Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Postižení není vlastnost

Veselý, přístupný, odpovědný, poctivý, vstřícný, upřímný, seriózní, ústupný, smířlivý, pokorný, ostýchavý, přímý, šikovný, klidný, spolehlivý… To jsou lidské vlastnosti. Avšak „postižený“ (či handicapovaný) vlastnost není, je to stav.

Protože jde v první řadě o člověka, není dobré používat „postižený“, ale „ten někdo s postižením“, případně i uvést s jakým. Postihnout nás totiž může třeba požár nebo povodeň. Čili místo „sluchově postižený Kráťa“ je lepší „Kráťa s postižením sluchu“. Když se totiž použije „postižený“, tak to jaksi ubírá z člověka ale „člověk s postižením“ má ono postižení jakoby vedle sebe.

http://zivot.poradna.net/file/view/75-postizeny-ob   a-550-png

„Postižený“ je rovněž přídavné jméno a působí to právě, jakoby měl člověk nějakou vlastnost. Když se místo „postižení“ dosadí třeba „osel“, působí to jako „oslí člověk“.

http://zivot.poradna.net/file/view/76-osli-oba-650   -png

Už jsem se setkal i s názorem, že je to zbytečné slovíčkaření, ale já to za slovíčkaření nepovažuji. Když se mnou někdo jedná jako „s postiženým“, jedná se mnou často jako s nějakým nechápavým. A když se mnou jedná jako rovný s rovným, ale s postižením sluchu (že neslyším, co říká), je taková komunikace úplně o něčem jiném.
Setkal jsem se i s tím, že by se mělo uvádět „člověk se znevýhodněním“, například „Jirka s pohybovým znevýhodněním“. To mi však přijde jako přehnané a hlavně zmatečné. Člověk s pohybovým znevýhodněním může přeci být i ten, kdo si zlomil nohu, a to už by nebylo poznat, jestli jde o dočasné, či stálé znevýhodnění.
A nedá mi to, musím zmínit i často používané slovo „vozíčkář“. Vozík je kompenzační pomůcka a také přeci neříkáme „bělohůlkař“ nebo „sluchadlář“. Všechno jsou to lidé s postižením, používající různé pomůcky. Nemělo by se tedy říkat/psát:
* vozíčkář Jarda
* zrakově postižený Jarda
* sluchově postižený Jarda
ale:
* Jarda s postižením, na vozíku
* Jarda s postižením zraku, s bílou holí
* Jarda s postižením sluchu, se sluchadlem
Jasně, je to delší, ale lidské.

-----------------------
Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu, počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
Tento článek byl zveřejněn rovněž na webu http://chodicilide.cz/

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články