Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak dlouho lze skladovat slivovici

Zdravím,

po otci mám na nevytápěné půdě hospodářské budovy 30 litrů slivovice. Jelikož mi alkohol moc nejede tak jsem si říkal, že to rozdám různě po známých než se zkazí. Už tam je tři roky. Kolik času ještě mám na to, abych to stihnul rozdat než se nějak časem znehodnotí. Děkuji za reakce.

Předmět Autor Datum
Když si lidé svoji slivovici, hruškovici nebo jinou pálenku odvážejí, měli by vědět, jak má být uskl…
host 30.03.2022 08:39
host
Uložení na půdě není zrovna dobré. Jsou tam velké změny teplot v zimě mráz v létě teplo kolem 40 stu…
nerady 30.03.2022 11:56
nerady
Mám pár litrů alkoholu uskladněn cca 50 let v nepříliš těsné nádobě. Jediné, co se stalo, že absobcí…
Kyncl 31.03.2022 10:20
Kyncl
Ano přesně tak, třeba taková třešínka po 8 letech teprv má tu pravou chut. A nedokažu si představit…
jezekhifi 06.07.2022 16:45
jezekhifi
raději hned vypít, nejhorší pohled je do láhve na zkaženou kořalku..... poslední
ivo ss2 11.07.2022 11:23
ivo ss2

Když si lidé svoji slivovici, hruškovici nebo jinou pálenku odvážejí, měli by vědět, jak má být uskladněná. Nezáleží na tom, jestli je naležato či nastojato. Rozhodující jsou nádoby. „Hlavně by měla být uložená ve skle a pokud možno bez plastového víčka. To znamená použít hliníkové nebo nějaké jiné,” radí Jelínek. Pokud by ji lidé nechali v plastu, asi by se brzy divili. Alkohol plastové nádoby rozpouští a chemické látky, změkčovadla a ftaláty se do destilátu uvolňují.

Také životnost kořaličky není neomezená. Říká se, že padesátiletá je nejlepší, ale není to tak. Lidé jsou často zklamaní. Při narození dcery zakopou slivovici a když se vdává, tak ji vykopou a zjistí, že je špatná. „Může být výborná, ale obecně se dá říci, že po určité době, po deseti, patnácti letech, se kvalita snižuje. Po dobu uložení probíhají v destilátu chemické procesy. Ze začátku se odvětrávají plyny, které jsou v destilátu rozpuštěné. Ostrost se časem zaoblí. Z meruněk se ztrácí aroma. Klasická slivovice ze švestek vydrží mnohem déle. I patnáct až dvacet let,” uzavřel Jelínek.
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/padesatileta-slivovice-je-pr20111017.html

https://www.denik.cz/ekonomika/padesatileta-slivovice-je-pr20111017.html

Uložení na půdě není zrovna dobré. Jsou tam velké změny teplot v zimě mráz v létě teplo kolem 40 stupňů. Jednoduchý test je odlít jednu flašku a tu dát koštnout zdarma v hospodě místním. Samozřejmě neříkat, že máš doma ještě 29 litrů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru