Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Postižení není vlastnost

Začnu tím, že záleží na tom, co si představuješ pod slovem "kompenzace". V případě lidí se zdravotním postižením jde o "vyrovnání", což ber tak, že aby se dala dělat spousta věcí (mám na mysli třeba práci), potřebuje ten člověk asistenci. Například Stephen Hawking, který je myslím na voziku od 1968 (to mu bylo snad 26 let) by bez asistenta/ky nenapsal to, co napsal. Ne tedy, že za zdravotní stav může společnost.
No a třeba já zase nemohu verbálně komunikovat, protože nevím, co říká druhá strana. Aby se to vyrovnalo (kompenzovalo), potřebuji sdělení zprostředkovat v písemné podobě.
Jasně, někde "na pivu" úplně stačí, když píše druhá strana. Ale na konferenci apod. už je potřeba profesionální přepisovatel/ka (který/á udělá tu kompenzaci a budu na tom stejně, jako slyšící účastníci konference - budu vedět, co se říká) a to už není zadarmiko.
Čili kompenzace není nějaké přilepšení od společnosti k zdravotnímu (a jakémukoli) stavu, ale k jakémusi "umožnění" nečeho.
Já například nebudu vědět, o čem se jedná na valné hromadě společnosti, které jsem členem, protože mi to nikdo nenapíše a tim pádem se nemohu k projednávaným věcem na valné hromadě ani vyjádřit, natož případně o něčem hlasovat. Kdyby mi to někdo napsal, je to ta kompenzace (to byl příklad - nerozebíral bych to tady).

Co se týče handicapu, tak ono je docela nešťastné, když se používá slovo "handicap" jako synonymum k zdravotnímu postižení.
Když běží koně na dostizích s handicapem (chceš- li počeštěně "s hendikepem") - se závažím, také rikáš, že jsou koně postiženi závažím?

No a asi sis mě s někým spletl, jelikož o genetice toho moc nevim. Pouze to, že některé věci se projeví až po několika generacích a sám ani nevím, jestli nějakého mého předka nepotkalo to, co mě (nemám na mysli neslyšení - to je až důsledek, jelikož záchranné, či léčebné procesy jako dnes neexistovaly).

Všechno to však je o tom, že někdo chce pochopit a pochopí, druhý nechce pochopit a tím pádem nepochopí ani po jakémkoli vysvětlování.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články