Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tohle vám nikdo nezaručí. Jistotu tak na 90% budete mít, pokud se vypravíte na nádraží a podíváte se… nový
ml1 30.08.2021 15:55
ml1
Jiný kraj jiné vlaky. Před více jak třiceti let jsem nastoupil v Barceloně do přistaveného vlaku, kt… nový
nerady 02.09.2021 19:47
nerady
Loni jsem jel z Prahy do Ostrova nad Ohří (a pak zpátky), snad poprvé v životě. Když jsme přijeli do… poslední
Yarda 03.09.2021 09:24
Yarda

Tohle vám nikdo nezaručí. Jistotu tak na 90% budete mít, pokud se vypravíte na nádraží a podíváte se, jak ten vlak fyzicky vypadá. Na nádraží také bývá vývěska "Řadění expresních vlaků a rychlíků" pro vlaky, které z té stanice jezdí, kde zkontrolujete, jestli to, co vidíte, odpovídá té vývěsce. Ale je to jen pořadí vagónů, ne sedadel.
Vyprávěl mi jednou kolega takový vtip, že si vždy kupuje jízdenku po směru a většinou jede v protisměru, a to se myslím týkalo regiojetu, kde je to trochu předvídatelnější (mají ten směr jízdy i během rezervace vyznačený). Já jsem si u nich pro změnu koupil místenku k oknu a seděl jsem v uličce.

Jezdím už nějaký rok stejným vlakem a čas od času se stává, že je řazený naopak, pokud jde o pořadí vagónů (neni až tak mimořádné, že vlak musí jet oklikou a přijede obráceně a pak jezdí obráceně po zbytek dne; v noci se to zresetuje). Samy vagóny však bývají otočené poměrně náhodně, kupé číslo 1 může být na začátku nebo na konci a potom logicky to zahýbe i pořadím sedadel (mě to trápí hlavně proto, že kupé 2-6 jsou vyhrazené pro expresní rezervace, do těch nelezu, expresní rezervace vzhledem k tomu, že se dají koupit až do odjezdu a přes internet při nákupu jízdenky zadarmo, tak nejsou tak mimořádné jako to bylo dřív a zároveň nejsou vyvěšené na dveřích kupé). Trochu lepší je situace u nedělitelných souprav jako rajdžet nebo pendolíno, tam je pozice sedadel snad neměnná.
A to nemluvim o úvratích, my jich v čechách moc nemáme (nevím o nějaké významější), ale v německu nebo itálii (a i jinde, napadá mě třeba francie) jsou poměrně běžná koncová nádraží (např. Mnichov, Hamburg, Řím, Miláno, Florencie, Neapol, Budapešť (má dokonce 3 koncová nádraží), Paříž (snad dokonce 7 i když některá jsou aspoň pod zemí zprůjezdněná), Zurich, a mnoho dalších, my máme jen Masaryčku a děláme z toho kuriozitu a důvod pro její zboření nebo aspoň zrušení), takže vlak mění během cesty několikrát směr.
Pokud je to opravdu tak nezbytné, kupte si dvě místa proti sobě a jedno z nich určitě bude ve směru jízdy. Ale jinak si nemá cenu s tím lámat tolik hlavu, v rychlíku mi naopak, pokud jde o komfort, přijde lepší sedět proti směru (i když kvůli výhledu preferuju sedadlo po směru), rychlík se rozjíždí plynule (narozdíl od skokového rozjezdu dřívějších žabotlamů).

Jiný kraj jiné vlaky. Před více jak třiceti let jsem nastoupil v Barceloně do přistaveného vlaku, který odtud odjížděl. Všechny sedačky (mimo na konci vagónu) byly proti směru jízdy. Jelikož jsem tam byl dlouho před odjezdem a první tak jsem si sedl u stěny po směru jízdy. Přišel první Španěl chytnul za opěradlo sedačky a to přehodil tak, že seděl po směru jízdy a tak se dělo s každým novým cestujícím. Jo tak to chodí v jiných zemích.

Loni jsem jel z Prahy do Ostrova nad Ohří (a pak zpátky), snad poprvé v životě. Když jsme přijeli do Ústí nad Labem, přehodili mašinu na druhý konec vlaku a jeli jsme na opačnou stranu.
Jestli se ti dělá špatně, když sedíš na opačné straně, co zkusit poprosit spolucestujícího, abyste si vyměnili místa?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru