou tekutinu,která pomáhá už před nasátím předtrávit naši krev, zabránit srážení a také znecitlivit místo vpichu (zejména klíšťata). Tím do ranky můžou vnést a to přímo do krve bakterie a viry.
Tedy až nám mocha sedne na obložený chlebíček, asi nás ničím nenakazí. A když nám masařka sedne na ještě syrové maso před přípravou, můžeme si být skoro jistí, že si v řízku pochutnáme i na pár muších vajíčkách, které do masa stihla naklást. Ale co, to jsou také proteiny.
Dobrou chuť k sobotnímu obědu, či zahradnímu grilování! :-):puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny