Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neúspěch u přijímaček na vysokou

Zdravím, tak nějak byla mojí prioritou maturita, kterou jsem zvládl. Ovšem i přes několik pokusů u přijímaček na vysokou školu, jsem neuspěl. A místo toho mám v plánu se učit na nějakou pracovní pozici, kde bych získal praxi a zároveň zaměstnání, které by mi vydrželo i na vysokou. Dostat se na vysokou zkusím znovu nejdříve v prosinci. Dle toho co jsem se dočetl, by mi měl zaniknout status studenta 30.8. a tím i zdravotní pojištění. Ale nevím jestli se stihnu naučit na nějakou pracovní pozici za 3 měsíce. Tudíž nejspíš budu muset na pracovní úřad. Jenže co když mi nabídnou nějaké zaměstnaní, mohu odmítnout, jak dlouho mohu odmítat? Co bych měl udělat? Co když ta práce bude smluvně zavázána na nějakou dobu?

Předmět Autor Datum
Už i první odmítnutí bez vážného důvodu může být důvodem k vyřazení z evidence. Ale to, že úřad prác…
Wikan 30.05.2023 20:28
Wikan
Na pracovním úřadě ti poradí i s problémem VŠ. Jdi se tam zeptat.
Vla 30.05.2023 21:41
Vla
Když někam nastoupíš, budeš mít zřejmě 3 měsíce zkušební dobu, kdy můžeš kdykoliv skončit. Takže by…
Karel04 30.05.2023 23:59
Karel04
Proč jsi neuspěl? Nezvládl jsi přijímačky? Nestálo by za pokus zkusit to někde kde by tě třeba přija…
Yarda 08.06.2023 09:06
Yarda
Taky se dá jít na VOŠku nebo nějakou jazykovku, status studenta Vám zůstane a ještě se něco přiučíte…
ml1 08.06.2023 15:18
ml1
Já jsem za svůj pracovní život na ÚP párkrát byl (několik měsíců), další zaměstnání jsem si samozřej… poslední
Yarda 08.06.2023 18:04
Yarda

Už i první odmítnutí bez vážného důvodu může být důvodem k vyřazení z evidence. Ale to, že úřad práce poskytne nějakou nabídku, ještě vůbec neznamená, že vás tam vezmou.
Smluvně se zavázat na určitou dobu nebývá obvyklé a vždy k tomu musí být vážný důvod. Např. zaplacení zvýšení kvalifikace.

Taky se dá jít na VOŠku nebo nějakou jazykovku, status studenta Vám zůstane a ještě se něco přiučíte. Jsou vděční za každou platící duši. Nevím jak dnes, ale co pamatuju, tak školné na voškách nebývalo nijak závratné.
Znám člověka, který si tak věřil, že podával jen jednu přihlášku. Tak se právě šel na rok "ulít" na vošku. Což prý probíhalo tak, že obeslal asi 8 škol (tehdy opravdu fyzickým dopisem psaným ruku nebo možná na stroji, dneska by se mejlovalo). Šlo právě o zachování statusu studenta. Ze všech osmi přišla kladná odpověď, takže přijímačky dělal asi jen na tři, na všechny ho vzali. Nastoupil pochopitelně jen na jednu, ostatním dal vědět, že nenastpoupí. Přesto mu z jedné přišel v půlce září dopis, že má absenci a pokud ji neomluví, že ho vyloučí (z toho je vidět, že opravdu chtějí každou duši). Abych to zkrátil, během toho prvního roku studia si dal přihlášku na vš do několika měst, tentokrát ho přijali všude. Snad jsem si moc nevymyslel, ta příhoda je už dost stará a paměť neni stoprocentní.

Co jsem tak slyšel zkušenosti různých lidí, je lepší se spíš "ulít" (dávám to do uvozovek, protože nejde o ulejvání) na nějakou školu, protože jak jednou člověk vypadne z učení a zařadí se do pracovního procesu, je cesta zpět obtížná, spíš nemožná.

Na úřadu práce se budou snažit Vás někam dostat, aby nemuseli platit. Vy odmítnout nesmíte, musí vás odmítnout ten podnik, kam vás pošlou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru