Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mohou mě odhlásit trvalé bydliště ve svém rodném městě?

Ahoj všem,

Je mi 21, trvalé bydliště mám ve svém rodném městě u své matky, ale v současné době žiju cca 40 km od domova u své partnerky, kde nově také pracuji. Rád bych si zde po výplatě nalezl pronájem, nicméně ceny bytů zde nejsou zrovna přívětivé. Dostal jsem tip, že bych mohl požádat o nějaký městský byt, avšak musel bych mít zde trvalý pobyt. Je to tak?

Můj otec mi stále říká, abych nepouštěl své rodné město u matky, že mě odtamtud nemůže nikdo vyhodit, že je to má jistota. S otcem samozřejmě souhlasím, přestože jsem se s ní nedávno malinko „chytnul“ a nerad bych se tam již vracel, i kdyby nastala nouze. Takže jako první věc musím řešit vlastní bydlení, protože kdybych si to rozhádal (nedejbože) ještě u partnerky, asi bych skončil na ulici kvůli zdejšímu zaměstnání, nebo bych se musel vrátit domů a ukončit zde zaměstnání, nebo já nevím. Jsem teď chvíli na vratké židli.

Mé dotazy zní:
* Skutečně mě odtamtud nemůže matka po nějaké době odhlásit? Nejsem problémový člověk, nemám exekuce a neplatím ji nic. Mám tedy na něj ze zákona určitý nárok?
* Je pro ní nevýhodné, že tam mám trvalé bydliště, ale nežiju tam? Třeba z důvodu nějakých nákladů, které za mě musí platit, cokoliv… Moc se v tom neorientuji.
* Bylo by pro ni nevýhodné se odtamtud odhlásit?
* Vyplatilo by se mi změnit trvalé bydliště kvůli tomu městskému bytu, nebo se nabízí i jiné řešení (přechodné bydliště), jak ho získat? Vím, že to může trvat taky několik měsíců.

Děkuji zatím za odpovědi. Snad jsem na nic nezapomněl.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny