Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem mononukleoza - jak dlouho budu nakažlivý?

Zdarec. Dostal jsem mononukleozu (ví se to z krevních testů). To mi doktorka ovšem jen zavolala. Veškeré informace (léky, dietu, doba rekonvalescence atd.) jsem zjistil na netu, ale nezjistil jsem, jak dlouho budu nakažlivý pro ostatní.
Mononukleoze se říká taky "polibková nemoc" - Mám přítelkyni a chci vědět, jak dlouho budu pro ostatní lidi, hlavně pro ni, nakažlivý.
Po jak dlouhé době tedy nebudu pro ostatní "hrozbou"?

Děkuji za veškeré odpovědi! :)

Předmět Autor Datum
bez odbornej liečby budeš "hrozbou" trvale,mononukleoza nezmizne,len bude v Tebe pretrvávať v latent…
audax 13.10.2015 18:06
audax
U doktorky jsem byl už předtím. Dala mi 3 druhy léků + odběr krve a dnes mi zavolala, že je to ta mo…
Vilak 13.10.2015 18:10
Vilak
až vymiznú všetky vonkajšie prejavy,to určí ošetrujúci lekár podla krvných a podobných testov,pokial…
audax 13.10.2015 20:30
audax
Děkuju za odpověď. Takže když mám léky na 2 týdny (do 26. 10.) a už teď mi zmizla vyrážka, bolest v…
Vilak 13.10.2015 23:29
Vilak
Tak ti opravdu moc držím palce, abys tu imunitu měl i po mononukleóze tak dobrou jako před ní... co… nový
ahoj 1 19.10.2015 16:32
ahoj 1
Mononukleozu naprosta vetsina(>95%) lidi prodela v detskym veku a v bezpriznakovy forme a od ty doby… poslední
bahno 20.10.2015 21:28
bahno

bez odbornej liečby budeš "hrozbou" trvale,mononukleoza nezmizne,len bude v Tebe pretrvávať v latentnej forme a čakať na novú príležitosť,aby sa znovu reaktivovala,takže šup-šup k svojej doktorke,aby sa čo najskôr začala liečba,ktorá je závislá od prejavených príznakov,pokial sa ešte nič neprejavilo,tým lepšie......

U doktorky jsem byl už předtím. Dala mi 3 druhy léků + odběr krve a dnes mi zavolala, že je to ta mononukleoza, jak předpokládala.
mononukleozu (tedy ten vir v latentní formě) má v sobě nad 95% dospělých a nad 50% dětí.
Veškerou léčbu a takové věci jsem si přečetl. Jen nevím, za jak dlouho budu dost "OK" na tolik, abych nebyl nakažlivý pro ostatní (tedy jako normální člověk - neberu v potaz "reaktivaci" viru).

btw. Po 3 dnech léčby se cítím relativně o dost líp, než na začátku, takže jde vidět, že to pomalu zabírá. Žádní problémy s játry apod. nemám.

až vymiznú všetky vonkajšie prejavy,to určí ošetrujúci lekár podla krvných a podobných testov,pokial sa to dostane do vyslovene latentnej formy,vtedy prestaneš byť priamo "nebezpečný" pre okolie,je to bohužial velmi individuálna záležitosť,nedá sa povedať nejaký záväzný termín,velkú úlohu hrá aj Tvoja interná imunita,je to,keď to trošku pritiahnem za uši, obdobné ako s oparom,celý rok pokoj,môžeš ho aj olizovať a nič,potom takého človeka raz ofúkne a vyhádže sa a z drobných raniek na perách kontaminuje behom chvílky celé okolie,počas predpísaného užívania liekov určite hrozí,že je to v aktívnej forme a mohol by si to na niekoho priamo preniesť,až doberieš predpísanú dávku liekov,potom určite ošetrujúci lekár spraví znovu testy a tam sa uvidí,čo ďalej.....

Děkuju za odpověď.

Takže když mám léky na 2 týdny (do 26. 10.) a už teď mi zmizla vyrážka, bolest v krku (a obecně bolest zubů, ucpaný nos, zalehlé uši) se zlepšila a horečku nemám, tak potom by to (čistě teoreticky) mohlo být OK? Vím, že to záleží až na těch krevních testech. Testy na játra mám v pohodě.

Ohledně imunity si myslím, že ji mám velmi dobrou. Velmi se otužuji, sportuji, jím zdravě - prakticky nikdy jsem nebyl nemocný, až na tuto mononukleozu a černý kašel (i při něm jsem to poznal jen tak, že jsem pouze občas nemohl dýchat - jinak jsem byl úplně v pohodě), který jsem měl dřív. Nepamatuji si na žádnou horečku, angínu, dlouhodobé potíže s něčím...

Tak ti opravdu moc držím palce, abys tu imunitu měl i po mononukleóze tak dobrou jako před ní...

co se přítelkyně týče, měla by si nechat udělat testy, zda má protilátky proti viru EBV oddřívějška nebo ne nebo ji od tebe nedávno chytla. jak již zde bylo řečeno, dost lidí protilátky má, tedy se s mononukleózou setkalo plusmínus bezpříznakově v dětství (špatně umytý nádobí ve školní jídelně, sdílení jednoho jablka/rohlíku atd., boj zblízka na pískovišti..) Pokud je to její případ, nemusí se obávat a nic od tebe nechytne. Pokud ne, tak o to důležitější je, aby se dala testovat, protože je v jejím nejlepším zájmu si ohlídat aby to třeba od tebe nechytla v době kdy jsi o ničem ještě nevěděl, protože přechozená mononukleóza může člověku doživotně zhuntovat játra. Prostě místo mudrování na internetu se ji opravdu vyplatí nechat si tu krev nabrat, jestli ti na ní záleží, přesvedč ji o tom. Hlavně ať se ti vrátí zdraví v plným rozsahu!

Mononukleozu naprosta vetsina(>95%) lidi prodela v detskym veku a v bezpriznakovy forme a od ty doby ma imunitu. Jen ti, co si ji nechaji na dospelost pak trpi... Takze stejne - bud pritelkyne mononukleozu mela a je ji to sumafuk, nebo uz ji od tebe chytla a budete dietu drzet spolu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru