Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Motokolo v bytovém domě

Dobrý den, mám dotaz, spíše již pro někoho kdo něco podobného řešil, koupil jsem si motorový kit na kolo konkrétně tento: http://www.ctyrkolky-atv.cz/pripravujeme-od-311201 5/333-motorovy-kit--na-motokolo-49cc--2t-pridavny- motor-na-kolo.html
S motorem jsem spokojený, je to dobrý pomocník a jezdí skoro zadarmo.
Bohužel jsem ale narazil na problém se správcem domu, ten mě naznačil že se mu toto motokolo které mám zaparkované ve sklepní kóji nelíbí z hlediska požární bezpečnosti, podotýkám že do kola nalévám pouze požadované množství benzínu, které jsem si za dobu provozování již stačil vypočítat, takže při dojezdu domů parkuji motokolo již s prázdnou nádrží, navíc neznám žádný způsob kam bych kolo umístil a v domě žádné prostory pro tyto účely nejsou. Můj dotaz zní, mohu moje motokolo parkovat ve sklepní kóji či ne? Předem děkuji všem za rady či návrhy..

Předmět Autor Datum
Taky by mně to zajímalo,kdysi jsem měla ve sklepní koji zaparkovanou Babettu,s benzínem.Bylo to v mi…
cucurka 11.10.2015 11:06
cucurka
Nejde o žádné dveře, ale o to, že to jsou uzavřené nevětrané prostory a tam nemají takové věci co dě…
Niko Bellic 11.10.2015 11:12
Niko Bellic
Máme tam 3 malé okénka, takže nějaký ten vzduch tam proudí.
Motokolař 11.10.2015 11:16
Motokolař
ale to nesplňuje platné predpisy ohladne skladovania nebezpečných a horlavých látok a narábania s ni…
audax 11.10.2015 18:54
audax
Jak jsem psal, v motokolu benzín při dojetí nemám, a jelikož je to 2t motor tak se v něm nenachází a…
Motokolař 13.10.2015 13:04
Motokolař
Já nevím proč vždycky ty argumenty jak od malých dětí... To, že vy si přejete aby tam motokolo mohlo…
Roker 13.10.2015 14:03
Roker
Nejsem v tomto směru odborník, nejlepší by asi bylo zeptat se hasičů, kteří znají požární předpisy n…
Zerozero 14.10.2015 01:20
Zerozero
tebe chodí do bytu revízny technik ? uvedom si že bytový dom ako celok je o niečom inom,správca zodp…
audax 14.10.2015 18:56
audax
Ale já to nevyvracím. Jen tvrdím,že malé množství benzínu, či jiné hořlaviny, není skladováním hořla…
Zerozero 14.10.2015 21:13
Zerozero
problém se správcem domu, ten mě naznačil že se mu toto motokolo které mám zaparkované ve sklepní kó…
Karel04 14.10.2015 07:45
Karel04
Chápu, že ten motor smrdí, ale z hlediska požáru? Máme garáže v domě, tj. kromě aut tam je i skladiš…
www.motokolari.cz 22.02.2016 23:04
www.motokolari.cz
To je ale něco jiného,garáž je na to určená a schválená na rozdíl od sklepní kóje.
Karel04 23.02.2016 08:21
Karel04
No, ono ani v garáži není skladování PB a ředidel zrovna košer. poslední
čumil_old 23.02.2016 10:07
čumil_old

Taky by mně to zajímalo,kdysi jsem měla ve sklepní koji zaparkovanou Babettu,s benzínem.Bylo to v minulém bytě.Dveře od sklepa i koje byly drátěné,tam de facto nemělo co shořet.Nyní máme dveře ke koji dřevěné.Sic etam už místo nemám,ale zajímalo by mně to taky.Hezjý den.

ale to nesplňuje platné predpisy ohladne skladovania nebezpečných a horlavých látok a narábania s nimi,dnešné platné predpisy HSE sú už velmi prísne,už nestačí len nejaké malé okienka na vetranie,dnes už musí byť zabezpečenie aj ochrannou jímkou,určité typy chemikálií sa nesmú skladovať spolu,musí byť splnené aj limitné množstvo horlavín a nebezpečných látok v uzavretých miestnostiach,musia byť vyznačené bezpečné zony,v korých sa nesmú v určitom okruhu nachádzať iné horlavé látky,vykurovacie telesá,musí byť zabezpečený únikový východ etc,takže dnes už to nieje také jednoduché,že z nejakej napr. bývalej kočikárne sa spraví parkovacie/odkladacie miesto pre motorky a spol,to už by mal správca bytového domu problém s požiarnym statusom budovy a pri povinných revíziách by to zrejme len tak jednoducho neprešlo,alebo by to končilo dosť vysokými pokutami.....

Jak jsem psal, v motokolu benzín při dojetí nemám, a jelikož je to 2t motor tak se v něm nenachází ani olej, takže se čistě jedná jen o kus železa, tudíž vlastně žádné hořlavě nebezpečné látky neskladuji.

Já nevím proč vždycky ty argumenty jak od malých dětí... To, že vy si přejete aby tam motokolo mohlo být, neznamená, že najdeme nějakou skulinku v zákoně, o kterou se můžete opřít. Ať už chcete nebo ne, audax vám to vysvětlil dokonale a nic s tím nenaděláte. Motokolo spadá do dopravních prostředků obsahujících kořlavé látky (byť je tam, jak píšte, "při dojetí nemáte...") a sklepní kóje patří k neodvětrávaným místnostem, ze zákona nevhodným ke skladování takovýchto zařízení, kvůli požární bezpečnosti (byť jsou tam, jak opět píšete, "tři malé okénka a nějaký ten vzduch tam jde...")

Víte, ono někdy je to dobře, někdy je to špatně, ale zákony jsou nějak napsány, nějak formulovány a toto je vždy směrodatné. Argumenty typu "slavný soude, já ho zmlátil jenom maličko" neobstojí...

Takže závěrem, správce má pravdu a pokud se nedomluvíte (jakože si myslím, že nedomluvíte, protože kdyby se nedejbože cokoli stalo, tak to může mít zásadní vliv i třeba na pojistné plnění apod.) budete muset motokolo, i s prázdnou nádrží, skladovat jinde :-/ Koneckonců, kdo a jak by neustále kontroloval, zda tam nemáte benzín...?

Nejsem v tomto směru odborník, nejlepší by asi bylo zeptat se hasičů, kteří znají požární předpisy nejlépe.
Ale například ""predpisy ohladne skladovania nebezpečných a horlavých látok a narábania s nimi"", je asi trochu přehnané.
Skladování hořlavých látek, záchytné vany, bezpečné zóny atd., tím se jistě myslí něco jiného. Čtvrt litru benzínu asi není skladováním hořlavých hmot v tomto významu.
Podle příspěvků výše, bych tedy nemohl ve sklepě (ani v bytě), skladovat láhev benzínového čističe, láhev denaturovaného lihu, plechovku ředidla, nebo palivo do modelu letadla, nebo dokonce letadélko s motorem.
Má snad každý na plechovku ředidla sklad hořlavin, nebo na letadélko hangár? Nebo třeba nějaký správce, na motorový křovinořez, na údržbu trávníku okolo domu, speciální sklad?

tebe chodí do bytu revízny technik ? uvedom si že bytový dom ako celok je o niečom inom,správca zodpovedá za povinné revízie požiarne,revízie hydrantov,rozvodov elektriny,plynu,výťahov a musí mať k dispozícii požiarny štatút budovy,ktorý zahrňuje aj požiarne schodištia,hasiace prostriedky etc,pokial chcete,aby vám v paneláku boli pokuty rozpočítavané ako nedoplatky za služby za užívanie bytu,je to výlučne váš problém,ppkial sa niečo udeje,potom sa nedivte,že vás pisťovňa niekam pošle,keď budete žiadať prípadné odškodnenie,ak sa niečo stane...tu nejde o pollitrovku riedidla v byte,tu ide o prípadný požiar a všetko,čo sa ním dokáže poškodiť,oddelené pivničné kobky sú obvykle napr. v panelákoch realizované drevenými priečkami,ludia tam skladujú starý nábytok,koberce,noviny a iné haraburdy,to keď začne horieť,stačí pár minút a je všetko v prdeli,myslíš že poisťovňa vyplatí škodu,keď požiarny technik a obhliadač-likvidátor poistnej udalosti zistí,že sa pivnice chytili od uskladnenej motorky alebo kanistrov benzínu ? velký prd...kto zaplatí zásah požiarnikov,keď sa zistí,že požiar vznikol od nesprávne skladovaných horlavín v spoločných priestoroch ? vieš kolko taký výjazd požiarnej techniky stojí ? to všetko dajú v takomto prípade uhradiť vinníkovi požiaru alebo inej momoriadne udalosti,správca domu to zo svojho hradiť nebude,ten vám to následne hodí ako nedoplatok za služby,on so jednoducho nemôže dovoliť ignorovať platné predpisy,pokial sa jedná o nebytové spoločné priestory obytného domu....

Ale já to nevyvracím. Jen tvrdím,že malé množství benzínu, či jiné hořlaviny, není skladováním hořlavin, ve smyslu požárních předpisů, které to upravují. Pokud budu mít ve sklepě dva barely benzínu, je to něco jiného.
Navíc, ještě nikdy jsem neslyšel, že by požár za běžné teploty vznikl od hořlaviny v nádržce, nebo kanystru. Naopak, od samovznícení starých hadrů nebo papírů ano. 8-)

problém se správcem domu, ten mě naznačil že se mu toto motokolo které mám zaparkované ve sklepní kóji nelíbí z hlediska požární bezpečnosti

Jak už radí Zerozero,zeptejte se přímo hasičů,jestli to povolí.Pak ani správce nebude moci nic namítat,"že se mu to nelíbí".Nevím jaká je konstrukce,ale nešla by třeba ta nádržka nějak upevnit na hadičku s kohoutkem a vyndavat?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru