Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Předčasný důchod bez výplaty (žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty) - kde tiskopis/formulář

Předčasný důchod bez výplaty (žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty) - kde tiskopis/formulář ?

Dobrý den

Řeším tuto situaci za svoji (relativně DOST neschopnou) matku.

Matka si může v roce 2023 zažádat o odchod do důchodu/výplatu důchodu. (To hodlá udělat ale rovněž hodlá dále pracovat). V letošním roce, ke konci "všude" byli informace o tom, že pro lidi co "půjdou do důchodu" v roce 2023 je výhodnější zažádat si o důchod už v letošním roce, protože to pro ně bude výhodnější (dostanou vyšší důchod). Mělo by se to jmenovat něco jako "žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty důchodu", nebo taktéž snad "Předčasný důchod bez výplaty..." Toto by snad měli být oficiální názvy v "úřednické řeči".

Bohužel jsou úřady práce/sociální úřady (nebo kde se to podává) prý přeplněné a není možné tam jít osobně toto vyřídit. Měl by ale existovat formulář/tiskopis někde na internetu (stránkách sociálního úřadu?) který lze vytisknout, vyplnit a odeslat do konce roku na příslušný úřad a tím pádem byste měli mít hotovo a přiznaný předčasný důchod (vyšší) s odkladem výplaty až na rok 2023)... Tento tiskopis/formulář prý snad jde buď vytisknout nebo i vyplnit online, teď nevím.

Můj dotaz je jednoduchý:

Kde PROSÍM tento formulář online najdu...? Opravdu se mi moc nedaří to najít... "Něco" jsem našel ale nejsem si jistý jestli je to ten SPRÁVNÝ formulář (a nerad bych (matka tedy) vyplňovala špatný formulář který ji nepomůže). Může mi prosím někdo dát PŘÍMÝ odkaz...?

Přes google se mi nedaří nic najít, nachází to jen články a NE formuláře/tiskopisy, v článcích odkazy na formuláře nevidím... :-(

žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty důchodu pdf - Google NENAJDE
žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty důchodu formulář tiskopis - Google NENAJDE
https://eportal.cssz.cz/web/portal/tiskopisy - NENAJDE (nevidím to tam)

Je mi 30, o důchodech nic nevím, absolutně se mi to nechce řešit, bohužel kdybych to neřešil já, tak to moje "velice schopná a proaktivní" matka nechá naprosto plavat :-( (!).

(Jediný co jsem našel je toto:)

https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/tiskopisy/unddp

Ale tam se nic o "předčasném důchodu" ani o "Odkadu předčasného důchodu" nepíše, takže to podle mě NEBUDE ten správný formulář...?

Může mi tedy PROSIM někdo dát SPRÁVNÝ PŘÍMÝ odkaz?

Děkuji (i za neschopnou matku)

Předmět Autor Datum
Podle mě se online o důchod požádat nedá (nevím to, myslím si to). Edit: https://www.penize.cz/duch… nový
L-Core 12.12.2022 17:49
L-Core
uplatnit-narok-na-duchod-lze-i-bez-navstevy-ossz-a-to-elektronicky-nebo-postou Po odeslání tohoto f… nový
petrM 12.12.2022 18:31
petrM
https://eportal.cssz.cz/documents/20122/35811/UNDDP.pdf/72d61984-f5ca-3009-7758-73bcdf90af0a?t=16667… nový
Karel04 12.12.2022 19:18
Karel04
Díky To co tu píšete, toto: https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/tiskopisy/unddp To jsem teda naše… poslední
Duchod 13.12.2022 18:03
Duchod

https://eportal.cssz.cz/documents/20122/35811/UNDDP.pdf/72d61984-f5ca-3009-7758-73bcdf90af0a?t=1666701775425
tam lze zaškrtnout i předčasný důchod. Poslat a pak čekat nebo se někdy v lednu objednat k osobnímu vyřízení na pobočku ČSSZ. Nejdéle do 6 měsíců!
https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/tiskopisy/unddp

Upozornění: V souladu s ust. § 82 odst. 1 zákona č. 582/1991 Sb. musí být žádost o dávku důchodového pojištění podána na předepsaném tiskopisu prostřednictvím OSSZ. Podání tiskopisu Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění tedy není žádostí o důchod, ale je pouze uplatněním nároku ve smyslu ust. § 81 odst. 1 téhož zákona. K sepsání formální žádosti je tedy nutné se dostavit do data stanoveného po dohodě s OSSZ v návaznosti na toto podání (datum lze dohodnout telefonicky, e-mailem, popř. rezervací v online objednávkovém systému), nejpozději však do šesti měsíců ode dne uplatnění nároku. V případě, že nebude ve lhůtě uvedené v předchozí větě žádost o důchod sepsána, bude toto podání považováno za neúčinné.

Díky

To co tu píšete, toto: https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/tiskopisy/unddp

To jsem teda našel i já v tom původním příspěvku (jsem o tom psal), jste si ale naprosto jistí že to je to co chci...?

Matka mi totiž (byť jak říkám, neschpnost by se tam dala krájet :-) :-( ) donesla velkým písmem napsano že to je formulář "Žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty důchodu".... Že to má být takový formulář. Ten jsem ale nenašel... Našel jsem jen to co jste mi tu psali i vy...

Jste si tedy prosím na 100% jisti že to je ono...?

Takže to stačí vytisknout, vyplnit a odeslat (do 31.12.2022) a tím si "zafixuje" tu výhodnější (letošní) sazbu důchodu... A samotnou žádost (což bude úplně jiný, další dokument) musí vyplnit do 6 měsíců následně... Ideálně jak tu někdo psal tak se co nejdříve objednat na daný úřad (termín někdy do těch 6 měsíců)...

Je to skutečně takto...?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru