Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Částečný invalidní důchod

Ahoj. Měl bych takový dotaz na který nejspíš budou znát odpověď jen ti, kteří s tím mají nějaké zkušenosti. Jak už z názvu vypovídá, tak je jasné o co jde. Když jsem se narodil, tak jsem měl vrozenou srdeční vadu... bla...bla...bla... a do mých cca 3 let jsem prodělal dvě operace. A před rokem třetí. Ale v podstatě jsem nemám žádná extra omezení. Můžu si dělat co chci. Když teda nepočítám třeba dělat závodně nějaký sport, vytrvalostní běhání na bambilion kilometrů a tak. Jinak jsem prostě jako úplně každý normální člověk. Přejdu k věci.
Jedna doktorka mi navrhla, že bych si mohl zažádat o částečný invalidní důchod a teď do mě doma rodiče šijou, abych si to zařídil, ale já si tím nejsem jistý. Myslím to tak, že si nechci připadat jako socka, co běhá po všech možných úřadech jen proto, abych měl 2 tisíce měsíčně. A další věc: Také jsem slyšel, že bych nemohl ani dostat práci na plný úvazek, což by pro mě byl docela problém, protože od maturity (od září) hledám práci. Nebo by to mohlo také být tak, že kdyby viděli, že mám invalid.důch., tak by mě nikdy nechtěli vzít. Jinak mám teda vystudovanou informační technologii obor, takže žádnou těžkou práci, kde bych zvedal stokilové cihly bych ani nehledal.
Vážně bych ocenil vážné odpovědi a ne nějaké trolly. Jak to vidíte vy? Díky za všechny odpovědi.

Předmět Autor Datum
Mensi detail: castecny/plny invalidni duchod uz neexistuje, dnes to je invalidita 1., 2. nebo 3. stu… nový
merlouska 25.12.2015 16:35
merlouska
Neboj. To je první věc, co jsem dělal. Googlil jako o život. nový
Anonym667 25.12.2015 16:48
Anonym667
Dojdi si na ČSSZ (česká správa sociálního zabezpečení) a tam se vše dozvíš. Myslím si, že nárok vzni… nový
uri 25.12.2015 17:01
uri
Ta potrebna doba pojisteni se lisi podle veku a jeste uplne jinak je to u "invalidity z mladi", coz… nový
merlouska 25.12.2015 18:28
merlouska
Před lety jsem prodělal vážný úraz, po kterém mi hrozila invalidita. Jenomže jsem se z jakýchsi důvo… nový
hynajs 26.12.2015 00:35
hynajs
Po právní stránce by to při hledání práce vadit nemuselo, ale to máš to samý, jako matky s děckama -… poslední
Prasak 26.12.2015 11:40
Prasak

Mensi detail: castecny/plny invalidni duchod uz neexistuje, dnes to je invalidita 1., 2. nebo 3. stupne.

Prace pri pobirani invalidniho duchodu neni omezena. Viz zde: http://www.praceprozp.cz/zamestnavani-ozp/zamestna vani-ozp-v-ramci-zakoniku-prace/706-3-3-soubeh-pra covniho-pomeru-s-priznanim-invalidniho-duchodu

Jinak co se tyce toho, ze by te nechteli nikde vzit, to si myslim, ze by nemusel byt az takovy problem. Co vim, zamestnavatele muzou na zamestnance se zdravotnim postizenim mit i nejake ulevy - v tomhle se ale uz prilis nevyznam (nezajimala jsem se o to), takze se snad ozve nekdo znalejsi, nebo zkus pogooglit.

No a co je hlavni - oni ti taky ten invalidni duchod vubec priznat nemusi. Podle toho, co v posledni dobe vidim, delaji cesti posudkari zazraky - uzdravuji nevylecitelne nemoci ci postizeni.

Dojdi si na ČSSZ (česká správa sociálního zabezpečení) a tam se vše dozvíš. Myslím si, že nárok vzniká až po 5 letech pojištění (nevím určitě). Navíc, jak píše nade mnou, posudkový lékař rozhoduje a ten uschopní i "beznohého".

Před lety jsem prodělal vážný úraz, po kterém mi hrozila invalidita. Jenomže jsem se z jakýchsi důvodů vzepřel a vybojoval si uschopnění co nejdříve. Připadal jsem si totiž při procházkách na světě zbytečný a starý.
Ale bez moralizování: myslíš, že nějaká dívka ocení, že máš invalidní důchod?
Moje rada: bojuj, dokud to jde, a na nějaký důchod se vykašli.

Po právní stránce by to při hledání práce vadit nemuselo, ale to máš to samý, jako matky s děckama - zaměstnavatel se na to ptát nesmí, ale v praxi mají prostě často smůlu, i když jim to do očí nikdo neřekne, prostě zaměstnavatel "dá přednost jiným kandidátům".
Pokud se cítíš zdravej, tak se na důchod vypdrni, job si vybíráš sám a je jen na tobě, jestli chceš jít na stavbu tahat cihly, nebo někde klofat do klávesnice. Sám musíš být vědom svýho omezení a podle toho se ke svýmu srdci chovat, jak fyzickou aktivitou (tedy i prací), tak i stravováním a životním stylem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru