Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem On-line nákup potravin

V posledních několika málo letech se v ČR prosazují e-shopy s potravinami. Zatímco ty, které nabízejí sortiment trvanlivých potravin a různých potravinových doplňků, se již na trhu etablovaly, firmy nabízející potraviny čerstvé a s krátkou dobou spotřeby, stále bojují o každého nového zákazníka. A z toho může těžit opět právě zákazník.

Situace na prvních třech příčkách v ČR je taková, že zdaleka nejvíce zákazníků má iTesco (internetový obchod řetězce Tesco). S výrazným odstupem je za ním na druhém místě Rohlík.cz a na třetím pak Kolonial.cz. Právě třetí jmenovaná společnost v tomto měsíci rozšířila "pole působnosti", tedy seznam měst, kam doručuje mj. o Mladou Boleslav či dvě největší východočeská města. Díky tomu jsem dostal i já možnost otestovat jejich služby.

Hurá na nákup!

Nákup jsem naplánoval dostatečně dlouho dopředu - šlo o nákup potravin na víkend, ale objednávku jsem realizoval už v pondělí. Na samotné procházení e-shopu je dobré si vyhradit více času. Přecejen, člověk, který chodí do stále stejného obchodu, už ví, kde co hledat a také podvědomě vybírá podle známého obalu. Zde to tak docela nefunguje, respektive stává se, že to, co hledáte, sice v sortimentu je, ale v jiném balení - někdy se liší jen obalem samotným, jindy třeba i gramáží. Typickým příkladem takového sortimentu jsou sýry. Buď hledáte jeden konkrétní, na který jste zvyklí, nebo prohlížíte sortiment a vybíráte ten, který se vám "líbí". V prvním případě se připravte na to, že nemusíte uspět - zkrátka nebude v nabídce sýr od vašeho oblíbeného dodavatele. Ve druhém případě se pak připravte na to, že budete procházet jednotlivé stránky a prohledávat kategorii Sýry. Samozřejmě, kategorie je rozdělena na podkategorie, takže si to prohledávání můžete zjednodušit (to si ale předtím musíte například rozmyslet, jestli hledáte sýr plátkovaný, nebo v bločku). Jistou výhodou při procházení je, že položky, které nejsou skladem, ze zobrazují vždy až na konci seznamu, takže zákazník není nucen je procházet. I tak se ale může stát, že ne všechno zboží, které si objednáte, bude také dodáno, ovšem o tom až dále.
Do výběru jsem záměrně zahrnul potraviny čerstvé i trvanlivé, takže samozřejmě nechybělo ovoce, zelenina, pečivo, bylinky. Naopak jsem vynechal mražené potraviny - ne cíleně, ale spíše proto, že je nekupuji nijak často a nepovažoval jsem za nutné je do nákupu zahrnout.
Obratem po odeslání objednávky mi přišlo její potvrzení na e-mail, včetně rozpisu jednotlivých položek s cenami a samozřejmě také součtem za celou objednávku. Byl pondělní večer, jako termín doručení jsem zvolil pátek, čas mezi 18. a 20. hodinou. Až do pátečního rána se nedělo nic, o čem bych měl být informován, objednávka byla v systému zadána a já tak mohl čekat na to, co se bude dít dál. A dělo se - hned v pátek po 8. hodině ranní mi dorazila SMS s informací o tom, že můj nákup bude dodán mezi 21:00 a 21:20 - zjevně trochu jiný čas, než jsem si určil. Za další 2 hodiny mi zvoní telefon a tam Kolonial.cz. Slečna se omlouvá za posunutí času dodání nákupu a ptá se, jestli mi toto posunutí nezpůsobuje nějaký problém, nebo má řidič dodržet předem dohodnutý čas. Přidává pár podrobností o tom, že trasa na moji adresu je dlouhá a řidič se ke mně bude vracet. Plánuji být večer doma, takže mi tohle zdržení nijak plány nekříží. Domlouváme se tedy na pozdějším čase a já čekám, na dodání. Ve 12:45 mi přichází e-mail se soupisem všech položek, které nákup obsahuje a informací o tom, že v nákupu bude chybět bazalka v květináči - z důvodu dočasné nedostupnosti.

Doručení prvního nákupu

Ve 20:16 mi volá řidič s tím, že se blíží na moji adresu a zda jsem doma, aby mi mohl doručit objednávku – jsem, může. Nakonec se tedy dočkávám objednaného zboží téměř v původně smluveném čase. Předání proběhne před domem, řidič je vybaven nejen dodacím listem, ale i mPOS terminálem, takže provádím platbu kartou přímo při dodání (platba v hotovosti není možná z bezpečnostních důvodů).
Nákup je doručen v kartonové krabici, jednotlivé druhy ovoce a zeleniny pak v krabici uloženy v igelitových taškách (není to ale jen tak obyčejný igelit, viz. foto).

[http://zivot.poradna.net/file/view/90-kukutaska-jp      g]

Doma provádím zevrubnou kontrolu – dodáno bylo všechno, navíc v očekávané kvalitě – snad jedinou drobnou výhradu lze mít k jednomu citrónu, který je výrazně nezralý, ale to je tak vše.
Ještě tentýž den večer dostávám e-mailem daňový doklad a žádost o ohodnocení dnešního nákupu. Klikám na prostřední možnost a své výhrady zapisuji do webového formuláře, který odesílám. Zároveň ujišťuji sám sebe, že to nebyl můj poslední online nákup potravin.

Další pokus

Ten další realizuji hned v příštím týdnu. Tentokrát jsem neopomněl ani na mražené zboží – pro testování volím mražené listové těsto, na kterém lze případné porušení teplotního řetězce poznat hned na první pohled, respektive omak. Do objednávky znovu zahrnuji ovoce, zeleninu, chlazené mléčné výrobky, drogerii a také bazalku v květináči, které jsem se minule nedočkal – jednou to přece vyjít musí!
Následuje obligátní kolečko – e-mailem dorazilo potvrzení objednávky, v den doručení ráno pak SMS s časem doručení, tentokrát v požadovaném čase, interval je standardně 20 minut. 40 minut po poledni dorazil e-mail se soupisem položek a ujištěním, že doručeno bude „jak se patří všecičko“.

Druhý nákup přijíždí

Řidič tentokrát volá 15 minut před smluveným časem – je na místě. Řidič je jiný, než před týdnem a nabízí odnos zboží do patra, který nevyužívám.
Při placení dochází k drobnému zádrhelu vlivem nefunkčního mPOS terminálu, respektive neschopností terminálu navázat spojení. Druhý pokus se vydařil, objednávka je zaplacena, zboží předáno.

[http://zivot.poradna.net/file/view/88-dodavka-jpg]

Doma opět provádím kontrolu a k mému překvapení krabice obsahuje navíc velký prací prášek – volám tedy řidiči, který se ptá, co je to za prášek. Při rozhovoru vychází najevo, že je to přesně ten, který jinému zákazníkovi v dodávce chyběl. :-) Řidič mi děkuje a žádá mne, zda bych mu mohl prášek donést před dům, že pro něj doběhne. Nelhal – opravdu běžel. Ještě jedno poděkování a řidič opět odbíhá.
Konečně je čas zkontrolovat kvalitu dodaného zboží – mražené listové těsto je stále zmrzlé, čerstvá zelenina je opravdu čerstvá a v očekávané kvalitě. Celková spokojenost s nákupem je vyšší, než před týdnem a nebýt drobné příhody s pracím práškem navíc, nebylo by tentokrát co vytknout.

[http://zivot.poradna.net/file/view/89-kapusticky-j      pg]

I proto tentokrát v e-mailovém dotazníku klikám na nejvyšší hodnocení a historku o pracím prášku dávám k dobru (ať si operátorky taky počtou, že).

Dobrá zkušenost

Celkový dojem z tohoto „testování“ je velmi dobrý. Problémy s nepřesnými časy dodání jsou nejspíše způsobeny tím, že firma do lokality, v níž bydlím, doručuje teprve doslova pár týdnů a předpokládám, že se budou časem objevovat spíše výjimečně. Kvalita dodaného zboží je velmi dobrá, rozhodně nejsou na místě obavy z toho, že dostanete nějaké podřadné zboží či zvadlou zeleninu – pokud by se tak přecejen stalo, situaci lze řešit se zákaznickou linkou, dostupnou v pracovních dnech od 8:00 do 22:00. Ani při jednom z mých nákupů jsem ji však využít nemusel.
Službu osobně nebudu využívat pro běžné denní nákupy – zkrátka proto, že mám možnost si nakoupit cestou z práce domů. Zajímavá je pro mne zejména sortimentem, kdy nabízí jiné druhy zeleniny či pečiva, než samoobsluha, ve které běžně nakupuji. Pokud o jejím využití uvažujete a některá ze společností doručuje do Vaší lokality, pak za sebe doporučuji to alespoň zkusit. Je to zajímavá zkušenost a navíc docela zábava. :-)

Předmět Autor Datum
Myslim, ze toto je segment trhu, ktory zatial nie je vyrazne vyuzivany a priznam sa, ze netusim prec…
fleg 25.04.2016 20:03
fleg
Mi dneska prisla sms "Sleva 200 Kc na prvni nakup potravin online" prave u toho Kolonialu.. ze bych…
merlouska 27.04.2016 20:24
merlouska
Zkus. :-) Včera jeli k sousedům - tak už nejsem v okolí jedinej. poslední
Kurt 28.04.2016 08:23
Kurt

Myslim, ze toto je segment trhu, ktory zatial nie je vyrazne vyuzivany a priznam sa, ze netusim preco.
Podla je produkt velmi vhodny hlavne do vacsich miest, kde po odchode z prace trcite v zapche, potom sa dostanete do nakupaku, hladate 20min miesto na parkovanie, aby ste za zakladny nakup potravin zaplatili dalsou polhodinou strateneho casu. Suma sumarum dojdete domov 2h po odchode z prace zbity ako pes. Samozrejme miesto na parkovanie ste nasli az daleko od domu, takze este aj ten tazky nakup trepete par stoviek metrov.
Keby je iTesco u nas kludne ho vyuzivam aj ja, pretoze ak ide na nakup zena so synom tak im to trva kludne 1-2h a navyse pridu s kopou blbosti, ktore nepotrebujeme a su zbytocne. A to byvam (resp pri) v malom meste s 35k obyvatelmi.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru