Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdraví - Laboratorní testy jako samoplátce - jak se nenechat "vysát" (doslova :-) )...?

Jako samoplátce si chci nechat udělat nějaké testy více věcí z krve. U medeor laboratoří asi:

Home

Zde je jejich ceník:

https://www.medeorlaboratore.cz/imag...ds/VL-001C.pdf

Už jsem si jednou u nich nechával jako samoplátce dělat testy více dílčích věcí... Co mě tenkrát zarazilo a čemu bych chtěl tentokrát předejít je to, že jsem si jako laik z toho jejich seznamu (ceníku) vybral více věcí co mě zajímají a na jaké mi mají udělat testy. Sestřička, pokud si dobře vzpomínám, mi ale tenkrát vzala snad 3 celé zkumavky krve... (nebo možná i 4 už fakt nevím, pamatuji si ale, že mě to množství trochu překvapilo a lehce vyděsilo :-) ). To mě celkem zarazilo, protože mi snad vždy brali jen 1 zkumavku (když jsem měl nějakou tu žádanku přímo od doktora na odběr krve (a nebyl tam tedy jen jako samoplátce))...

Rád bych si nyní nechal udělat ještě více testů než předtím (jako samoplátce opět, bez nějaké žádanky od doktora), ale trochu se bojím, aby mi nevzala sestřička "roboticky bez přemýšlení" (protože to tak bylo v tom lejstru-ceníku od mě prostě zaznačeno a ona nad tím nepřemýšlí) nakonec těch zkumavek krve třeba 6+ :-)... Nikdy se mi nedělalo z odběru krve špatně ale nechci nic pokoušet že.

Pokud by snad těch zkumavek mělo být více než je standardní nebo "bezpečný" objem odběrů na jedno sezení, tak by mě snad sestřička upozornila... (?) Ale po různých zkušenostech k tomu (CZ zdravotnictví) nemám zas až takovou důvěru...

Muj dotaz je jednoduchý - jak z toho jejich ceníku/seznamu vyšetření poznám kolik zkumavek krve mi budou brát...? Jde to nějak odhadnout, odlišit např. podle těch barev...? Nebo podle té "kategorie" ve které odběry jsou...? Např. pokud si zaškrtnu jednu položku z "Minerály" a jednu položku ze "Substráty" tak mi sestřička udělá odběr do dvou separátních zkumavek, protože jsou to všechno položky ze 2 různých kategorií... (takže do dvou zkumavek)? A třeba i kdybych si zaškrtl navíc všech 9 položek z kategorie "Minerály" tak mi stejně opět vezme jen 2 separátní zkumavky krve, protože jsou to všechno opět věci jen ze dvou "Kategorií"...? Nebo je to podle toho barevného odlišení...? Nebo nějak jinak...? Nebo prostě nepoznám kolik zkumavek krve mi podle toho bude brát...?

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tahle si taky myslela, že k laboratornímu vyšetření stačí jen kapka krve - a jak dopadla: https://ww…
Yarda 15.01.2022 18:02
Yarda
Jo Amerika je země neomezených možností. I šarlatánům se daří, než se jim na to přijde. Tahle to ale… poslední
Zerozero 16.01.2022 01:52
Zerozero

Jo Amerika je země neomezených možností. I šarlatánům se daří, než se jim na to přijde. Tahle to ale nasadila fakt ve velkém. :-)
--- Jinak ještě pro tazatele. Já, kvůli své nemoci jsem trvale chudokrevný, dokonce musím občas brát injekčně erytropoetin (hormon na tvorbu krve).
Každý měsíc mám rozbor krve, kde mi zjišťují asi 25 hodnot. Např. množství krvinek, lymfocytů, množství fosforu, draslíku, močové kyseliny, železa, cholesterol, vápník, kreatinin, hodnotu PH, řadu krevních složek a další.
Celkem několik zkumavek, některé větší, cca 3, 4 ml, některé maličké asi tak jeden ml až dva. k tomu jednu větší, možná 10ml.
Vždycky když to sestra přináší, dělám si srandu, "á jdou na mě upíři" :-) "to zase budu chudokrevnej" :-)
A i přesto, že mám krve stále nedostatek, ještě nikdy jsem po odběru nic necítil. I kdyby ti vycucli i půl litru, jako dárcům krve, nic by se ti nestalo. Pokud nemáš nějakou poruchu krvetvorby, tělo si to hned vyrovná bez problémů.
---- Jen pro zajímavost. Kdo ví, kde se vyrábí krev? Uvnitř velkých kostí, v kostní dřeni.
A co ovládá a řídí kostní dřeň, kolik krve má vyrobit? Ledviny. -- Je potřeba je trénovat :beer: .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru