Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tepelné čerpadlo funguje pouze do určité zimy. pod tuto teplotu se uvádí do činnosti patrony (vlastn… nový
Jan Fiala 26.06.2022 20:08
Jan Fiala
Jen doplním: Co jsem slyšel, ta hraniční teplota bývá -10 stupňů, což v našich končinách není takov… nový
ml1 27.06.2022 12:43
ml1
Já bych k tomu čerpadlu dodal ještě jednu záležitost, o které se příliš nemluví - potřebuje pravidel… nový
Prasak 27.06.2022 17:48
Prasak
S plynovým kotlem taky nemáš žádné starosti, co se komfortu týká. poslední
Jan Fiala 27.06.2022 17:57
Jan Fiala

Tepelné čerpadlo funguje pouze do určité zimy. pod tuto teplotu se uvádí do činnosti patrony (vlastně elektrokotel).
Jinak účinnost tepelného čerpadla je mnohem vyšší než elektrokotle a taky tomu odpovídá cena, která je řádově vyšší. Ve tvém případě elektrokotel.

Jen doplním:

Co jsem slyšel, ta hraniční teplota bývá -10 stupňů, což v našich končinách není takový problém s výjimkou horských oblastí, pro které musí nepochybně být jiné, lepší řešení (čerpadlo nemusí nutně brát teplo ze vzduchu, ale třeba z vody nebo země). Ovšem aby topení netopilo v největší zimě je paradox podobný vlakům modrého národního dopravce - v zimě netopí, protože zamrzne topení, v létě neklimatuizují, protože je přehřátá klimatizace (musím zaklepat, poslední roky je to lepší, jak vyřazují vraky a kupují vlaky, ale ještě před 10 lety jsem v třeskutých mrazech zažil, jak se průvodčí omlouvala za přetopený vlak, že kdyby ubrala, tak zamrzne nafta, nutno říct, že i takovými zamrzlými jsem několikrát jel).

Tepelné čerpadlo jinak samo netopí, ale jen čerpá teplo, spotřebovaná energie padne na to čerpání, protože teplo samo putuje vždy od teplejšího místa ke chladnějšímu v opačném toku se mu musí pomoct (jeden ze základních zákonů termodynamiky). Na to je potřeba u stávajících tepelných čerpadel 1/4 až 1/3 té čerpané energie. V případě topení se nejedná o ztrátu, protože tato energie navíc se taky promění na teplo.

Hádám, že ceny budou tržně nastavené tak, aby se to příliš nevyplatilo, přecejenom tepelné čerpadlo je jiná liga než elektrické topení. Ale topit elektrikou to se mi moc nelíbí. Pamatuju kauzu přímotopy v ranných devadesátých letech a od té doby mám k elektřině jako zdroji tepla jistou obezřetnost. Jinak elektrické topení je (z pohledu vytápěného místa) nejčištčí (žádné emise) a přitom nejjednodušší a nejkomfortnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru