Předmět Autor Datum
Třeba na počítači, nebo i ručně. nový
Prasak 26.09.2021 10:38
Prasak
Co třeba prozradit (nebo aspoň naznačit:-) na jaké to má být téma? Třeba se tu najde dobrá víla (pří… nový
Yarda 26.09.2021 10:56
Yarda
Yardo, dotyčný/á to nenapíše, nikdy. Protože se neumí ani zeptat, tj. dát dohromady pár vět, co dáva… nový
Prasak 26.09.2021 15:10
Prasak
Vytesat do kamene. nový
icepower32 27.09.2021 15:57
icepower32
Hlavně dávat občas uložit jako (nebo kopírovat). Minimálně po každé větší změně. Po kolizi nebo rovn… nový
ml1 27.09.2021 21:33
ml1
Na ukládání změn používám verzovací systém (GIT) a pak není problém mít uloženy stovky (nebo tisíce)… poslední
gilhad 28.09.2021 12:47
gilhad
Ja ti poradím jinou věc. Ještě pár takových dotazů bez jakychkoliv podrobností a smyslu a můžeš si h… nový
Jan Fiala 26.09.2021 11:24
Jan Fiala

Co třeba prozradit (nebo aspoň naznačit:-) na jaké to má být téma? Třeba se tu najde dobrá víla (případně dobrý víl) co ti dá odkaz, kde máš rozum bráti.
Pokud to chceš klofat na počítadle, tak zálohovat, zálohovat, ZÁLOHOVAT !!!. I starší verze a pokud možno jinde než na jakém médiu budeš ukládat rozpracované dílo. Není málo týpků co si na poradnách vylévali slzy, že jedním kliknutím na nesprávné okno smazali mnohahodinovou práci.

Hlavně dávat občas uložit jako (nebo kopírovat). Minimálně po každé větší změně. Po kolizi nebo rovnou kolapsu různých systémů číslování se mi osvědčlo jako primární klíč použít datum pozpátku (XYZ20200927 případně 2020_09_27 apod.) ke kterému jsem přidával písmena od a až kam jsem se dostal (nestávalo se, že by mi písmena došla).
Na téma psaní jsem viděl někdy článek (jistě neni jen jeden), pamatuju si jméno autora Bose, tak by asi nebylo tak těžké to vyhledat (nejsem si jistý, jestli byl open acces). Ale na tohle téma je článků a bude to i v učebnicích.
Tak dalo to trochu práci, myslím, že je to tento https://ieeexplore.ieee.org/document/7063358 a je open acces (v době, kdy jsem to naposledy četl, jsem měl přístup do ieee přes školu, takže jsem tohle řešit nemusel). Je sice o určitém oboru, ale spousta toho se dá aplikovat i jinde.

Na ukládání změn používám verzovací systém (GIT) a pak není problém mít uloženy stovky (nebo tisíce) verzí téhož dokumentu a přesto v tom mít pořádek, i když to používám a upravuju z mnoha různých strojů - tam to naopak má i tu zálohovací lfunkci, že když jeden náhodný stroj odejde, tak to mám ještě tak na 2-4 dalších v podstatě aktuální verzi. A když pracucu na různých částech na různých počítačích, tak to není problém následně sesynchronizovat.

A na to, jak neuvěřitelně mocný je to nástroj (třeba na něm dělají naráz tisíce programátorů na tom samém projektu), tak se používá velice snadno (na běžné věci), je legálně zdarma a bude udržován ještě dlouhou řadu let a přitom je rychlý a nenáročný na zdroje.

Jako třeba za dnešek jsem si napsal jednoduchou utilitku na rozebírání savů jedné prastaré hry, 150 řádků včetně komentářů a copy-paste kusů z jiných prográmků, už mi chodí natolik, že ji asi nebudu hned tak vylepšovat, ale vlastní repozitář jsem jí udělal a nějakých 4-5 verzí se už nahromadilo - prostě bylo jednodušší to zkusit takhle a ne bo takhle, tak jsem zkusil obojí a nakonec přebral z každého něco. Kdyby se ukázalo, že některé úpravy nebyly až tak chytré, tak snadno půlením najdu, kdy to začalo zlobit a buď opravím ten kus, co to tam zanesl, nebo se prostě vrátílm před něj a budu pokračovat jiným směrem. A protože jsem tam nakonec dělal ješte nějaké kosmětické změny a psal řadu komentářů, tak to snadno přetáhnu do té vedlejší verze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru