Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kde se v zimě naučit na skútru/motorce

Dobrý den,

plánuji zimní dovolenou v teple a chtěl bych si v zahraničí půjčit skútr/motorku. Problém je, že jsem na motorce nikdy neseděl a chtěl bych se to naučit. Vzhledem k tomu, že je prosinec a naučit bych se to chtěl do konce únoru, nenapadá mě, kde by se to dalo. Zároveň bych nechtěl chodit přímo do autoškoly, protože řidičák na motorku stojí přes 20 tisíc (Praha). Existují nějaké kurzy? Nebo někde si skútr zapůjčit někde mimo komunikace?
Poradil by někdo, jak tento problém vyřešit?

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A jak budeš chtít jezdit bez řidičáku? Nebo máš řidičák na auto? V tom případě by si stačilo domluvi…
Wikan 04.12.2023 22:39
Wikan
Nebo máš řidičák na auto? Ten ho ale opravňuje jen k řízení skůtru s variátorem do objemu tuším 125…
čumil old 05.12.2023 20:03
čumil old
Skútr 125 ccm nemůžete řídit se sk. B všude jako u nás v ČR Například na Slovensku je podmínka vlast…
nerady 05.12.2023 21:18
nerady
20. 1. 2013, 8:08 Právo, Jiří Novotný Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích přinesla i…
čumil old 06.12.2023 19:51
čumil old
Motorky už moc vidět nejsou, někdy jsme to s kolegou taky řešili. Ještě jako dítě pamatuju motorky j… poslední
ml1 14.12.2023 11:49
ml1

Skútr 125 ccm nemůžete řídit se sk. B všude jako u nás v ČR
Například na Slovensku je podmínka vlastnit řidičský průkaz min 2 roky, v Polsku či Španělsku 3 roky a například v Itálii, Francii či Rakousku je nutné několikahodinové doplňkové školení (navíc určené výhradně pro tamní občany nebo dlouhodobě pobývající cizince).:-)

20. 1. 2013, 8:08
Právo, Jiří Novotný

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích přinesla i další významnou změnu. Držitelé řidičského průkazu skupiny B na osobní auta budou moci ode dneška jezdit i na motocyklech o obsahu až 125 kubických centimetrů. Dosud měli oprávnění řídit kromě auta jen malou motorku do 50 ccm
Cílem nové právní úpravy je ulehčit obcím od aut tím, že se dá řidičům možnost jezdit na motocyklech až do 125 ccm. Stroj ale bude muset mít automatickou převodovku, aby byl méně náročný na obsluhu. Jde tedy v podstatě o skútry,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy (MD) Martin Novák

Pochybuji, že by to obcím ulehčilo, ale tak to je.

Motorky už moc vidět nejsou, někdy jsme to s kolegou taky řešili. Ještě jako dítě pamatuju motorky jako běžnou součást provozu (na druhou stranu pamatuju i koně, ti uplně vymizeli v počátku devadesátých let). Teď nemyslím takové ty namachrované, co kličkují v kolonách na dálnici (to určitě nejsou do 125 ccm; prakticky vzato, taky jich zase tolik neni), myslím obyčejné splašené potrubí alá jawa babeta nebo pionýr. Jeden z důvodů asi je, že motorka neni nijak levná, takže si každý radši přidá a koupí si auto, případně ojetinu. To vůbec nemluvím o ceně elektrických motorek, ty cenu aut překonají. Motorky byly spíš jako zábava pro náctileté, než budou moct mít řidičák na auto.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru