Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pár dotazů k autoškole (řízení aut)

Dobrý den
Dělám autoškolu a není mi jasných pár věcí, tak bych se chtěl zeptat…:

1) Blikání když jsem na hlavní. Když jedu po hlavní jako ve výhledu/obrázku pod textem, jedu po hlavní a pokračuju po hlavní doleva (viz značka na obrázku), blikám v tomto případě doleva nebo neblikám (vůbec)…? Podle mě bych blikat nemusel ale četl/viděl jsem podobné situace, kde se říká že i do leva by se blikat mělo…("ten oblouk hlavní je ale podle mě "malý" ("skoro rovně")?

(„Vzadu za autem“ není žádná křižovatka, prostě jen rovný úsek a toto je první křižovatka (to co vidíte). Blikám nebo neblikám doleva? A je to tak správně podle zákona nebo podle zákona je to „jednak“ ale v praxi je to jinak…?

https://prnt.sc/yzAJBRlDsdy7

2) Co kdyby byla situace že i vlevo je napojena nějaká vedlejší silnice (viz pozměněný obrázek níže), já opět pokračuji po hlavní, blikám v tomto případě vlevo, když jen pokračuju po hlavní (a vlevo se napojuje vedlejší - to by pak auta nevěděli jestli jedu dále vlevo po hlavní, nebo odbočuju vlevo na vedlejší)…?

https://prnt.sc/YL2QoX_nXvuI

3) A v tomto dalším, úplně jiném obrázku a místě - v tomto případě když pokračuji po hlavní vpravo, tak určitě blikám, ano? viz opět obrázek níže:

https://prnt.sc/6lwKpQmNnU75

Díky

Předmět Autor Datum
Prostě blikej vždy, to zase není takový problém, ne? Pokud jde o druhý případ, tak tam kromě samotné…
Wikan 10.08.2024 06:54
Wikan
1) Áno - musíš - meníš predsa smer jazdy doľava (i keď je to len mierna zatáčka a si na hlavnej). 2)…
yYy 10.08.2024 10:51
yYy
V autoškole to dělej tak jak to po tobě chce instruktor (pokud nemáš jen jednoho a každý to po tobě… poslední
Yarda 10.08.2024 16:38
Yarda

1) Áno - musíš - meníš predsa smer jazdy doľava (i keď je to len mierna zatáčka a si na hlavnej).
2) Áno - musíš - tiež meníš smer vľavo a navyše ten z vedľajšej by ti aj tak musel dať prednosť, ak by aj on odbočoval doľava na hlavnú, doprava by mohol bez obmedzenia - akurát dať prednosť prípadným vozidlám zľava od neho.
3) Áno - musíš - meníš smer vpravo i napriek tomu, že si na hlavnej.

V autoškole to dělej tak jak to po tobě chce instruktor (pokud nemáš jen jednoho a každý to po tobě chce jinak tak se jim přizpůsob). A až budeš jezdit jako řidič, když je něco nejednoznačného řiď se zdravým rozumem. Třeba když jedeš za někým kdo bliká nebo nebliká, může být, že třeba zapomněl vypnout blinkr z předchozího odbočení a samovypnutí tentokrát nezafungovalo. Nebo jede v BMW a ani neví, že tam nějaké blinkry má. A pokud jedeš ty a odbočuješ mírně doleva, levým blinkrem upozorňuješ řidiče co jedou za tebou že skutečně chceš jet doleva a jen jsi nezapomněl dát pravý blinkr.
:beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru